Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu

Sukupolvien silmukat - Pia Ketola & työryhmä


Sukupolvien silmukat on kaunis kirja. Kannessa komeilee virkattuja ja neulottuja lapasia ja sukkia, jotka henkivät ajan patinaa menneiltä vuosilta. 

Jokaisen työn taustalla on kerrottuna tarina ja alkuperä, kaikki tieto mikä on ollut saatavilla. 
Kirja sisältää rajan taakse jääneen Karjalan sukka- ja lapasmalleja, joita on löydetty museoiden, arkistojen ja kotien kätköistä. Nämä kansanomaiset mallit ovat peräisin 1700-luvulta 1940-luvulle.
Kirja sisältää näistä kaikista malleista tarkat, nykyaikaistetut ohjeet ja mallikuvat.Teos on yhdistelmä historiaa ja neule- sekä virkkausohjeita. Historiallinen kerronta sitoo kaiken yhteen. Jokainen työ saa sisällön ja syvällisemmän merkityksen kun tiedät jotakin sen menneisyydestä: kuka sen on tehnyt, suunnitellut tai millainen käyttötarkoitus sillä on ollut.

Kuviot ja mallit ovat melko graafisia, selkeitä muotoja ja toistoa. Ideoita on silti haettu myös luonnosta.
Kirjan sivuilta löytyy myös värjäysohje, miten saada aikaan viippuvaappuvaista lankaa. Luonnonvärejä on kutsuttu Karjalassa moaheiniksi ja kirjavaksi värjättyjä lankoja sijokkaiksi eli viippuvaappuvaisiksi. Tämä monivärivärjäystekniikka tekee langasta kauniin eläväisen ja neulepintana siitä tulee kuin läikkyvä, auringossa kimalteleva vedenpinta.

Sukupolvien silmukat –teos antaa ideoita ja inspiraatiota neulontaan ja virkkaukseen. Kirjan työt ovat värikkäitä ja ne sisältävät erikoisia tekniikoita ja ovat muotokieleltäänkin hieman vieraampia kuin mihin ehkä olemme normaalisti tottuneet. Miltä kuulostaisi villalangasta neulotut sakkolalaiset kirkkosormikkaat vuodelta 1880, Sortavalan tytön virkatut kintaat, juhlakäyttöön suunnitellut neulotut sormikkaat, joissa sormissa pitkät tupsut, tai pirtanauha kalsut.

Kirjan työryhmään kuuluvat Pia Ketonen, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen.

Kirja-arvostelu on tehty arvostelukappaleen pohjalta.
Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Sukupolvien silmukat
ISBN 978-952-301-013-0
Kustantaja: Maahenki
Tiedote löytyy täältä.

Suvikukka2014
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…