Siirry pääsisältöön

Piti vielä sanoa


Piti  vielä sanoa on samaistuttavaa sisältöä. Kirja, joka jokaisen pitäisi lukea. Ihan vain siksi, että voisi oppia katsomaan asioita monelta eri kantilta. Niin miehen kuin naisen vinkkelistä. Ja vaikka ei saisi asioita yleistää eikä ihmiset ole kaikki samanlaisia samankaltaisine ajatuksineen niin silti tämä kirja voi auttaa pohtimaan ja tarkkailemaan elämää vastakkaisen sukupuolen silmin.

Tätä lukiessani ajattelin monesti, että tämä olisi hyvää materiaalia parisuhteessa oleville. Se onkin aika hassua, että niinkin isoon asiaan kuin parisuhteeseen ei tarvitse käydä minkäänlaista oppikoulua. Jos sellainen olisi, voisi välttyä monelta hankalalta tilanteelta ja tunteelta.

Piti vielä sanoa elää tätä päivää, keskustelua netissä. Tai emailin välityksellä. Toista ei välttämättä tarvitse kohdata kasvotusten jotta syvä yhteys syntyisi. Itsellänikin on omaa kokemusta siitä, että ystävyys ja luja side ihmiseen ja ihmisten välillä voi syntyä myös etänä.

Sakari päättää lähestyä sähköpostitse vanhaa tuttuaan, Riinaa. Sakarin elämässä on myllänneet kohtalokkaat tuulet. Hän on elänyt kaksoiselämää, mikä tulee kenties maksamaan miehelle paljon. Sakari päättää kääntyä Riinan puoleen, koska tarvitsee tukea, lohdutusta ja kohdetta, jolle purkaa syvimmät pohdintansa, ilonsa ja surunsa. Asiat, joita hän ei voi omalle puolisolleen kertoa.

Tästä lähtee kuukausien mittaiset etäkeskustelut, joissa puidaan kuolemaa, elämää, rakkautta, menetyksiä, kaipuuta, iloa, vanhemmuutta. Elämän eri kerroksia ja syvyyksiä. Yhteyden luominen ihmiseen, jonka kanssa menneisyys ei ole ihan selkeä, ei ole välttämättä niin helppoa. Mutta pikku hiljaa alkaa molemminpuolinen avautuminen.

Riina huomaa, että hänellekin puhuminen tekee hyvää, vaikka alunperin Sakari oli se, joka kaipasi keskustelukumppania. Kun asioita puidaan pitempään ja syvemmin, nousee pintaan monenlaisia tunteita aina katkeruudesta kaipuuseen, ja silloin herää myös ajatukset siitä, miten asiat voisivat olla jos olisi elämässään tehnyt erilaisia valintoja. 

Kirja päättyi kutkuttavaan ajatusleikkiin siitä, mitä tapahtuu tuluvaisuudessa, jos lähentyneet ystävykset päättäisivätkin tavata kasvotusten... En osaa sanoa, onko se hyvä vaiko huono asia. Mitä sinä tuumit?

Piti vielä sanoa
Behm Jukka & Hakaniemi Katariina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...

Hulluja satuja

Hulluja. Kahjoja. Pimeitä. Ihan älyttömiä. Mutta niiin HAUSKOJA! Nyt on kyllä ammuttu täysillä ja vedetty rohkeasti ja reippaasti yli ja ympäri. Ja tällaistahan sen pitääkin olla. Ihan hulluja satuja, jotka herättää tunteita kaikenikäisissä. Tunnekirjoon kuuluvat niin riemu, ilo kuin myötähäpeä.  Avasin kirjan ensikertaa sattumanvaraisesti erään tarinan kohdalta, mikä oli kuin suora leikkaus keskusteluista oman lapsen kanssa. Tarinan nimi on Kakkakikkare ja valtava valhe. Kakkakikkare ei tahtonut kouluun vaan tahtoi jäädä kotiin pelaamaan. Niinpä hän keksi oivan idean, hän esittää sairasta ja piirtää ihoonsa vihreitä täpliä. Kakkakikkareen täti, jonka luona kikkare asui, oli heti juonessa kiinni ja esitti, että kyseessähän on ihan kamalan vakava juttu. Lopulta päästiin lääkärin vastaanoton kautta uutisiin ja sieltä avaruusrakettiin, koska eihän ole muuta vaihtoehtoa näin vaarallisessa tilanteessa kuin lähettää lapsi avaruuteen parantumaan. Siinäpä olikin Kakkakikkareella paljon p...