Siirry pääsisältöön

Terveempi elämä - Anti-inflammatorinen ruokavalio

 


Oletko kuullut anti-inflammatorisesta eli tulehduksia ehkäisevästä ruokavaliosta? Täytyy myöntää, että minä en. En ainakaan muista. On sen verran erikoinen termi, että siitä täytyi ottaa selvää. 

Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut kasvien lääketieteellisistä hyödyistä ja aikuisemmalla iällä olen enemmän paneutunut siihen mikä tekee vatsalleni ja keholleni hyvää. En ole varma minkä diagnoosin oikeasti saisin vai olisiko kyseessä monen asian summa. Mutta monet ruoka-aineet aiheuttavat minulle huonon olon: turvotusta, ummetusta, vatsan löysyyttä, närästystä ja kipuilua. Myös stressi pahentaa oireita.

Anti-inflammatorinen ruokavalio koostuu siis ruoka-aineista, joiden sanotaan voivan vähentää tulehduksia ja siten hillitä yliaktiivista immuunivastetta. Jotkin mausteet, kuten kurkuma ja inkivääri, sekä kala, hedelmät ja vihannekset, pähkinät, täysjyvätuotteet sekä oliiviöljy ovat esimerkkejä tällaisista ruoka-aineista. Kun taas gluteenin, lehmänmaidon, sokerin ja lihan sanotaan lisäävän tulehduksia elimistössä.

Anti-inflammatorisessa ruokavaliossa tuntuisi olevan vaikutteita tai enemmänkin yhteneviä piirteitä moniin muihin ruokavalioihin ja "dieetteihin". Esimerksiksi karppaajat poistavat ruokavaliostaan sokerin ja viljat, mutta suosivat kuitenkin lihaa ja voita.

Sari Spåran kirjassa tutustutaan anti-inflammatoriseen ruokavalioon syvemmin, aiheina mm. autoimmuunisairaudet ja kehon tulehdukset ja niiden vaikutukset mm. suolistoon sekä esitellään tarkemmin ruokavalioon kuuluvat raaka-aineet. Lisäksi puhutaan liikunnasta, painonhallinnasta, sokerikoukusta, stressinhallinnasta ja unen tärkeydestä.

Herkulliset, melko kasvispainotteiset, reseptit on jaoiteltu aamiaiseen ja välipaloihin, lounaaseen, päivälliseen ja juomiin. 

Kirjaa selatessani sivut ovat yhä useammin avautuneet Banaanipuuron kohdalta. Tätä täytyisi siis kokeilla. Uunissa muhiva puuro näyttää herkulliselta!
Kirjasta löytyy myös tuorepuuroja ja smoothieita, pannukakkuja ja hilloja sekä suklaisia makeisia.

Pitäisiköhän kokeilla punajuuri-papupastaa, sillä punajuuria olisi jääkaapissani parikin kiloa. Papuja tosin ei taida olla, mutta olen tunnettu tuunaaja. Mausteiden ystävänä myös kukkakaalicurry ja porkkanakeitto kiinnostavat. Löytyy kirjasta myös kalaisia reseptejä, mutta ikävä kyllä kala on hintansa takia niin harvinaista herkkua että voisin ryhtyä tyttären tavoin kasvissyöjäksi.

Tänään teinkin tosi hyvää tomaattilinssikeittoa kookoskerman kera!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää