Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Kranssikirja - Mira Ekonen

Käsissäni komeilee uutuuskirja Kranssikirja – Amalian askartelu, kirjoittanut Mira Ekonen.


Kirjassa on runsaasti ideoita kranssiaskarteluun – helppoja ja hauskoja ideoita toteuttaa kransseja, mukana myös sellaisia materiaaleja, joita ei heti ajattelisi voivan käyttää. Miltä kuulostaa esimerkiksi kranssi popcorneista tai maissinaksuista? Mirapa on sellaisetkin kirjassaan toteuttanut. Tarvitset vain sakset, kuten hän sanoo, ja paljon kuumaliimaa. Moni kranssi on siis toteutettu kuumaliiman avulla. Itseäni kyseinen väline ja liima hieman vieroksuttaa, koska oma kuumaliimapistoolini ei kyllä näiden materiaalien työstöön kykene. Siispä kannattaa valita huolella työvälineet, se kaikkein halvin pistooli ei välttämättä ole se parhain. Täytyy huomioida liimapistoolin ominaisuudet, mm. se miten kuumaksi se liiman sulattaa. Omassani on se vika, että liima ehtii jäähtyä ennen kuin saan liimattavan materiaalin liimattua kiinni, tai että liiman jähdyttyä materiaali irtoaa liimakasoineen irti alustastaan, tässä tapauksessa kranssista. Mutta onneksi valinnanvaraa on niin materiaaleissa kuin työvälineissä, ja aina voi soveltaa! Kirja on pullollaan ideoita ja ideakuvia, joita voit käyttää sellaisenaan tai poimia itseä miellyttävät asiat ja toteuttaa kranssin omalla tyylilläsi, ja sinulle sopivin materiaalein, kuten vaikka rautalangan avulla, kuten itse tekisin.

Kuva kirjasta Kranssikirja - Amalian askartelu/
Kuvan ottanut kirjasta Suvikukka.
Kirjan ohjeet ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät – ainakin sellaiselle, joka on askarteluja jonkin verran harrastanut. Ehkä eniten päänvaivaa aloittelijalle tuottaa erilaiset virkkaus- ym. työohjeet, joissa koristeet täytyy tehdä itse alusta alkaen. Nämäkin työvaiheet on kuitenkin selitetty mallikuvin ja ohjein, eli ei huolta – jos et heti ensikerralla onnistu, niin jatka yrittämistä ja kokeiluja, tai pyydä joku avuksesi.

Itselleni virkkausohjeet tuottaa harmaita hiuksia, en ole juurikaan oppinut kunnolla näitä virkkauksen ja neulomisen saloja koulussa, olisiko syy siinä, että olen vasuri, eikä koulussa opettaja osannut kunnolla neuvoa ”vääräkätistä” oppilasta, tai siinä, että olin arka pyytämään apua. Tykkään mieluummin katsoa mallia toiselta tekijältä, jotta voin soveltaa näkemääni käytännössä. Ehkä jonakin päivänä virkkuuruusut onnistuvat minultakin, siihen asti täytyy tyytyä isoäidinneliöiden virkkaamiseen tai pötkylöiden kutomiseen, tai siis neulomiseen. Minä vain olen tottunut puhumaan aina kutomisesta, vaikka virallinen termi onkin "neulominen".

Kirjassa on paljon kuvia – tykkään!  Kirjan lukeminen, tai katseleminen, on siis miellyttävää isojen ja selkeiden kuvien vuoksi.

Kuva kirjasta Kranssikirja - Amalian askartelu/
Kuvan ottanut kirjasta Suvikukka.


Materiaaleina on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja, vanhoja vaatteita, lasten leluja, viinipullonkorkkeja, kirjansivuja, mutta myös valmiita materiaaleja kuten kuvioteippejä, huopanarua, tekokukkia ja joulupalloja. Osa materiaaleista on melko kalliita, ja niiden menekki kransseissa huimaa välillä tällaisen nuukan ihmisen päätä, mutta taas, soveltaa voi, eikä koko kranssin pintaa ole pakko koristella. Itse kranssimateriaaleina kirjassa on käytetty styrosta, valmiita oksakransseja ja pahvista leikattuja kiekkoja. Itse teen paljon kransseja, ja käytän vain itsetehtyjä pohjia. Helpoiten kranssipohjan saa aikaiseksi (riippa-)koivunoksista tai villiviinin versoista kieputtamalla ne kehälle ja sitomalla yhteen rautalangalla.


Suosittelen kirjaa meille kaikille kädentaitajille, aloittelijoille ja kokeneimmillekin. Kirja antaa ideoita ja inspiraatioita, ohjeita ja neuvoja niitä tarvitseville.

Ohessa muutama omatekoinen kranssi...

            


Blogiteksti on tehty Readme.fi:n antaman arvostelukappaleen pohjalta.

Kranssikirja - Mira Ekonen 
Kustantaja: Readme.fi
ISBN: 9789522207807

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…