Siirry pääsisältöön

Villan kotoisa kosketus

Villan kotoisa kosketus - Ingalill Johansson - Ewa K. Andinsson
Neulo, virkkaa ja huovuta kotiin


Teos leikittelee kuvilla, se luo mielikuvia ja hivelee aisteja. Paperin rouheus yhdistettynä Pohjolan viileisiin maisemiin, villan lämpöön ja graafisiin väreihin ja muotoihin. Kirjan työt mukailevat yhtenevää, hillittyä värilinjaa – mustaa, harmaata ja luonnonvalkoista. Ihan kuin luonnossakin, villan luonnollisia värejä.
Kirja on keskittynyt nostattamaan lukijalle erilaisia tunnetiloja, se on pullollaan ideakuvia, ja Pohjoismaisia maisemia. Pohjoismaisista maisemista kirja onkin innostuksensa saanut.

Kirjan työt on jaettu kolmeen eri väriteemaan, luonnonvalkoiseen, harmaaseen ja mustavalkoiseen.
Kirjan tarkoitus on saada lukija huomaamaan miten hyvin perinteiset neuletyöt sopivat myös nykyaikaiseen ja moderniin kotiin. Ideat ovat innovatiivisia ja erikoisia, kuten vaikka neulottu peilinkehys, palmikkoneuleinen tuolinpäällinen tai kohokuvioinen lampunvarjostin.
En tiedä ovatko kaikki työt niinkään käytännöllisiä, mutta näyttäväthän ne kauniilta ainakin kirjasta katsottuna.

Toisaalta monet kirjan ideat ja työt ovat jo kertaalleen nähtyjä. Pullonsuojukset, tyynynpäälliset ja peitteet ovat varmasti tulleet vastaan muuallakin, mutta kirja pitäytyy silti tiukassa, hillityssä värimaailmassaan ja luo siten hieman erilaista ilmettä lukijoilleen.
Mustavalkoiset työt ovat ilmeeltään vaihtoehtoisen raikkaita. Isoäidinneliöt näyttävät hyvältä myös yksinkertaisina mustavalkoisina. Aina ei tarvita värejä.

Kirjassa on myös huovutettuja töitä, kuten mustavalkoinen neulottu matto, graafisilla kuvioilla. Voimakasta kontrastia mutta silti jotenkin hillittyä ja rauhallista. Kun värimaailma on kotonakin hilltty, näyttävät nämä pehmoiset neuleet hyvältä siinä ohessa.

Puolet sivumäärästä käsittelee valmiita töitä kotoisissa ympäristöissään tunnelmakuvien kera, toinen puoli sisältää työohjeita sekä neule- ja virkkausvinkkejä.

Uskon, että kirja onnistuu luomaan lukijalleen mielikuvia, se auttaa pääsemään sisään Pohjolan tunnelmiin, ja vaikka neulominen ei aina onnistuisikaan, antaa kirja silti mukavan aistikokemuksen.

Arvostelukappale saatu KustannusMäkelältä.

Suvikukka2014


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…