Siirry pääsisältöön

Rapeat sipsiherkut kotikeittiössä
Sipsit, nuo ihanan rapeat ja mausteiset herkut. Ja niin rasvaista ja epäterveellistä. Kuinka monesti sitä onkaan tullut mietittyä ja haaveiltua sipseistä, joita voisi syödä ilman huonoa omatuntoa. Entä voisiko niitä tehdä itse, siten että itse saisi määritellä raaka-aineiden laadun. Kaupan sipseissä on yleensä isot määrät lisäaineita, väriaineita ja makuaineita, ja moni tuote jää sen takia ostamatta.

Nemon uutuuskirjassa sipsejä valmistetaan kolmella eri tavalla: pannulla, uunissa ja kuivurissa.
Kirjassa esitellään eri raaka-aineita perunasta kasviksiin ja lehtikaalista hedelmiin. Lisäksi hieman erikoisempia vaihtoehtoja leikkeleistä maissilastuihin. Yhteensä yli 60 maukasta sipsireseptiä.

Sipsiohjeiden lisäksi kirjasta löytyy runsaasti erilaisia mausteseoksia ja dippejä. Viiden sipulin dippi, punainen curry -maapähkinädippi, Bloody Mary -jauhe, kurkku-ranch-dippi, vaahterasiirappi-pekonikastike. Ah, vesi herahtaa kielelle pelkästään lukemalla ja kuvia katsomalla! Näitä seoksia voisi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, liharuokien maustamiseen vaikkapa.

Kirjan alussa esitellään esivalmisteluun, uppopaistamiseen, uunissa paistamiseen ja kuivaamiseen tarvittavia työvälineitä. Ainekset-sivulla esitellään erilaisia öljyjä ja mausteita ja maustesekoituksia. Sipsien valmistaminen uunissa/öljyssä/kuivurissa kerrotaan kuvien kera askel askeleelta. Ohjeet ovat selkeitä, runsansanaisia ja helposti ymmärrettäviä. Näillä ohjeilla syntyy ihania sipsiherkkuja kotikutoisesti.

Aion kokeilla valmistaa sipsejä uunissa, ja ajattelin kokeilla valmistaa niitä juureksista: punajuurista ja porkkanoista. Ehkä myös kesäkurpitsasta.
...ja lehtikaalista, josta olen jo aiemmin kokeillutkin sipsejä tehdä.

Tykkäsin punajuurisipsien makeudesta mutta ehkä ne valmistuisivat paremmin öljyssä paistamalla. Kokeilin tehdä peruna- ja punajuurilastut uunissa. Kuumensin ensin öljytyn pellin ja ladoin siihen lastut ja paistoin. Haastavinta on saada oikea paistoaste niin, että lastut paistuvat mutta eivät pala. Toki punajuuret kypsyvät pitempään kuin perunat joten ne pitäisikin paistaa erikseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…