Siirry pääsisältöön

Sipsikirja


Rapsakoita sipsukoita, suolaisia ja makoisia

Onpa siis ihanaa kun tälle sukupolvia yhdistävälle herkulle on tehty kirja! Siitä ei taida takuuta olla, kuka sipsit alunperin on keksinyt mutta kiitos kuitenkin kuka oletkaan. Joskus telkussa tuli dokkaria sipsitehtaista ja siitä miten luodaan makuja, joihin ihmiset sitten jäävät koukkuun ja haluavat kokoajan lisää ja lisää. Kauppa se on mikä kannattaa. 

Itse tykkään eniten ehkä vain (perinteisistä) merisuolalla maustetuista, mutta olen tykännyt myös grillimaustetuista kunnes sitten joskus tuli hieman tietoisemmaksi näistä ikävistä lisäainemöröistä kuten natriumglutamaatti. Sittemmin sekin on mukamas poistettu mutta tilalle on laitettu melkein yhtä iso pahis, hiivauute. Kirjassa muutaman kerran mainostetaan Oikiaa, mutta sekin yritys käyttää sipseissään hiivauutetta. Voisko siis pyytää pientä hienosäätöä ja poistaisitte sen kokonaan? Muutoin kuitenkin tuntuu Oikialla olevan oikiat periaatteet.

Sipsikirja on Suomen ensimmäinen nimensämukainen teos. Se pitää sisällään nippelitietoa perunasta ja sipseistä sekä muista raksuista ja naksuista. Kirjassa on lisäksi täytettäviä sivuja, joille voit raapustaa omat lempparisipsit, inhokit ja kaiholla kaipaamansa. 

Kirjasta löytyy vinkkejä myös siihen, mihin sipsejä voi käyttää. Sipsinmurut nimittäin sopivat muuallekin kuin pussinpohjalle. Niillä voi maustaa makaronilaatikkoa, hernekeittoa tai vaikka jäätelöannosta. Sipsejä voi myös käyttää osana reseptiikkaa. Sipsit ja juusto sopii yhteen myös lämpinämä lisukkeena, mutta myös suklaa tykkää sipsistä - tai toisinpäin. Juustonaksut voi nekin ottaa osaksi salaatteja tai voileipien täytteitä. 

Kirjasta löytyy lisäksi runsaasti erilaisia dippiohjeita. Meikämanne on ainakin aina tehnyt dippinsä itse, kermaviili tai smetana pohjalle ja mausteiksi mm. reippaasti mustapippuria, merisuolaa ja yrttejä. Mutta myös curry ja kookos antaa kivaa vivahdetta.

Sipsikirjaan on kerätty teemaan sopivia puuhavinkkejä sekä sipsien arviointikaavakkeita, joiden avulla voit yksin tai yhdessä tehdä kunnon laatuarvioinnit eri sipseistä. Ja mitäpä kirja olisi ilman sipsihoroskooppia!


Sipsikirja
Lilli Pukka, Ursula Mursu & Eino Nurmisto (kuv.)


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää

Hulluja satuja

Hulluja. Kahjoja. Pimeitä. Ihan älyttömiä. Mutta niiin HAUSKOJA! Nyt on kyllä ammuttu täysillä ja vedetty rohkeasti ja reippaasti yli ja ympäri. Ja tällaistahan sen pitääkin olla. Ihan hulluja satuja, jotka herättää tunteita kaikenikäisissä. Tunnekirjoon kuuluvat niin riemu, ilo kuin myötähäpeä.  Avasin kirjan ensikertaa sattumanvaraisesti erään tarinan kohdalta, mikä oli kuin suora leikkaus keskusteluista oman lapsen kanssa. Tarinan nimi on Kakkakikkare ja valtava valhe. Kakkakikkare ei tahtonut kouluun vaan tahtoi jäädä kotiin pelaamaan. Niinpä hän keksi oivan idean, hän esittää sairasta ja piirtää ihoonsa vihreitä täpliä. Kakkakikkareen täti, jonka luona kikkare asui, oli heti juonessa kiinni ja esitti, että kyseessähän on ihan kamalan vakava juttu. Lopulta päästiin lääkärin vastaanoton kautta uutisiin ja sieltä avaruusrakettiin, koska eihän ole muuta vaihtoehtoa näin vaarallisessa tilanteessa kuin lähettää lapsi avaruuteen parantumaan. Siinäpä olikin Kakkakikkareella paljon pohti