Siirry pääsisältöön

Arviossa tällä kertaa Christine Leech:n teokset

Christine Leech – Kiva kirjontakirja
helppoja ja kauniita ompelu- ja kirjontatöitäKirja on kaunis ja kompaktin kokoinen. Tykkään sen visuaalisesta ilmeestä, herkistä kuvista ja paperin tunnusta. Minulle kaikki nämä ominaisuudet ovat tärkeitä, tykkään tuoksutella paperia ja ihastella kuvia. Aistikokemuksista syntyy muistoja.

Kirjan ideat ja mallit ovat yksinkertaisia ja jokaisen toteutettavissa. Kaikista kirjassa käytetyistä pistoista on ohjeet ja mallikuvat, materiaalitietoutta löytyy alkusivuilta.

Teosta selatessa tulee ajatuksia ”Miksen ole tehnyt tällaista aiemmin...?”, ”Voi miten ihana, tätä täytyy kokeilla...”. Tekemisen ilo ja innostus herää kuvia katselemalla. Kirjonta on kuin piirtämistä, mutta kynän korvaa langat ja neula, ja paperin kangas. Sitähän se on, piirtämistä. Langalla voit kirjoittaa, värittää, piirtää ja kuvioida. Kirja antaa ideoita, mutta yhtä hyvin voit suunnitella kuosit itse, ja luoda siten jotakin persoonallista ja uniikkia. Kirjontaa voi käyttää lähes mille pinnalle tahansa, ja langaksi käy moni muukin kuin muliinilanka. Voit kuvioida huopaa villalangalla tai fleecea puuvillalangalla. Vain taivas on rajana kun antaa vain ideoiden ja luovuuden lentää.

Kirjan luettuani olen täynnä ideoita ja pakahdun kaiken paljoudesta. Kaappini pullottavat kankaita ja lankoja, ovat siellä odottaneet sitä 'oikeaa hetkeä'. Mutta silti mieleni valtaa pieni ahdistuksen tunne. Ideoiden määrä, luomisen tuska. Uskallus aloittaa jotakin ihan uutta on välillä vaikeaa.
Mutta täytyy vain luottaa itseensä ja kykyihinsä – kyllä minä osaat, ja kyllä Sinä osaat. Ehkäpä seuraava työni voisi olla uudelle nyytillemme nimikoitu peitto. Tai kummilapselle jotakin pientä koulun aloittamisen johdosta.

Suosittelen kirjaa kaikille kädentaitajille – aloittelijoille ja konkareille. Kirjasta saa ideoita, ja kenties osa pistoista on kokeneillekin kirjojille uusia, itselle ainakin osa oli vieraita, mutta kokeilemisen arvoisia.
Antoisia lukuhetkiä!

***


Arvostelussa toinen Christine Leech:n kirja (Kivi), Paperi, Sakset – 30 sievää paperiaskartelutyötä


Mahtavaa, kerrankin ideoita ja töitä, joihin ei tarvitse erikoisia tai kalliita laitteita tai välineitä. Kaikki työt pystyy tekemään kotoa jo löytyvillä välineillä. Jos omistat sakset, kynän, paperia, viivoittimen, mattoveitsen, teippiä ja liimaa, pääset jo pitkälle.
Rehellisesti sanottuna jo hieman kyllästyttää se, että vaikka minkä askartelukirjan tai netin ideasivuston avaat, niin melkeinpä kaikkeen tarvitset jonkun vempaimen. Askarteluissa käytetään stansseja ja kohokuviointilevyjä, kuvioleikkureita ja valmiita koristeita. Välillä tuntuu, että ihmisten luovuus jää kaiken valmiin alle. Enää ei osata leikata edes perusmuotoja vaan kaikkeen käytetään valmista kaavaa tai laitetta. Mutta enemmän persoonallisuutta saa askarteluun tekemällä kaiken alusta alkaen itse. Eikä se edes ole välttämättä vaikeaa. Ehkä vain vie hieman enemmän aikaa.

(Kivi), Paperi, Sakset -kirja sisältää 30 paperiaskartelutyötä, ideat ovat hauskoja ja helposti toteutettavia. Voit joko tehdä mallin mukaan tai hakea vain ideoita ja inspiraatiota, ja luoda jotakin ihan itse, omalla tavallasi.

Kirjassa on reilusti tietoa mm. askarteluvälineistä ja niiden käytöstä, paperin ominaisuuksista ja paperiaskartelutekniikoista.

Luonto-teema näkyy selkeästi kirjan töissä. Paljon kukkasia ja eläimiä. Kirjasta löytyy ohjeet myös kirjansidontaan ja siihen, miten saada paperiin ja paperista tehtyihin juttuihin ulottuvuutta ja syvyyttä – helposti ja vaivattomasti.

Monia kirjassa esiteltyjä juttuja olemme varmasti monet jo tehneetkin, ainakin itselleni moni idea on jo tullut toteutettua, mutta silti joukossa on paljon sellaisiakin ideoita ja tekniikoita, jotka ovat uusia ja kokeilemisen arvoisia. Kirja herättää tekemisen halun, ja sytyttää kenties piilossa olleen inspiraation. Monesti itselleni ainakin tulee tunne jotakin nähtyä asiaa kohtaan, että miksen ole tätä itse keksinyt, tai tämän minäkin osaan, tai että tällaisenhän minä olen jo tehnyt! Askartelun kutina tuntuu rinnassa kirjaa lukiessa, ja monesti muulloinkin, mutta välillä vain on sellaisia jumituskausia, että tavallaan hautautuu sen kaiken idealastin alle – ei siis tiedä miten ja mistä aloittaa. Ehkä myös pelkää, ettei ajatus siirrykään sellaisenaan valmiiseen tuotteeseen.

Kirjan ideoista voisin kokeilla ainakin Rokokoo-peilinkehystä, vuokko-kamelia-kimppua ja aidonkokoisia pahvipeuroja. Vaikkakaan käytännössä en tiedä mihin tuollaiset peurat voisin turvallisin mielin tehdä ja jättää näytille – nimittäin lapsiperheissä (tai eläintalouksissa) niitä liian kiinnostuneita silmä- ja käsipareja piisaa ja peurat voisivat kokea ikävän lopun. Ideana kuitenkin ihana, ja kiinnostava.

Työt ovat melko yksinkertaisia, mutta silti näyttäviä. Ja jokaiseen työhön on tarkat ohjeet sekä sanallisesti että kuvien avulla kerrottuna.

Suosittelen kirjaa Sinulle, joka arvostat käsin tekemistä, haluat luoda asioita alusta alkaen itse, tai Sinulle, joka et omista tai et pysty hankkimaan kalliita laitteita paperintyöstöön. Tästä kirjasta nimittäin saat ideoita ja malleja, joita pystyt työstämään helposti ”kotikonstein” jo kotoa löytyvillä välineillä.

Arvostelukappaleet minulle antoi

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…