Siirry pääsisältöön

Intohimona joulu


Hymyillen ja naurahdellen luen kirjan tarinoita jouluisesta ähkystä. Sitähän se on. Ruokaa on normaalista verraten ihan älyttömiä määriä. Eri lajikkeitakin on tusinan verran. Muina aikoina (kuin jouluna) lautaselle laitetaan perunat ja kastike ja siinä se. Jouluna jo pelkästään alkupalavaihtoehtoja on puoli tusinaa, ruokaa haetaan monessa erässä ja syödään vaikka napa paukkuu eikä vetoketjua saa enää kiinni. Kaikkea pitää maistaa ja samat herkut pitää löytyä pöydästä joka joulu. Minä haluan ainakin vaalia perinteitä ja joulu on pilalla jos en saa kinkkua ja rosollia ja laatikoita ja herneitä ja kraavilohta ja...
Tuo rosolli eli salla on muuten aika jännä juttu. Missään en ole vielä törmännyt sellaiseen reseptiin, jota meillä tehdään ja syödään, ja minulle se on se oikea kaava. Meillä rosolliin ei tule perunaa, eikä suolakurkkua, eikä omenaakaan. Kotona on aina tehty sallaa sekoittamalla punajuuriin, porkkanoihin ja sipuliin suolasilakoita. Ja salla maustetaan etikan, sokerin, suolan ja mustapippurin seoksella. Ja mustapippuria ja silakoita pitää olla paljon!

Armas aika – intohimona joulu-kirjassa todellakin näkyy kirjan tekijöiden intohimo. Se näkyy resepteissä ja teksteissä. Asiaan on paneuduttu oikein kunnolla. Resepteihin on haettu perinteiden kylkipojaksi uutta twistiä maailmalta.

Kirjassa joulun vietto alkaa jo marraskuussa. 'Aattoa koko marraskuu'. Silloin aloitetaan joulupuuhastelut askarteluin, jouluvaloin ja koristeluin. Ja pitäähän sitä puuhastelujen välissä myös syödäkin joten joukkoon on lisätty yksinkertaisia ruokaohjeita joulunaposteluun. Näistä esimerkkinä vesirinkelit eri täyttein, tuorehernekeitto, maustetut popkornit ja herkullisennäköiset maustemuffinsit.

Sitten päästäänkin jouluruokien pariin. Puurot, leivät, salaatit, kasvisruoat, liha- ja kalaruoat, jälkiruoat, leivonnaiset, karkit ja juomat. Huh. Ja ei unohdeta rääppiäisiä.
Perinteisten reseptien lisäksi löytyy makuja maailmalta. Munakoisosatsivi, sienijuulienne, punainen tsatsiki. Tuttujen silliherkkujen lisäksi löytyy mm. wasabilohirullan ja mantelikalan ohjeet. Kuha á la Walewska, tryffelikastike kalalle, nieriä ja beurre blanc.

Liharuoissa maistellaan sherryistä maksapateeta, kastanjakalkkunaa, calypso-maustettua possua ja hedelmäankkaa. Ja jos vatsassa on vielä tilaa jälkiruoille, niin tarjolla olisi punaiset crepet rommilla, kotijäätelöä ja glögipäärynöitä, Lähi-idän hunajakakkua, omenapersimonpaistosta, kirsikka-sacheria . Ja sitten vielä päälle vähän makeisia. Karpalofudget, kettukarkit, manteliturrot ja suklaatryffelit. Kyytipojaksi appelsiiniglögiä, chilikaakaota, joulusimaa ja coquito eli puertoricolaista joulutotia. Nom nom, tämän jälkeen ei kyllä jaksa jalkaa nostaa.

Kirja on kaunis tummanpuhuvine kuvineen ja kivoine tarinoineen. Kirjan tekijöitä on kolme, teksteistä vastaa Antti Kauppinen, kauneudesta Paavo Halonen ja kuvista Ulla Kokki. Kirjan on kustantanut Schildts & Söderströms, 2015





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…