Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu

Sukupolvien silmukat - Pia Ketola & työryhmä


Sukupolvien silmukat on kaunis kirja. Kannessa komeilee virkattuja ja neulottuja lapasia ja sukkia, jotka henkivät ajan patinaa menneiltä vuosilta. 

Jokaisen työn taustalla on kerrottuna tarina ja alkuperä, kaikki tieto mikä on ollut saatavilla. 
Kirja sisältää rajan taakse jääneen Karjalan sukka- ja lapasmalleja, joita on löydetty museoiden, arkistojen ja kotien kätköistä. Nämä kansanomaiset mallit ovat peräisin 1700-luvulta 1940-luvulle.
Kirja sisältää näistä kaikista malleista tarkat, nykyaikaistetut ohjeet ja mallikuvat.Teos on yhdistelmä historiaa ja neule- sekä virkkausohjeita. Historiallinen kerronta sitoo kaiken yhteen. Jokainen työ saa sisällön ja syvällisemmän merkityksen kun tiedät jotakin sen menneisyydestä: kuka sen on tehnyt, suunnitellut tai millainen käyttötarkoitus sillä on ollut.

Kuviot ja mallit ovat melko graafisia, selkeitä muotoja ja toistoa. Ideoita on silti haettu myös luonnosta.
Kirjan sivuilta löytyy myös värjäysohje, miten saada aikaan viippuvaappuvaista lankaa. Luonnonvärejä on kutsuttu Karjalassa moaheiniksi ja kirjavaksi värjättyjä lankoja sijokkaiksi eli viippuvaappuvaisiksi. Tämä monivärivärjäystekniikka tekee langasta kauniin eläväisen ja neulepintana siitä tulee kuin läikkyvä, auringossa kimalteleva vedenpinta.

Sukupolvien silmukat –teos antaa ideoita ja inspiraatiota neulontaan ja virkkaukseen. Kirjan työt ovat värikkäitä ja ne sisältävät erikoisia tekniikoita ja ovat muotokieleltäänkin hieman vieraampia kuin mihin ehkä olemme normaalisti tottuneet. Miltä kuulostaisi villalangasta neulotut sakkolalaiset kirkkosormikkaat vuodelta 1880, Sortavalan tytön virkatut kintaat, juhlakäyttöön suunnitellut neulotut sormikkaat, joissa sormissa pitkät tupsut, tai pirtanauha kalsut.

Kirjan työryhmään kuuluvat Pia Ketonen, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen.

Kirja-arvostelu on tehty arvostelukappaleen pohjalta.
Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Sukupolvien silmukat
ISBN 978-952-301-013-0
Kustantaja: Maahenki
Tiedote löytyy täältä.

Suvikukka2014
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…