Siirry pääsisältöön

Rapeat sipsiherkut kotikeittiössä
Sipsit, nuo ihanan rapeat ja mausteiset herkut. Ja niin rasvaista ja epäterveellistä. Kuinka monesti sitä onkaan tullut mietittyä ja haaveiltua sipseistä, joita voisi syödä ilman huonoa omatuntoa. Entä voisiko niitä tehdä itse, siten että itse saisi määritellä raaka-aineiden laadun. Kaupan sipseissä on yleensä isot määrät lisäaineita, väriaineita ja makuaineita, ja moni tuote jää sen takia ostamatta.

Nemon uutuuskirjassa sipsejä valmistetaan kolmella eri tavalla: pannulla, uunissa ja kuivurissa.
Kirjassa esitellään eri raaka-aineita perunasta kasviksiin ja lehtikaalista hedelmiin. Lisäksi hieman erikoisempia vaihtoehtoja leikkeleistä maissilastuihin. Yhteensä yli 60 maukasta sipsireseptiä.

Sipsiohjeiden lisäksi kirjasta löytyy runsaasti erilaisia mausteseoksia ja dippejä. Viiden sipulin dippi, punainen curry -maapähkinädippi, Bloody Mary -jauhe, kurkku-ranch-dippi, vaahterasiirappi-pekonikastike. Ah, vesi herahtaa kielelle pelkästään lukemalla ja kuvia katsomalla! Näitä seoksia voisi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, liharuokien maustamiseen vaikkapa.

Kirjan alussa esitellään esivalmisteluun, uppopaistamiseen, uunissa paistamiseen ja kuivaamiseen tarvittavia työvälineitä. Ainekset-sivulla esitellään erilaisia öljyjä ja mausteita ja maustesekoituksia. Sipsien valmistaminen uunissa/öljyssä/kuivurissa kerrotaan kuvien kera askel askeleelta. Ohjeet ovat selkeitä, runsansanaisia ja helposti ymmärrettäviä. Näillä ohjeilla syntyy ihania sipsiherkkuja kotikutoisesti.

Aion kokeilla valmistaa sipsejä uunissa, ja ajattelin kokeilla valmistaa niitä juureksista: punajuurista ja porkkanoista. Ehkä myös kesäkurpitsasta.
...ja lehtikaalista, josta olen jo aiemmin kokeillutkin sipsejä tehdä.

Tykkäsin punajuurisipsien makeudesta mutta ehkä ne valmistuisivat paremmin öljyssä paistamalla. Kokeilin tehdä peruna- ja punajuurilastut uunissa. Kuumensin ensin öljytyn pellin ja ladoin siihen lastut ja paistoin. Haastavinta on saada oikea paistoaste niin, että lastut paistuvat mutta eivät pala. Toki punajuuret kypsyvät pitempään kuin perunat joten ne pitäisikin paistaa erikseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…