Siirry pääsisältöön

Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakatLähipiirissäni on keliaakikko ja minua on aina hieman säälittänyt se, ettei hän ole voinut herkutella samoilla herkuilla kuin me muut. Hänellä on yleensä omat eväät mukana eikä ne nyt niin kummoisilta ole tuntuneet, kaupan valmiita pakasteita. Muistan, että joskus vuosia sitten ruotsinlaivalla haettiin gluteenittomia tuotteita Ruotsin puolelta kun ne olivat siellä halvempia kuin täällä. Nykyään valikoimia kaupoissa on enemmän ja varmasti sieltä joukosta hyviä ja maistuviakin tuotteita löytää. Itseäni niistä on houkutellut vain ne kookospallerot, joissa on sitä sellaista valkoista höhlää sisällä. Mutta nekin on niin kalliita, ettei viitsi huvikseen ostella.
Onneksi keliaakikko voi kuitenkin syödä esimerkiksi perunajauhoista leivottuja kakkuja, ja siitä tulee leivottua ihan muutenkin vain koska leivonnaisista tulee siten ihanan kuohkeita.

Kustannus Mäkelältä ilmestyi vähän aikaa sitten kirja Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat, ja se sai heti minut ajattelemaan tuota tuttavaani. En ole varma onko hän leipomisesta innostunut, mutta tästä kirjasta hän kyllä varmasti tulisi iloiseksi. Reseptit ovat herkullisia ja monikäyttöisiä. Perunajauhon lisäksi on monia muitakin jauhoja, jotka sopivat keliaakikolle. Maissijauho, riisijauho, durrajauho, tattari, hirssi, kikhernejauho... Gluteenittomat leiv
onnaiset tarvitsevat erityisiä sidosaineita kuten ksantaania ja psylliumia. Ksantaania käytetään sitkostamis- ja stabilointiaineena korvaamassa gluteenia ja psyllium on lähes välttämätön gluteenittomassa leivonnassa koska se sitoo nestettä.
Gluteenittomilla aineksilla leivottaessa pitää muutoinkin olla tarkkana määrien suhteen, ja siitä syystä tässä kirjassa määrät onkin merkitty tarkasti painomittoina. Kannattaa siis satsata digitaaliseen vaakaan, jotta saat varmasti oikeat määrät kutakin ainesta.

Itselläni ei keliakiaa ole, mutta kotimaiset viljat saavat silti olon tukalaksi. Vatsa turpoaa, ummettaa, tulee ikäviä ilmavaivoja, jotka sitten saattavat muuttuvat kivuliaiksi vatsakivuiksi koska eihän sitä nyt jokapaikassa eikä ainakaan jatkuvasti kehtaa paukutella. Eron huomaa melko nopeasti kun jättää hiilarit pois, olo ei ole enää tunkkainen ja on helppo olla ja hengittää. Siitä syystä olenkin iloinen tästä kirjasta ja kaikista näistä houkuttelevista resepteistä. Jo pelkästään pastan tekeminen kotikutoisesti on kovin mielenkiintoista ja tahtoisin jo päästä kokeilemaan miten se onnistuu. Pidän myös siitä, että kirjassa on selkeät kuvat itse taikinoista – pelkästään taikinoista. Minä ainakin haluan nähdä mitä reseptillä pitäisi saada aikaiseksi.

Taikinoiden lisäksi kirjaan on kerätty piirakoiden, pizzojen ja pastojen ohjeita täytteiden kera.
Kirjasta löytyy leivonnaisia moneen makuun, ja perinteiset herkutkin löytyy gluteenittomina, kuten karjalanpiirakat, hapanjuuri, lasagne, pasta carbonara, sipulipiiras ja pikkupizzat.


Toivon, että tämän kirjan ohjeiden myötä moni keliaakikko saisi vaihtelua ruokavalioonsa, ja ennen kaikkea mahdollisuuden luopua valmistuotteista ja oppia tekemään saman itse.
Ja toki sama koskee meitäkin, joille normi viljat tuottavat ongelmia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…