Siirry pääsisältöön

Kaunis käsiala


Kaunis käsiala on aina kiehtonut minua. Lapsesta saakka olen rakastanut numeroita ja kirjaimia ja niiden raapustelua paperille, myöhemmin käsialan vakiinnuttua aloin etsiä sitä omaa tyyliäni. Suurin vaikuttaja oman käsialan mukautumisessa oli toisten käsialojen kopiointi, tiettyjen kirjainten ja muotojen matkiminen ja sitä kautta oman tyyli alkoi hahmottua. Aikuisena olen yrittänyt toisinaan samaa, mutta jostakin syystä lapsena tekstin muokkaaminen ja mukauttaminen kopioimalla oli paljon helpompaa.

Katselin hetki sitten ekaluokan tekstausvihkoani ja käsialani oli jo silloin yllättävän hyvä ja selkeä. Käsialaani on monesti kehuttu selkeäksi ja kauniiksi. Tietokoneiden myötä käsillä kirjoittaminen on kuitenkin jäänyt ja käsillä kirjoittamisessa käteni väsyy nykyään jo parin lauseen jälkeen ja samalla käsialakin muuttuu takkuisemmaksi. Monesti myös oikaisen ja lyhennän sanoja ja teksti muuttuu lähes lukukelvottomaksi, ainoastaan itse tiedän mitä olen kirjoittanut. Käsialaani vaikuttaa myös vasenkätisyyteni, toisinaan on hankala kirjoittaa kun täytyy varoa, ettei teksti sotkeennu ja siirry kämmenen reunamille. 

Selkeä ja siisti käsiala vaatii aikaa ja tarkkuutta

Olen jo pitkään ihastellut kauniita käsialoja, luovaa tekstausta ja modernia kalligrafiaa. On kiehtovaa katsoa sulavaa ja sujuvaa kirjoittamista. Kaikkea voi onneksi oppia ja opin tueksi on olemassa kirjoja, joiden vinkkien ja harjoitusten avulla voi oppia kaunista käsialaa. 

Nemon uutuuskirja Kaunis käsiala sisältää helppoja harjoituksia, joiden avulla parannat käsialaasi, omaa kirjoitustyyliäsi.  Välineiksi harjoituksiin tarvitset vain kyniä ja kumin. Tehtävien ja vinkkien avulla opit mm. kirjainten anatomiaa ja perussanastoa, opit miten paperi mitataan tekstin keskittämistä ja rivittämistä varten, opit huomaamaan miten välistys ja koko vaikuttavat tekstiin ja miten erilaiset viivat ja apulinjat helpottavat tekstin muotoutumista. Kirjassa on runsaasti kirjaan tehtäviä harjoituksia, joissa harjoitellaan isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita eri kirjasintyypeillä: lihavoiduilla päätteellisillä, päätteettömillä ja kursiiveilla kirjasimilla.

Olen lukenut useita käsialakirjoja ja tämä on ensimmäinen joka sai minut oikeasti innostumaan ja tekemään järjestelmällisesti kaikki kirjan tehtävät. Kirjassa olevat mallit ovat kuitenkin vain yksi kaikista mahdollisista malleista ja tyyleistä. Tärkeintä on oppia hahmottamaan kirjainten anatomiaa ja "valekalligrafiaa" varten tärkein oppimani seikka oli oppia tekemään paksu reuna oikeaan paikkaan. 

Kirjan vinkeistä inspiroituneena koristelin joululahjojen tagit erilaisilla kirjasimilla.


Tighe Erica
Nemo 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...

Hulluja satuja

Hulluja. Kahjoja. Pimeitä. Ihan älyttömiä. Mutta niiin HAUSKOJA! Nyt on kyllä ammuttu täysillä ja vedetty rohkeasti ja reippaasti yli ja ympäri. Ja tällaistahan sen pitääkin olla. Ihan hulluja satuja, jotka herättää tunteita kaikenikäisissä. Tunnekirjoon kuuluvat niin riemu, ilo kuin myötähäpeä.  Avasin kirjan ensikertaa sattumanvaraisesti erään tarinan kohdalta, mikä oli kuin suora leikkaus keskusteluista oman lapsen kanssa. Tarinan nimi on Kakkakikkare ja valtava valhe. Kakkakikkare ei tahtonut kouluun vaan tahtoi jäädä kotiin pelaamaan. Niinpä hän keksi oivan idean, hän esittää sairasta ja piirtää ihoonsa vihreitä täpliä. Kakkakikkareen täti, jonka luona kikkare asui, oli heti juonessa kiinni ja esitti, että kyseessähän on ihan kamalan vakava juttu. Lopulta päästiin lääkärin vastaanoton kautta uutisiin ja sieltä avaruusrakettiin, koska eihän ole muuta vaihtoehtoa näin vaarallisessa tilanteessa kuin lähettää lapsi avaruuteen parantumaan. Siinäpä olikin Kakkakikkareella paljon p...