Siirry pääsisältöön

Gastronaatti


Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin
Satu Koivisto

Minulla oli jotenkin ihan erilainen käsitys tästä kirjasta, ainakaan en olettanut sen olevan reseptikirja. Olen nähnyt kyllä kirjaa monesti (netti)kaupan hyllyllä mutta olen ajatellut sen olevan jonkinlainen alan teoriakirja. Ihmettelin muinoin, että miten se eräs pikamajoneesin ohje on linkitettynä tähän kirjaan.

Nyt kun kirjan sain käsiini, yllätyin suuresti. Tämähän on ruokakirja. 
Simppelin kokoinen, kivannäköinen, sisällöltään erilainen kuin muut alan kirjat. 
Tykkäsin valtavasti siitä, että kirja on jaettu raaka-aineittain kappaleisiin, eli parsakaalireseptit ovat parsakaalin alla ja lihareseptit lihan alla, jne. 
Kirja sisältää noin parikymmentä raaka-ainetta ja niistä valmistettuja reseptejä on reilut 70. Kirjassa esitellään perusraaka-aineita, ja niitä jotka harmikseen ovat jääneet unohduksiin, mutta joista syntyy herkullisia ruokia. Kirjan ideologiaan kuuluu myös se, että kaikki syödään, kaikki otetaan talteen, ja näin yritetään vähentää ruokahävikkiä. Älä siis vierasta tähteitä, vaan muokkaa niistä kokonaan uusi herkku. Gastronaatti antaa siihen ideoita ja apuja. Kirjaan on valittu raaka-aineita, jotka ovat edullisia, monipuolisia ja helppoja hankkia tai kasvattaa itse.

Reseptit ovat uudenlaisia ja persoonallisia, mutta silti helposti toteutettavissa. 

Raparperista syntyy chutney, raikas raparperi-kaalisalaatti tai valkosuklaaleivoksia, joihin on käytetty raparperisiirapin keittämisestä jäljelle jäänyttä raparperimäskiä.

Maidosta syntyy herkullista kotijuustoa, jota ajattelin kyllä itsekin tehdä, valkosipulilla tai kesäaikaan ruohosipulilla maustettuna. Ihan vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta!

Kesäkurpitsasta voit syödä myös kukat, parsakaalista varret ja punajuurista lehdet.

Tomaatteja, parsakaalta ja porkkanoita voi paahtaa uunissa ja käyttää niitä pitkin viikkoa. Peruna sopii pizzaan ja sitruuna pelastaa monen ruoan.

Niin ja minulle ja muille kirjan nimen ihmettelijöille: Kirjan nimen loppu, naatti, viittaa paitsi juuresten vihreisiin osiin, mutta myös nauttimiseen savolaisittain. Kyllähän se omassakin sanavarastossani on, naatiskelu.
Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja ja kotikokki. Hänen miehensä Tommi Koivisto kirjoittaa Isyyspakkaus-blogia ja on kuvannut tämän kirjan ruoat (jotka ovat ihan oikeasti tehtyjä ja kuvausten jälkeen syötyjä).



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iloisiin tappamisiin & Ihan v*tun onnellinen

Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia on humoristinen ja viihdyttävä teos, joka kokoaa yhteen suomalaisia työelämän kommelluksia ja mokia. Kirja tarjoaa lukijalle mahdollisuuden nauraa arjen kömmähdyksille ja muistuttaa, että virheistä voi oppia – ja niille voi myös nauraa. Teoksen vahvuus on sen kepeä ote, joka tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Tarinat vaihtelevat bisnesmaailman sattumuksista hoitoalan kommelluksiin, ja mukana on myös uskomattomia ja riemastuttavia anekdootteja päiväkodeista ja kaupan kassalta. Kirja sopii erityisesti niille, jotka kaipaavat nauruterapiaa ja haluavat keventää työelämän paineita. Maiju Markkanen & Tero Tiittanen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia Into 2025 Monica Sweeneyn Ihan v*tun onnellinen on humoristinen ja suorasukainen tehtäväkirja , joka yhdistää mindfulnessin ja itsetutkiskelun ronskiin huumoriin. Kirja tarjoaa tehtäviä, joiden avulla lukija voi päästää irti negatiivisuudesta ja keskit...

Kristallit - energiaa kristalleista

  Kristallien käyttö chakrahoidossa on kiehtova aihe, ja siihen liittyviä oppaita löytyy useita. Esimerkiksi Readme.fi:n uusimpiin julkaisuihin kuuluva  Kristallit – energiaa kristalleista. Täydellinen opas kristallien käyttöön chakrahoidossa. Kuvitettu opaskirja ja 7 kristallia tarjoaa selkeän johdatuksen kristallien parantavaan voimaan ja niiden käyttöön chakrojen tasapainottamisessa. Kirja esittelee seitsemän kristallia, jotka liittyvät kehon energiakeskuksiin, ja tarjoaa vinkkejä energiatason ylläpitämiseen sekä kristallien ominaisuuksien hyödyntämiseen. Kirjasta löytyy kristallien esittelyiden lisäksi erilaisia tapoja, miten niitä voidaan käyttää konkreettisesti . Kristallihoidoissa käytetään asetelmia, eli paikkoja, joihin kristallit asetetaan kehon päällä tai sen vieressä. Asetelma luo energiakentän , jossa hoidettava henkilö makaa levossa noin vartin verran. Kirja esittelee kolme erilaista asetelmaa: maadoittava, rakentava ja laajentava. Kirja opastaa myös erilaiste...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...