Siirry pääsisältöön

Luo nahastaNahka materiaalina on kiehtova, mutta jotenkin olen silti pitänyt sen työstämistä haasteellisena. Nuorena näin mainoskuvastossa nahkaisen hapsuliivin ja halusin kokeilla onnistuuko sen tekeminen itse. Äidin kanssa sitten haettiin Lapuan Nahasta vuota ja omilla kaavoilla leikattiin nahasta pitkähapsuinen liivi. Ompelua ei tuohon työhön tarvittu vaan liivi kasattiin leikattujen nahkasoirojen avulla letittämällä saumat kiinni. Nahkapaskalla reiät, niin työskentely sujui helpommin. Joskus myös tuunasin farkkutakkia hapsunauhoilla: ompelin koneella hapsut hihoihin, selkäosaan ja rintamukseen. Inkkarityyli ja mokkainen hapsutakki ovat olleet siis aina haaveissa.

Moreenin uutuuskirjassa luodaan nahastauusiokäyttäen valmiita nahkatuotteita ja käyttämällä uusia nahkavuotia. Materiaalina nahka näyttäisikin olevan aika simppeli, koska ommellessa ei tarvita leveitä saumanvaroja, nahan leveys- tai pituussuunnalla ei ole merkitystä, joten leikkaaminen sujuu helpommin, ja nuppineulatkin korvataan liimapuikolla. Osaan nahkatöistä nahka täytyy kovettaa ja se onnistuu kotikonstein Eri keeperistä ja vedestä tehdyllä seoksella.
Nahasta voi tehdä mm. koruja, vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita, ja näihin löytyy ideoita ja ohjeita tästä kirjasta.


Henkilökohtaisesti minua inspiroi kovasti ideat, joissa käytetään uusiomateriaaleja tai kun jostakin vanhasta tehdään jotakin ihan muuta ja uutta. Tässä kirjassa kyseinen ajatusmaailma näkyy selvästi. Laukkuja on tehty saappaanvarsista, nahkatakeista ja vöistä. Vyö taipuu myös moneen muuhun, siitä voi tehdä lompakon tai jopa hyllyn kannattimet ja amppelin. Takin rannekkeista syntyy kukkaro ja mansetit. Nahasta voi tehdä myös uudet vetimet lipaston laatikoihin. Nahkasilppua ei kannata heittää pois, koska sitä voi käyttää vaikka lampun varjostimiin, mattoihin, avaimenperiin ja koriste-esineisiin. Nahanpalasista voisi tehdä myös kauniin ja modernin himmelin.

Raija Immonen, Marja-Leena Varila
Moreeni 2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…