Siirry pääsisältöön

MummoillenMummo, mummu, mummi, mumma, mamma… Rakkaalla mummolla on monta nimeä. Itselläni on (tai oli) mummi, ja mumma, jota en koskaan saanut tavata mutta jota kuuleman mukaan kovasti muistutan niin ulkoisilta piirteiltäni kuin luonteeltanikin. Äitini mukaan mummani olisi pitänyt minusta, koska molemmat olemme kiinnostuneita esimerkiksi luonnosta. On sääli, etten ole saanut häntä kohdata, ja tuntuuhan se jotenkin omituiselta ja hämmentävältäkin, etten ole niin läheistä ihmistä koskaan tavannut. Hänen miestäänkään, eli paappaani en myöskään ole koskaan nähnyt, he siirtyivät ajasta ikuisuuteen ennen syntymääni. Toivon silti, että mummini ja mummani kulkevat vierelläni ja opastavat, ja yritän parhaani mukaan ottaa opikseni. 

Mummoilu on mielentila

Henna-Kaisa Sivosen Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja (Gummerus) on kunnianosoitus isoäitien elämäntyylille. Kirjasta löytyy mummojen neuvoja ja vinkkejä kodin- ja kauneudenhoitoon, sisustukseen, ruuanlaittoon, vapaa-ajan viettoon sekä tyyliin ja hyvinvointiin. Sivonen on kerännyt mummoikää nuorempien muisteluita omista isoäideistään, haastatellut oikeita mummoja ja antanut puheenvuoron myös muille mummoilun asiantuntijoille. Kirjan tunnelmallisissa valokuvissa yhdistyvät menneet vuosikymmenet ja nykyajan moderni mummola. (Lehdistötiedote 26.2.2015) 

”Mummoilu on elämän pienten ja isojen valintojen tekemistä isoäitien tyyliin”, toteaa Henna-Kaisa Sivonen, mummoiluun hurahtanut kolmekymppinen perheenäiti. ”Meillä kaikilla on opittavaa mummoilta. Isoäitien vinkeillä elämään saa kaivattua yksinkertaisuutta, näppäryyttä, kauneutta, hitautta, jatkuvuutta ja helpotusta arjen askareisiin. Mummojen oppeja kannattaa kunnioittaa, mutta aina niitä ei tarvitse niellä sellaisenaan, vaan neuvot voi soveltaa luovasti nykyaikaan sopiviksi.”

Mummoillen aiheuttaa tunnemyrskyjä. En juuri yhtäkään muisteloa pystynyt lukemaan ilman kyyneleiden nieleskelyä. Vähintäänkin tarinoiden lukeminen aiheutti erilaisia tunneskaaloja ja pohdintoja elämästä. Kuinka vaikeaa monen mummon elämä on tämän lapsuudessa ja nuoruudessa ollut. Miten paljon menetyksiä he ovatkaan joutuneet kokemaan, ja silti ne porskuttavat eteenpäin elämänmyönteisinä, turhia murehtimatta. Kyllähän sitä itsekin tulee välillä mietittyä millaista oma elämä on sitten oikeasti mummaiässä, miten asiat menee, onko perhe tukena ja lähellä, millaista on tietää, että elämää on varmasti enemmän takana kuin edessäpäin. Ja millaista on elää kun suurin osa läheisistä on jo nukkunut pois. Vaikka miten paljon uskoisi kuolemanjälkeiseen elämään, on se silti eri asia kun ei ole enää rakkaita fyysisesti lähellä. Olen monesti sitä miettinyt, miltä omista vanhemmista tuntuu kun heidän vanhempansa eivät ole enää täällä, mutten ole (vielä) uskaltanut kysyä, koska pelkään aiheuttavani kipeitä muistoja tai syvää kaipausta.

Kirja on kaunis niin visuaaliselta ilmeeltään kuin sisällöltäänkin. Se sisältää hurjan paljon erilaista tietoutta ’mummoudesta’. Se on täynnä arvokasta perinnehistoriaa ja käytännönläheisiä vinkkejä ja niksejä niin kodinhoitoon kuin fyysiseen hyvinvointiinkin.

Mummoilu itsessään on elämäntapa tai tyyli, jota noudatetaan muun muassa vaatetuksessa, sisustuksessa tai elämänasenteessa. Se on tapa elää historiaa ja vanhaa kunnioittaen, käyttämällä kaiken hyödyksi, säästeliäästi. Mummoilu on myös eräänlaista hidasta elämää, jossa ei turhia hötkyillä.


Henna-Kaisa Sivonen (s. 1980) on kainuulaislähtöinen, helsinkiläistynyt toimittaja ja verkkotuottaja. Hän vetää mummoja puoleensa juttusille magneetin tavoin ja tekee parhaat vaatelöydöt mummolan vintiltä. Kahden lapsen äiti keittelee omenahillot mutta ei ole vielä lähelläkään täydellistä marttaa. Parhaillaan hän remontoi vanhaa puutaloa ja sisustaa sitä mummolan henkeen.
Valokuvaaja Johanna Karttunen (s. 1981) on syntyisin Karttulasta. Hänen suuri intohimonsa on sisustus, ja nykyään hän omistaakin Helsingissä second hand -kaupan nimeltä Olo-huone. Elämä on siis jatkuvaa vanhojen aarteiden etsintää!

Pidä mummostasi huolta, jos siihen on vielä mahdollisuus. Itse kaipaan sitä mahdollisuutta.
Rakkaudella,Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…