Siirry pääsisältöön

Viljaton kattaus


Viljaton kattaus on runsaasti reseptejä sisältävä uutuusteos. 
Viljattomuuden lisäksi reseptit ovat myös lähes maidottomia, eli maitotuotteiden sijaan on käytetty mm. kookoskermaa, -maitoa ja –öljyä. Äkkiseltään kirja voi tuntua raakaruokakirjalta, tai karppauskirjalta, mutta tarkemmin tarkasteltuna pääpaino teoksessa on kuitenkin gluteenittomuus ja ennen kaikkea hyvät, puhtaat raaka-aineet, ilman minkäänlaista hifistelyä.

Kirjan kirjoittaja, Emmi-Liia Sjöholm on tuttu Torkkuja ja nokkosia –blogistaan, ja bataattiburgerireseptillään hän saavutti suosiota, ja juuri tämän kyseisen reseptin myötä hän myös sai mahdollisuuden tehdä tämän kirjan. Aistikkaiden reseptien kehittely, uusien ruoka-aineiden ennakkoluuloton ja innovatiivinen kokeilu sekä ruokien valokuvaaminen innostivat Emmi-Liian kokoamaan kauniit ja maukkaat reseptit kirjan kansien väliin.

Uskoisin kärsiväni samasta vaivasta kuin kirjan kirjoittaja, viljat ja hiilarit eivät ole vatsalleni hyväksi, ja niiden poistaminen ruokavaliostani sai oloni tuntumaan paremmalta. Ei turvotusta eikä vatsan kuplintaa. Mutta ainakin minulla haasteena on ollut se, miten korvata hiilihydraatit, mitä ottaa leivän/pastan/riisin tai perunan tilalle.

Viljaton kattaus –kirja sisältää paljon ideoita niin aamupalapöytään kuin salaatteihin, pääruokiin ja jälkiruokiinkin. Lisäksi löytyy erilaisia kastikkeita ja tahnoja, leipiä ja juomia.
Feta-shakshouka näyttää niin houkuttelevalta, että sitä on tehtävä ja muutoinkin kauppalista on täydentynyt monilla raaka-aineilla. Ehkä nyt taas saisin itseäni niskasta kiinni ja tekisin vatsani onnelliseksi valmistamalla vatsaystävällisiä ruokia. Onhan tässä nyt taas yli 90 uutta ideaa tarjolla. 

Pidän reseptien yksinkertaisuudesta ja siitä, ettei raaka-aineita ole lukematon määrä yhtä reseptiä kohden. Ja myös se on tärkeää, että raaka-aineet ovat tuttuja ja helposti saatavilla. Montaa reseptiä on tullut testattua jo ominkin päin ja esim. bataattirieskan teko kävi mielessäni juuri ennen kuin sain tämän kirjan käsiini. Emmi-Liia ehti ensin.

Omenainen raakakakku, minttuiset keksijäätelöt, tyrnishotti. 
Kookoshirssi, katkarapupasta, munakoisopurilaiset. 
Maistuis varmaan sullekin? 
Minulle ainakin.

Kirja on visuaaliselta ilmeeltään pelkistetyn kaunis. Pidän paperin matasta pinnasta ja yksinkertaisesta asettelusta. Kuvat ovat kauniita ja houkuttelevat maistamaan.
Reseptien ohessa on persoonallinen lisä kirjoittajan omia ajatuksia ja monen ohjeen yhteydessä on aina jokin vinkki tai mielenkiintoinen nippelitietous. Tiesitkös muuten, että kurkumalla on monia terveysvaikutuksia? Sitä nuuhkaisemalla saat tukkoisen nuhanenänkin aukeamaan.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joita aihe kiinnostaa ja koskettaa. Oma hyvinvointi on tärkeää ja jos pienillä jutuilla saa sekä mielen että kehon voimaan paremmin suosittelen sen pienen muutoksen tekemään.

Suvikukka2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää

Hulluja satuja

Hulluja. Kahjoja. Pimeitä. Ihan älyttömiä. Mutta niiin HAUSKOJA! Nyt on kyllä ammuttu täysillä ja vedetty rohkeasti ja reippaasti yli ja ympäri. Ja tällaistahan sen pitääkin olla. Ihan hulluja satuja, jotka herättää tunteita kaikenikäisissä. Tunnekirjoon kuuluvat niin riemu, ilo kuin myötähäpeä.  Avasin kirjan ensikertaa sattumanvaraisesti erään tarinan kohdalta, mikä oli kuin suora leikkaus keskusteluista oman lapsen kanssa. Tarinan nimi on Kakkakikkare ja valtava valhe. Kakkakikkare ei tahtonut kouluun vaan tahtoi jäädä kotiin pelaamaan. Niinpä hän keksi oivan idean, hän esittää sairasta ja piirtää ihoonsa vihreitä täpliä. Kakkakikkareen täti, jonka luona kikkare asui, oli heti juonessa kiinni ja esitti, että kyseessähän on ihan kamalan vakava juttu. Lopulta päästiin lääkärin vastaanoton kautta uutisiin ja sieltä avaruusrakettiin, koska eihän ole muuta vaihtoehtoa näin vaarallisessa tilanteessa kuin lähettää lapsi avaruuteen parantumaan. Siinäpä olikin Kakkakikkareella paljon pohti