Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Kranssikirja - Mira Ekonen

Käsissäni komeilee uutuuskirja Kranssikirja – Amalian askartelu, kirjoittanut Mira Ekonen.


Kirjassa on runsaasti ideoita kranssiaskarteluun – helppoja ja hauskoja ideoita toteuttaa kransseja, mukana myös sellaisia materiaaleja, joita ei heti ajattelisi voivan käyttää. Miltä kuulostaa esimerkiksi kranssi popcorneista tai maissinaksuista? Mirapa on sellaisetkin kirjassaan toteuttanut. Tarvitset vain sakset, kuten hän sanoo, ja paljon kuumaliimaa. Moni kranssi on siis toteutettu kuumaliiman avulla. Itseäni kyseinen väline ja liima hieman vieroksuttaa, koska oma kuumaliimapistoolini ei kyllä näiden materiaalien työstöön kykene. Siispä kannattaa valita huolella työvälineet, se kaikkein halvin pistooli ei välttämättä ole se parhain. Täytyy huomioida liimapistoolin ominaisuudet, mm. se miten kuumaksi se liiman sulattaa. Omassani on se vika, että liima ehtii jäähtyä ennen kuin saan liimattavan materiaalin liimattua kiinni, tai että liiman jähdyttyä materiaali irtoaa liimakasoineen irti alustastaan, tässä tapauksessa kranssista. Mutta onneksi valinnanvaraa on niin materiaaleissa kuin työvälineissä, ja aina voi soveltaa! Kirja on pullollaan ideoita ja ideakuvia, joita voit käyttää sellaisenaan tai poimia itseä miellyttävät asiat ja toteuttaa kranssin omalla tyylilläsi, ja sinulle sopivin materiaalein, kuten vaikka rautalangan avulla, kuten itse tekisin.

Kuva kirjasta Kranssikirja - Amalian askartelu/
Kuvan ottanut kirjasta Suvikukka.
Kirjan ohjeet ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät – ainakin sellaiselle, joka on askarteluja jonkin verran harrastanut. Ehkä eniten päänvaivaa aloittelijalle tuottaa erilaiset virkkaus- ym. työohjeet, joissa koristeet täytyy tehdä itse alusta alkaen. Nämäkin työvaiheet on kuitenkin selitetty mallikuvin ja ohjein, eli ei huolta – jos et heti ensikerralla onnistu, niin jatka yrittämistä ja kokeiluja, tai pyydä joku avuksesi.

Itselleni virkkausohjeet tuottaa harmaita hiuksia, en ole juurikaan oppinut kunnolla näitä virkkauksen ja neulomisen saloja koulussa, olisiko syy siinä, että olen vasuri, eikä koulussa opettaja osannut kunnolla neuvoa ”vääräkätistä” oppilasta, tai siinä, että olin arka pyytämään apua. Tykkään mieluummin katsoa mallia toiselta tekijältä, jotta voin soveltaa näkemääni käytännössä. Ehkä jonakin päivänä virkkuuruusut onnistuvat minultakin, siihen asti täytyy tyytyä isoäidinneliöiden virkkaamiseen tai pötkylöiden kutomiseen, tai siis neulomiseen. Minä vain olen tottunut puhumaan aina kutomisesta, vaikka virallinen termi onkin "neulominen".

Kirjassa on paljon kuvia – tykkään!  Kirjan lukeminen, tai katseleminen, on siis miellyttävää isojen ja selkeiden kuvien vuoksi.

Kuva kirjasta Kranssikirja - Amalian askartelu/
Kuvan ottanut kirjasta Suvikukka.


Materiaaleina on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja, vanhoja vaatteita, lasten leluja, viinipullonkorkkeja, kirjansivuja, mutta myös valmiita materiaaleja kuten kuvioteippejä, huopanarua, tekokukkia ja joulupalloja. Osa materiaaleista on melko kalliita, ja niiden menekki kransseissa huimaa välillä tällaisen nuukan ihmisen päätä, mutta taas, soveltaa voi, eikä koko kranssin pintaa ole pakko koristella. Itse kranssimateriaaleina kirjassa on käytetty styrosta, valmiita oksakransseja ja pahvista leikattuja kiekkoja. Itse teen paljon kransseja, ja käytän vain itsetehtyjä pohjia. Helpoiten kranssipohjan saa aikaiseksi (riippa-)koivunoksista tai villiviinin versoista kieputtamalla ne kehälle ja sitomalla yhteen rautalangalla.


Suosittelen kirjaa meille kaikille kädentaitajille, aloittelijoille ja kokeneimmillekin. Kirja antaa ideoita ja inspiraatioita, ohjeita ja neuvoja niitä tarvitseville.

Ohessa muutama omatekoinen kranssi...

            


Blogiteksti on tehty Readme.fi:n antaman arvostelukappaleen pohjalta.

Kranssikirja - Mira Ekonen 
Kustantaja: Readme.fi
ISBN: 9789522207807

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…