Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Eline Oftedal - Norjalaiskuviot


Sain Gummerukselta arvostelukappaleeksi Eline Oftedalin kirjan Norjalaiskuviot.
Kirjassa toteutetaan perinteisiä norjalaisneulekuvioita nykyaikaisissa tuotteissa. Miltä näyttäisi baskeri tai WC-paperin päällinen kyseisillä kuoseilla? Varmaankin ensimmäisenä herää kysymys: Mikä on veeceepaperin päällinen? No, samaa mietin minäkin. En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta. Mutta sehän on juuri sitä mitä nimi kertoo - WC-paperin päällinen - jotta WC:n ilme pysyisi siistinä ja kauniina.

Kirjassa esitellään neljä perinteistä norjalaisneulekuviota,
Marius, Voss, Setesdal ja Fana.
Jokaisesta kuosista on luotu aivan uudenlaisia tuotteita Ipadin suojuksista neuleshortseihin.
Kirja antaa ideoita ja inspiraatiota siihen, mitä kaikkea tutusta kuosista voikaan luoda. Ei siis kannata olla liian kaavoihin kangistunut, vaan antaa ideoiden ja luovuuden lentää.

Kirjassa on kolmen tasoisia töitä, helppo - keskitaso - vaikea.

Ohjeet ovat selkeät ja tarkat, ja kirjan lopussa on kerrottu erilaisista tekniikoista, mm. mitä tarkoittaa 'suljettu neule' tai miten ruutupiirroksia seurataan. Kirjassa kerrotaan myös vinkkejä tuotteiden viimeistelyyn ja huoltoon.
Ohjeissa mainitaan tarkasti käytettävien lankojen värit ja menekit, sekä mitä muita välineitä työssä tarvitaan.

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla luoda itse uusia kuoseja. Olisi hauskaa suunnitella vaikka lapasiin tai villasukkiin omanlaiset kuviot. Nykyään kirjoneule on suosittua, ja sen huomaa vaikkapa siinä, mikä tuote myy ja mikä ei, kirjoneuleella neulotut tuotteet menevät kuin kuumille kiville.
Netin käsityökirppikset ovat pullollaan kudonnaisia, ja niitä löytyy paljon myös ihan perinteisiltä kirpputoreilta. Ihmiset neulovat paljon, omaksi ilokseen ja myyntiin.

Kirjassa kerrotaan myös hyödyllinen vinkki siihen, miten ostaa yhteensopivat langat. Ei nimittäin ole yhdentekevää mitä värejä yhdistelet, koska valmiissa tuotteessa värit saattavatkin näyttää ihan erilaiselta kuin mitä alunperin suunnittelit. Toinen väri saattaa syödä toisen.
Siispä kirjoittaja suosittelee ottamaan mustavalkokuvan langoista - kuvassa näet miten värit käyttäytyvät ja onko kontrasti sopivan voimakas. Jos kontrasti näyttää kuvassa selkeältä, on se sitä myös valmiissa tuotteessa.

Tietoa kirjailijasta:
Eline Oftedal on Oslossa asuva neulesuunnittelija, 
joka työskentelee myös kansainvälisen politiikan alalla. 
Hänen neulemallejaan on julkaistu muun muassa Vogue Knitting -lehdessä. 
Kolmannen polven intohimoinen neuloja tarttuu puikkoihin niin kotona nojatuolissaan 
kuin matkoilla lentokentän odotusaulassa.
(Gummerus)

Eline Oftedal - Norjalaiskuviot
ISBN 9789512094370
Gummerus kustannus

Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Suvikukka2014

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…