Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Oma koppa - Virpi Marjaana SiiraJes! Onnistuin virkkaamaan ympyrän! Ihan tasaisen ympyrän, ilman reunojen käpristelyä. Tämähän on kehitystä parempaan suuntaan. Yleensä minun virkkaukseni päätyvät kaapin perukoille, sormet kipeinä, koukku mutkalla ja langat solmussa. Virkkaus kiinnostaa, mutta en ole koskaan oikein oppinut kunnolla virkkaamaan, enkä varsinkaan ymmärtämään ohjeita. Ohjeet kun ovat yleensä sitä pelkkää lyhenneviidakkoa, pitäisi ensin opetella kaikki lyhenteet ja mitä tarkoittavat, ja kuinka ne toteutetaan käytännössä langan ja koukun avulla. Uskallan väittää, että syy tähän osaamattomuuteen on siinä, ettei koulussa taikka kotonakaan kukaan osannut opettaa minua koska olen vasuri. Tai en osannut hahmottaa oikeankätisen opetusta.


Viime vuosina olen silti oppinut virkkaamaan isoäidinneliöitä – seuraamalla toisten virkkausta, tarkkailemalla ja kyselemällä. Yleensä jos minun oli tarkoitus virkata nelikulmainen muoto, se ei lopulta näyttänyt lainkaan siltä miltä piti, vaan muoto oli lähinnä kolmio, kapeni tahtomattani molemmista reunoista. Mutta senkin minä opin virkkaamaan – neliön! Vain seuraamalla muiden tekemisiä, ja uskaltamalla myöntää, että minä, tekstiilialan artesaani, en osaa kunnolla virkata määrämuotoja.

Mutta palataan siihen ympyrään, ja onnistumisen iloon. Kiitos kuuluu Virpi Marjaana Siiralle ja hänen uutuuskirjalleen Oma koppa - ympyrä - virkattuja variaatioita (WSOY). Oma koppa -kirja on mielenkiintoinen, erikoinen ja hauska teos. Se rikkoo perinteisen kirjan kaavan. Kirja on iso, kirja, tekstit ja kuvat ovat vaakasuunnassa, sivut ovat mustat ja sisältävät paljon kuvia, ja hauskasti kirjoitettua kerrontaa. Kirjan nimi saattaa johtaa monet harhaan, kirja ei siis kerro kopan tekemisestä vaan virkkaamisesta, ja se antaa ideoita mitä kaikkea virkatuista ympyröistä voi saada aikaan. Materiaaleina käytetään mm. puuvillalankaa, tölkkinipsuja ja metallilankaa. Ympyröistä on luotu niin sisustustuotteita kuin asusteita ja vaatteitakin.


Ensivilkaisulla kirja saattaa hämmentää, saatat ajatella, että missä kaikki ohjeet ovat. Itsellä ainakin kävi kyseinen ajatus mielessä. Ajattelin myös, että ehkä tämä kirja on tehty kokeneimmille virkkaajille, jotka osaavat pelkistä kuvista hahmottaa virkkauksen rakenteen. Mutta kirjaa tarkemmin katseltuna huomasin, että ohjeet ovat alkusivuilla, hyvinkin tarkkaan selitettyinä, kuvin ja sanallisin ohjein kerrottuna. Kirjassa on paljon hahmotelmia, I ja V –merkein tehtyjä ympyräkuvioita, ohjeita siis. Näitäkin katsellessa huomasin miettiväni, että onko näissä mitään järkeä, ovatko vain kivoja kuvioita vai oikeasti käytännössä toteutettavia kaavioita. No, kyllähän nekin siitä alkoivat hahmottua omassa päässä ja silmissä. Huomasin jopa pienen ahaa-elämyksen hypähtävän mielessäni, minähän ymmärrän näitä! Ainakin jossain määrin.

Ohjeet ovat siis selkeät, ja niillä pääsee alkuun. Sekin on jo paljon, ainakin meille tumpeloille ja/tai aloittelijoille. Ohjeissa oli myös mukava yllätys – vasurille kaavaillut ohjeet. Itse en kylläkään niitä niin tarkkaan seuraillut, ehkä kuvien perusteella on helppo opetella ja virkata vaikka ohjeet olisikin tehty oikeakätisiä ajatellen. Ohjeita seuraamalla opit siis tekemään aloitussilmukan, ketjusilmukoita, pylväitä – napoja ja ympyröitä, kukkasiakin.


Alkusivujen jälkeen kirjassa päästään käsiksi itse töihin. Ohjeita löytyy monenlaisiin vaatteisiin, mekoista jakkuihin. Kirjasta löytyy ohjeita myös erilaisiin sisustustuotteisiin. Näihin isompiin töihin täytyisi panostaa enemmän, tutustua ohjeisiin tarkemmin ja huolella, opetella eri merkkien ja termien merkityksiä. Mutta se tässä kirjassa on mukavaa, miellyttävää ja hyödyllistä, että ohjeet ovat sanallisessa muodossa ja apuna on selkeät kuvat. Ei siis tarvitse lukea termiviidakkoa, jonka ymmärtämiseen tarvitset ensin sanakirjan, etkä välttämättä sittenkään hahmota ohjeita käytännössä.


Se ei oo niin justiinsa”, tuo ajatus pulpahtaa mieleen kirjaa lukiessa ja tutkaillessa. 
Kirjan kirjoittajakin tuntuu suhtautuvan virkkaukseen rennosti ja huolettomasti – ei se ole niin vakavaa jos heti ei onnistu, tai jos tuotteesta tuleekin valmiina ihan jotakin muuta kuin mitä alun perin piti. Tämä ajatus antaa helpotuksen tunteen, en ole huono vaikka valmiista tuotteesta ei tulekaan sellainen kuin oli tarkoitus. Työn voi aina purkaa, tai keksiä sille joku toinen käyttötarkoitus.


Kirja sisältää myös pieniä elämänviisauksia ja kirjailijan omia ajatuksia elämästä, mutta ne eivät silti hypähtele kirjan sivuilta silmille liikaa, pääpaino on kuitenkin virkkauksessa. Kirja on ilo silmälle jo pelkän visualisuutensa vuoksi. Eikä ole pahitteeksi oppia siinä sivussa virkkaamaan.

Oma koppa - Virpi Marjaana Siira
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-40288-7

Kirjailijalta löytyy myös blogi osoitteesta:

Kuvat kirjasta Oma koppa kuvannut Suvikukka.

Kirja-arvostelu tehty arvostelukappaleen pohjalta.

Suvikukka2014
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…