Siirry pääsisältöön

Suoliston salaisuus


Suoliston salaisuus – Giulia Enders

Hyvinvointi lähtee suolistosta

Kirja on kirjoitettu kepeästi huumorilla höystettynä. Tuskastelin kirjan sivumäärää, että miten jaksan lukea reilut 300 sivua periaatteessa lääketieteellistä tekstiä, mutta Giulia Endersin hersyvä kerronta vei mukanaan.
Suoliston salaisuus on bestseller ja paljon huomiota herättänyt mm. pyttyneuvoillaan. Miten istua oikein pytyllä. Väärä istuma-asento kun saattaa aiheuttaa peräpukamia, oikea asento taas auttaa toimituksen tekoa. Kyykkyyn vaan, niin homma luistaa. Tai jakkara jalkojen alle pytyllä istuessa. Kokeilin, ja onhan se rennompi asento olla.

Kirja sisältää mielenkiintoista lääketieteellistä tietoa maanläheisesti kerrottuna. Giulia Endersin sisko Jill Enders on tehnyt kirjaan hauskat kuvitukset. Kirjan teksti sopii lapsillekin koska se on helpostiymmärrettävää.

Kirjassa käsitellään myös mikrobien maailmaa, suolistoasukkeja eli bakteereja ja loisia, antibiootteja, probiootteja ja prebiootteja. Prebiooteissa on kyse siitä, että tietyillä ruoka-aineilla pyritään edistämään hyviä bakteereja kehossa. Niitä ovat mm. parsa, valkosipuli ja mustajuuri.
Kuinka moni tietää, että probiootti on alunperin lähtöisin ihmisen ulosteesta? Tiesin sen jo ennestään kuultuani sen YleTeeman Ruokaratsia ohjelmasta, mutta miksi Giulia et kertonut sitä kirjassasi suoraan? Ehkä se tietysti saattaa hetkellisesti vähentää jugurtin menekkiä kun ihmisille selkenee mistä purkin bakteerit ovat peräisin.

Lukisin mielelläni lisää vastaavalla tyylillä kirjoitettuja kirjoja ihmisen kehosta. Olisi mielenkiintoista saada lisäinfoa ja nippelitietoutta tuosta suuresta maailmasta mikä ihomme alla sijaitsee. Kuinka moni oikeasti edes pohtii sitä, mitä kaikki elimet kehossamme oikeastaan tekevät. Moni varmasti ajattelee elinten vain lilluvan elinnesteissä vailla sen suurempaa päämäärää.
Mutta totuus onkin ihan toisenlainen.

Nuori, palkittu saksalainen tutkija Giulia Enders kertoo kehomme keskeisestä mutta aliarvostetusta elimestä asiantuntevasti ja perusteellisesti mutta kepeällä otteella. Kirja esittelee uusinta tutkimusta, jossa suoliston merkitys paljastuu kuviteltua laaja-alaisemmaksi. Mahavaivojen lisäksi myös iho-oireet, masennus ja lihominen voivat olla lähtöisin suoliston ja ruoansulatuksen ongelmista. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…