Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Eline Oftedal - Norjalaiskuviot


Sain Gummerukselta arvostelukappaleeksi Eline Oftedalin kirjan Norjalaiskuviot.
Kirjassa toteutetaan perinteisiä norjalaisneulekuvioita nykyaikaisissa tuotteissa. Miltä näyttäisi baskeri tai WC-paperin päällinen kyseisillä kuoseilla? Varmaankin ensimmäisenä herää kysymys: Mikä on veeceepaperin päällinen? No, samaa mietin minäkin. En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta. Mutta sehän on juuri sitä mitä nimi kertoo - WC-paperin päällinen - jotta WC:n ilme pysyisi siistinä ja kauniina.

Kirjassa esitellään neljä perinteistä norjalaisneulekuviota,
Marius, Voss, Setesdal ja Fana.
Jokaisesta kuosista on luotu aivan uudenlaisia tuotteita Ipadin suojuksista neuleshortseihin.
Kirja antaa ideoita ja inspiraatiota siihen, mitä kaikkea tutusta kuosista voikaan luoda. Ei siis kannata olla liian kaavoihin kangistunut, vaan antaa ideoiden ja luovuuden lentää.

Kirjassa on kolmen tasoisia töitä, helppo - keskitaso - vaikea.

Ohjeet ovat selkeät ja tarkat, ja kirjan lopussa on kerrottu erilaisista tekniikoista, mm. mitä tarkoittaa 'suljettu neule' tai miten ruutupiirroksia seurataan. Kirjassa kerrotaan myös vinkkejä tuotteiden viimeistelyyn ja huoltoon.
Ohjeissa mainitaan tarkasti käytettävien lankojen värit ja menekit, sekä mitä muita välineitä työssä tarvitaan.

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla luoda itse uusia kuoseja. Olisi hauskaa suunnitella vaikka lapasiin tai villasukkiin omanlaiset kuviot. Nykyään kirjoneule on suosittua, ja sen huomaa vaikkapa siinä, mikä tuote myy ja mikä ei, kirjoneuleella neulotut tuotteet menevät kuin kuumille kiville.
Netin käsityökirppikset ovat pullollaan kudonnaisia, ja niitä löytyy paljon myös ihan perinteisiltä kirpputoreilta. Ihmiset neulovat paljon, omaksi ilokseen ja myyntiin.

Kirjassa kerrotaan myös hyödyllinen vinkki siihen, miten ostaa yhteensopivat langat. Ei nimittäin ole yhdentekevää mitä värejä yhdistelet, koska valmiissa tuotteessa värit saattavatkin näyttää ihan erilaiselta kuin mitä alunperin suunnittelit. Toinen väri saattaa syödä toisen.
Siispä kirjoittaja suosittelee ottamaan mustavalkokuvan langoista - kuvassa näet miten värit käyttäytyvät ja onko kontrasti sopivan voimakas. Jos kontrasti näyttää kuvassa selkeältä, on se sitä myös valmiissa tuotteessa.

Tietoa kirjailijasta:
Eline Oftedal on Oslossa asuva neulesuunnittelija, 
joka työskentelee myös kansainvälisen politiikan alalla. 
Hänen neulemallejaan on julkaistu muun muassa Vogue Knitting -lehdessä. 
Kolmannen polven intohimoinen neuloja tarttuu puikkoihin niin kotona nojatuolissaan 
kuin matkoilla lentokentän odotusaulassa.
(Gummerus)

Eline Oftedal - Norjalaiskuviot
ISBN 9789512094370
Gummerus kustannus

Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…