Siirry pääsisältöön

Villan kotoisa kosketus

Villan kotoisa kosketus - Ingalill Johansson - Ewa K. Andinsson
Neulo, virkkaa ja huovuta kotiin


Teos leikittelee kuvilla, se luo mielikuvia ja hivelee aisteja. Paperin rouheus yhdistettynä Pohjolan viileisiin maisemiin, villan lämpöön ja graafisiin väreihin ja muotoihin. Kirjan työt mukailevat yhtenevää, hillittyä värilinjaa – mustaa, harmaata ja luonnonvalkoista. Ihan kuin luonnossakin, villan luonnollisia värejä.
Kirja on keskittynyt nostattamaan lukijalle erilaisia tunnetiloja, se on pullollaan ideakuvia, ja Pohjoismaisia maisemia. Pohjoismaisista maisemista kirja onkin innostuksensa saanut.

Kirjan työt on jaettu kolmeen eri väriteemaan, luonnonvalkoiseen, harmaaseen ja mustavalkoiseen.
Kirjan tarkoitus on saada lukija huomaamaan miten hyvin perinteiset neuletyöt sopivat myös nykyaikaiseen ja moderniin kotiin. Ideat ovat innovatiivisia ja erikoisia, kuten vaikka neulottu peilinkehys, palmikkoneuleinen tuolinpäällinen tai kohokuvioinen lampunvarjostin.
En tiedä ovatko kaikki työt niinkään käytännöllisiä, mutta näyttäväthän ne kauniilta ainakin kirjasta katsottuna.

Toisaalta monet kirjan ideat ja työt ovat jo kertaalleen nähtyjä. Pullonsuojukset, tyynynpäälliset ja peitteet ovat varmasti tulleet vastaan muuallakin, mutta kirja pitäytyy silti tiukassa, hillityssä värimaailmassaan ja luo siten hieman erilaista ilmettä lukijoilleen.
Mustavalkoiset työt ovat ilmeeltään vaihtoehtoisen raikkaita. Isoäidinneliöt näyttävät hyvältä myös yksinkertaisina mustavalkoisina. Aina ei tarvita värejä.

Kirjassa on myös huovutettuja töitä, kuten mustavalkoinen neulottu matto, graafisilla kuvioilla. Voimakasta kontrastia mutta silti jotenkin hillittyä ja rauhallista. Kun värimaailma on kotonakin hilltty, näyttävät nämä pehmoiset neuleet hyvältä siinä ohessa.

Puolet sivumäärästä käsittelee valmiita töitä kotoisissa ympäristöissään tunnelmakuvien kera, toinen puoli sisältää työohjeita sekä neule- ja virkkausvinkkejä.

Uskon, että kirja onnistuu luomaan lukijalleen mielikuvia, se auttaa pääsemään sisään Pohjolan tunnelmiin, ja vaikka neulominen ei aina onnistuisikaan, antaa kirja silti mukavan aistikokemuksen.

Arvostelukappale saatu KustannusMäkelältä.

Suvikukka2014


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…