Siirry pääsisältöön

Luo nahastaNahka materiaalina on kiehtova, mutta jotenkin olen silti pitänyt sen työstämistä haasteellisena. Nuorena näin mainoskuvastossa nahkaisen hapsuliivin ja halusin kokeilla onnistuuko sen tekeminen itse. Äidin kanssa sitten haettiin Lapuan Nahasta vuota ja omilla kaavoilla leikattiin nahasta pitkähapsuinen liivi. Ompelua ei tuohon työhön tarvittu vaan liivi kasattiin leikattujen nahkasoirojen avulla letittämällä saumat kiinni. Nahkapaskalla reiät, niin työskentely sujui helpommin. Joskus myös tuunasin farkkutakkia hapsunauhoilla: ompelin koneella hapsut hihoihin, selkäosaan ja rintamukseen. Inkkarityyli ja mokkainen hapsutakki ovat olleet siis aina haaveissa.

Moreenin uutuuskirjassa luodaan nahastauusiokäyttäen valmiita nahkatuotteita ja käyttämällä uusia nahkavuotia. Materiaalina nahka näyttäisikin olevan aika simppeli, koska ommellessa ei tarvita leveitä saumanvaroja, nahan leveys- tai pituussuunnalla ei ole merkitystä, joten leikkaaminen sujuu helpommin, ja nuppineulatkin korvataan liimapuikolla. Osaan nahkatöistä nahka täytyy kovettaa ja se onnistuu kotikonstein Eri keeperistä ja vedestä tehdyllä seoksella.
Nahasta voi tehdä mm. koruja, vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita, ja näihin löytyy ideoita ja ohjeita tästä kirjasta.


Henkilökohtaisesti minua inspiroi kovasti ideat, joissa käytetään uusiomateriaaleja tai kun jostakin vanhasta tehdään jotakin ihan muuta ja uutta. Tässä kirjassa kyseinen ajatusmaailma näkyy selvästi. Laukkuja on tehty saappaanvarsista, nahkatakeista ja vöistä. Vyö taipuu myös moneen muuhun, siitä voi tehdä lompakon tai jopa hyllyn kannattimet ja amppelin. Takin rannekkeista syntyy kukkaro ja mansetit. Nahasta voi tehdä myös uudet vetimet lipaston laatikoihin. Nahkasilppua ei kannata heittää pois, koska sitä voi käyttää vaikka lampun varjostimiin, mattoihin, avaimenperiin ja koriste-esineisiin. Nahanpalasista voisi tehdä myös kauniin ja modernin himmelin.

Raija Immonen, Marja-Leena Varila
Moreeni 2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…