Siirry pääsisältöön

Puhutaanko koiraa



"Haluan, että koiran kouluttaminen on inspiroivaa niin ohjaajalle kuin koiralle. Kaikkien ei tarvitse tähdätä kisakentille, mutta kaikki koirat ansaitsevat tulla ymmärretyiksi ja sen myötä onnellisiksi." - Mia Skogster

Puhutaanko koiraa -kirja opastaa miten tunneviestintää käytetään koiran koulutuksessa. Kirjan kirjoittaja Mia Skogster on luonut Inspire ur Dog -koulutusmetodin, joka perustuu vankkaan näyttöön ja tutkittuun tietoon. Metodissa keskeisessä roolissa ovat äänen- ja kehonhallintatekniikat, joiden avulla koira saadaan innostumaan oppimisesta ja yhteistyöstä. 

IuD-metodi käsittää kuusi elementtiä: kehon- ja äänenhallinta, tunneviestintä, tieto, yksilöllinen koulutus, eläytyminen ja tekniikka. 
Koiranpennun koulutus alkaa erilaisista kehuäänistä ja niihin kirjan alussa tutustutaankin. Mikä on 'potta' entä 'flirtti' tai 'autokoulunopettaja'? Yhteensä näitä kehuääniä esitellään kuusi erilaista, kukin eri tilanteeseen sopivaa. 'Potta' aiheutti itsessänikin hämmennystä mutta jälkeenpäin se kuulostaa ihan järkevältä. Se viittaa siihen ääneen, miten me puhumme lapselle, joka on ensimmäisen kerran oppinut käymään potalla. Tätä ääntä käytetään siis myös koiran motivoinnissa ja koulutuksessa.

Kirjassa esitellään fiktiivisiä koiria ja omistajia onnistumisineen ja haasteineen. Tilanteet liittyvät todellisiin hetkiin, mutta hahmot on keksitty. 

Koiraa puhutaan eläytymällä, ja kirja opastaakin miten opitaan vaikuttamaan koiran tunteisiin. Tunteita ja tunnetiloja taas voi ihminen harjoitella ja koiran koulutuksessa voidaan tunteet myös näytellä. Tarvittaessa koiralle täytyy myös näyttää vihaiselta olematta kuitenkaan vihainen. Tunneskaaloja kannattaa siis harjoitella ensin ilman koiraa, sillä tunnetilan täytyy välittyä koiralle juuri oikealla hetkellä, ja muutokset tunnetiloissa täytyy toisinaan tapahtua nopeasti. 

Se mikä itselläni hieman latisti omaa intoani kirjan oppien suhteen oli se, että kirjassa keskitytään paljon leikin kautta kouluttamiseen. Oma koirani taas ei välitä leikeistä ollenkaan. Leikin kautta ei siis pysty motivoimaan, eikä oikeastaan herkkupalojenkaan kautta. Oma koirani onkin hieman samankaltainen kuin kirjan lopussa esitelty Inspis-koira, jolle paras lelu on ihminen, ja jonka koulutuksessa on haasteita ollut ehkä enemmän kuin onnistumisia. Mutta, aina on mahdollisuus muutokseen ja elämä on oppimista, joten yritän nappailla ideoita sieltä täältä ja kokeilla löytää omat yhteiset tekniikat koirani kanssa.

Viidennessä osassa siis puhutaan palkkioleikkien merkityksestä yhteistyön luomiselle. Pitää kuitenkin huomioida, että kaikkea kuultua ei voi aina soveltaa kaikkien koirien kanssa, sen takia kannattaakin olla aistit avoinna ja kuunnella omaa koiraa, lukea sitä ja löytää sille parhaimmat koulutuskeinot. Toki apua kannattaa aina kysyä, ja vertaistuki on parhainta.

Kymppiosassa keskitytään toiseen yhtä tärkeään asiaan koiran koulutuksessa, nimittäin oman kehon hallintaan ja sanattomiin viesteihin joita kehomme - toisinaan huomaamattamme - koiralle välittää. Kehon asento, käsien sijainti, itsevarma olemus ovat kukin merkityksellisiä. Koira nimittäin rakastaa itsevarmaa ohjaamista, ja toisaalta sitten myös vaistoaa helposti epävarmuuden. Huomaamattamme siis saatamme itse luoda ne kinkkiset tilanteet, jotka koiran kanssa tulevat.

Hattua täytyy nostaa Mia Skogsterille ja kaikille mahdottoman taitaville koiran kouluttajille. Se ei ole helppoa, vaikka siltä saattaakin näyttää. Tai ainakin se on aikaavievää, eikä mikään tapahdu hetkessä. Olen entistä enemmän varmempi siitä, että koiran koulutus on enemmänkin omistajan koulutusta.



Puhutaanko koiraa — Tunneviestintä koiran koulutuksessa
Skogster, Mia


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet