Sympaattinen keittokirja rouhean kauniilta Ranskan maaseudulta on täynnä tunnelmaa.
Lempeästi lähestyttävät kuvat vievät makumatkalle niin ruoan ääreen kuin sen ympäristöön. Rakastan tällaisia mattapintaisia sivuja ja maalaisromanttista ilmettä, se saa mielikuvituksen heräämään ja kohta itsekin vähinkäänkin haaveilee pääsevänsä sisään kirjan tunnelmiin.
Hyvällä tavalla tavallisia, yksinkertaisia reseptejä ilman turhia kikkailuja. Tuoreita raaka-aineita, paljon kasviksia vaikka tosin osaa aineksista voi olla vaikeaa saada näillä leveysasteilla. Ainakaan meillä ei lähikaupasta ole tuoreita latva-artisokkia usein saatavilla.
Hassua, että törmäsin kirjaa selatessani ruokaan, jota olin itse samana päivänä tehnyt, ilman siis että edes tiesin tästä kirjasta mitään. Rakastan ruokakirjoja ja niitä minulta löytyykin keittiöstä valehtematta sata kappaletta, mutta silti kokkailen pääsääntöisesti mututuntumalla ja lisäilen raaka-aineita sen mukaan mitä milloinkin kaapeista löytyy.
ℒ𝑒 Keittokirja on jaettu osiin päivän ruokarytmin mukaisesti aamiaisesta illalliseen ja lisäksi grillaillaan, tehdään jälkiruokia, nautitaan juustoja ja kirjan loppuun on koottu lukijoiden toivereseptejä.
Aloittaisitko aamun uunigreipeillä, suolaisella leipävanukkaalla ja siirtyisit lounaan pariin tulisen linssikeiton sekä maalaissalaatin kera. Ennen päivällistä voisi nauttia olostaan riippukeinussa puiden katveessa ja siemailla vadelmashrubia tai itse tehtyä verigreippilonkeroa. Ah, tuo lonkero kutsuu kyllä kokeilemaan sillä minusta paras lonkero mitä olen ikinä maistanut on tehty juuri aidosta verigreipistä.
Riittävän lepoilun jälkeen on aika siirtyä illalliselle. Silloin voitaisiin tarjoilla parsaa ja dijonin kanaa, sekä uunipaahdettuja perunoita.
Lopuksi voitaisiin nauttia raikas vadelmasorbetti, myöhemmin sitten vielä kahvin kera jotakin hedelmäistä piirakkaa tai suklaakakkua.
Le Keittokirja - Pieni pala ranskalaisen maaseutukeittiön tunnelmaa ja tuoksuja
Teresa Välimäki
(P.S. Tämän 2.painoksen kansikuva poikkeaa siitä mikä kaupan hyllyllä on.)
Kommentit
Lähetä kommentti