Siirry pääsisältöön

Taivaallista mannaa


Taivaallista mannaa esittelee ruokaperinnettä kristillisessä kulttuurissa. ”Ruoka on osa identiteettiämme, se ilmentää meitä, sukuamme ja kansaamme. Ruoan avulla voimme säilyttää kulttuuriset arvot sukupolvelta toiselle.” 
Tämä kirja on tarkoitettu erityisesti ruoan historiasta ja ruokakulttuurista kiinnostuneille. Se esittelee kiehtovat tarinat ruokien takaa. Kirja kertoo tarinan oliiviöljyn historiasta, miksi veren syönti on monessa kulttuurissa kielletty tai mistä tunnistaa aidon trappistioluen.

Monen ruoan taustalla on traagisiakin tapahtumia, kuten pyhä Lucia, jolta tarinan mukaan kaivettiin silmät päästä tai pyhä Agata, jonka rinnat leikattiin irti. Kummatkin joutuivat lisäksi kokemaan roviolla olon. Luciaan liittyy sahramilla maustetut lussekatter-pullat, ja Agataan Minni di virgini-leivonnaiset.
Entä oletteko kuulleet Hildegardista? Hän oli merkittävä luostarin abbedissa ja mystikko, jota kunnioitetaan katolisessa maailmassa pyhänä. Hildegardia voitaisiin nykyään pitää oikeana terveysintoilijana ja hänen mukaansa syöminen ja juominen pitävät ruumiin ja sielun kasassa. 
Kirja esitteleekin Hildegardin hermo- ja älypiparkakkujen ohjeen. Näiden piparkakkusten sanotaan lisäävän älykkyyttä ja kärsivällisyyttä, lisäksi niiden sanotaan parantavan lähes kaikki taudit hermosäryistä masennukseen ja sydänongelmiin. Erityisesti reseptissä olevan muskottipähkinän sanotaan avaavan sydäntä ja mieltä, ja antavan hyvän ymmärryksen. Näitä pitäisi siis varmaankin kokeilla – ainakin minun pääni kaipaisi pientä piristystä.

Kirja on kaunis, jokaisen harakan unelma. Ja harakalla tarkoitan tässä itseni kaltaisia kullan ja kimalluksen ystäviä. Kirjan sisus nimittäin on hohtavan kullan värinen, ja sivuilla on kauniita ornamentteja, kukkasia ja enkeleitä sulassa sovussa.


Taivaallista mannaa - Marja Tanhuanpää
Maahenki


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…