Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Eline Oftedal - Norjalaiskuviot


Sain Gummerukselta arvostelukappaleeksi Eline Oftedalin kirjan Norjalaiskuviot.
Kirjassa toteutetaan perinteisiä norjalaisneulekuvioita nykyaikaisissa tuotteissa. Miltä näyttäisi baskeri tai WC-paperin päällinen kyseisillä kuoseilla? Varmaankin ensimmäisenä herää kysymys: Mikä on veeceepaperin päällinen? No, samaa mietin minäkin. En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta. Mutta sehän on juuri sitä mitä nimi kertoo - WC-paperin päällinen - jotta WC:n ilme pysyisi siistinä ja kauniina.

Kirjassa esitellään neljä perinteistä norjalaisneulekuviota,
Marius, Voss, Setesdal ja Fana.
Jokaisesta kuosista on luotu aivan uudenlaisia tuotteita Ipadin suojuksista neuleshortseihin.
Kirja antaa ideoita ja inspiraatiota siihen, mitä kaikkea tutusta kuosista voikaan luoda. Ei siis kannata olla liian kaavoihin kangistunut, vaan antaa ideoiden ja luovuuden lentää.

Kirjassa on kolmen tasoisia töitä, helppo - keskitaso - vaikea.

Ohjeet ovat selkeät ja tarkat, ja kirjan lopussa on kerrottu erilaisista tekniikoista, mm. mitä tarkoittaa 'suljettu neule' tai miten ruutupiirroksia seurataan. Kirjassa kerrotaan myös vinkkejä tuotteiden viimeistelyyn ja huoltoon.
Ohjeissa mainitaan tarkasti käytettävien lankojen värit ja menekit, sekä mitä muita välineitä työssä tarvitaan.

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla luoda itse uusia kuoseja. Olisi hauskaa suunnitella vaikka lapasiin tai villasukkiin omanlaiset kuviot. Nykyään kirjoneule on suosittua, ja sen huomaa vaikkapa siinä, mikä tuote myy ja mikä ei, kirjoneuleella neulotut tuotteet menevät kuin kuumille kiville.
Netin käsityökirppikset ovat pullollaan kudonnaisia, ja niitä löytyy paljon myös ihan perinteisiltä kirpputoreilta. Ihmiset neulovat paljon, omaksi ilokseen ja myyntiin.

Kirjassa kerrotaan myös hyödyllinen vinkki siihen, miten ostaa yhteensopivat langat. Ei nimittäin ole yhdentekevää mitä värejä yhdistelet, koska valmiissa tuotteessa värit saattavatkin näyttää ihan erilaiselta kuin mitä alunperin suunnittelit. Toinen väri saattaa syödä toisen.
Siispä kirjoittaja suosittelee ottamaan mustavalkokuvan langoista - kuvassa näet miten värit käyttäytyvät ja onko kontrasti sopivan voimakas. Jos kontrasti näyttää kuvassa selkeältä, on se sitä myös valmiissa tuotteessa.





Tietoa kirjailijasta:
Eline Oftedal on Oslossa asuva neulesuunnittelija, 
joka työskentelee myös kansainvälisen politiikan alalla. 
Hänen neulemallejaan on julkaistu muun muassa Vogue Knitting -lehdessä. 
Kolmannen polven intohimoinen neuloja tarttuu puikkoihin niin kotona nojatuolissaan 
kuin matkoilla lentokentän odotusaulassa.
(Gummerus)

Eline Oftedal - Norjalaiskuviot
ISBN 9789512094370
Gummerus kustannus

Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet