Siirry pääsisältöön

Kasa & YksisarvEInen

 


Lasten Keskuksen kevään uutuuksissa sukelletaan metsän siimekseen ja yksisarvisten Haavemaahan.

Jo aiemmin ilmestynyt soma Kasa on saanut jatko-osan Roskakasa. Roskakasa on sävyltään hieman surumielisempi. Kasa on saanut ylleen uudenlaisia asusteita - kimaltavia, tuoksuvia ja maisteltavia. Mutta ne eivät ole eläimiä, eikä kasveja, eikä myöskään sieniä tai kiviä.

Uteliaat metsän eläimet saapuvat ihmettelemään Kasan uutta "takkia". Ainoastaan hiiri tietää mistä koristeissa on kyse. Ne ovat roskia. Ja ne juuttuvat joka paikkaan. Ketun päähän, pupun tassuihin, hiiren häntään, siilin nenään... Jotkut eläimet maistelevat ja syövät roskia ja saavat vatsansa kipeäksi. 

Mutta vaikka roskat ovatkin kurja asia, on niissä myös kultareunuksensa. Sinitiainen käyttää roskakasasta löytämäänsä villalankaa pesänsä pehmukkeena ja hiiri löytää hänkin pesäänsä täytettä. Mäyrät penkovat roskien joukosta kaikkea pehmoista ja vievät ne koloihinsa lämmikkeeksi. 

Aamun tullen on kettukin vihdoin saanut tölkin päästään ja muutoinkin roskat ovat kummasti kadonneet. Mihin ne ovat joutuneet ja mitä niille on tehty?

Roskakasa on opettavainen tarina siitä, että roskat eivät kuulu luontoon. Mutta tarina kertoo myös sen, että toisen roska voi silti olla toisen aarre.


Roskakasa
Erfving, Emilia




YksisarvEInen onkin hauska tapaus

Kirjassa ei tunnu oikein olevan päätä eikä häntää. Vain yksisarvinen, joka ei tykkää päässään olevasta sarvesta. Eikä myöskään mistään superkivasta puuhasta mihin perheensä häntä yrittää suostutella. YksisarvEInen ahdistuu moisesta, mutta perhe ei ymmärrä. Miksi olet niin jääräpäinen, kysyvät muut. Siitä nimikin, YksisarvEInen.

YksisarvEInen haluaa omaa tilaa. Ja sitähän lopulta saakin. 

Seikkailullaan löytää hän muitakin kaltaisiaan, hieman kummallisia jääräpäisiä otuksia. VAINIINkoira, KUINKArhu ja KYLLÄstyttävä prinsessa ystävystyvät YksisarvEIsen kanssa. Ja niinpä he lähtevät kohti uusia seikkailuja, ilman (pedagogisia) päämääriä. Tai kuten KUINKArhu sanoo, "pitokokkiset".

Aika hauska kirja kuitenkin. Kaikessa ei tarvitse aina olla logiikkaa. Tai opetusta. Voi olla vain tarina, jonka suunta voi olla sinne sun tänne. Eikä kaiken tarvitse myöskään aina olla kivaa. 

Kirjan lopussa on muutaman sivun verran hullunkurisia otuksia, joista voi halutessaan keksiä uusia tarinoita. Nämä sivut oli melkeinpä hauskin osuus! 


YksisarvEInen
Kling Marc-Uwe, Henn Astrid

Lasten Keskus 2021




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet