Siirry pääsisältöön

Gastronaatti


Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin
Satu Koivisto

Minulla oli jotenkin ihan erilainen käsitys tästä kirjasta, ainakaan en olettanut sen olevan reseptikirja. Olen nähnyt kyllä kirjaa monesti (netti)kaupan hyllyllä mutta olen ajatellut sen olevan jonkinlainen alan teoriakirja. Ihmettelin muinoin, että miten se eräs pikamajoneesin ohje on linkitettynä tähän kirjaan.

Nyt kun kirjan sain käsiini, yllätyin suuresti. Tämähän on ruokakirja. 
Simppelin kokoinen, kivannäköinen, sisällöltään erilainen kuin muut alan kirjat. 
Tykkäsin valtavasti siitä, että kirja on jaettu raaka-aineittain kappaleisiin, eli parsakaalireseptit ovat parsakaalin alla ja lihareseptit lihan alla, jne. 
Kirja sisältää noin parikymmentä raaka-ainetta ja niistä valmistettuja reseptejä on reilut 70. Kirjassa esitellään perusraaka-aineita, ja niitä jotka harmikseen ovat jääneet unohduksiin, mutta joista syntyy herkullisia ruokia. Kirjan ideologiaan kuuluu myös se, että kaikki syödään, kaikki otetaan talteen, ja näin yritetään vähentää ruokahävikkiä. Älä siis vierasta tähteitä, vaan muokkaa niistä kokonaan uusi herkku. Gastronaatti antaa siihen ideoita ja apuja. Kirjaan on valittu raaka-aineita, jotka ovat edullisia, monipuolisia ja helppoja hankkia tai kasvattaa itse.

Reseptit ovat uudenlaisia ja persoonallisia, mutta silti helposti toteutettavissa. 

Raparperista syntyy chutney, raikas raparperi-kaalisalaatti tai valkosuklaaleivoksia, joihin on käytetty raparperisiirapin keittämisestä jäljelle jäänyttä raparperimäskiä.

Maidosta syntyy herkullista kotijuustoa, jota ajattelin kyllä itsekin tehdä, valkosipulilla tai kesäaikaan ruohosipulilla maustettuna. Ihan vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta!

Kesäkurpitsasta voit syödä myös kukat, parsakaalista varret ja punajuurista lehdet.

Tomaatteja, parsakaalta ja porkkanoita voi paahtaa uunissa ja käyttää niitä pitkin viikkoa. Peruna sopii pizzaan ja sitruuna pelastaa monen ruoan.

Niin ja minulle ja muille kirjan nimen ihmettelijöille: Kirjan nimen loppu, naatti, viittaa paitsi juuresten vihreisiin osiin, mutta myös nauttimiseen savolaisittain. Kyllähän se omassakin sanavarastossani on, naatiskelu.
Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja ja kotikokki. Hänen miehensä Tommi Koivisto kirjoittaa Isyyspakkaus-blogia ja on kuvannut tämän kirjan ruoat (jotka ovat ihan oikeasti tehtyjä ja kuvausten jälkeen syötyjä).Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…