Ketoreseptejä
Kyseessä ei ole villiyrttikirja vaan keto viittaa ketoosiin. Ketoosista puhuttiin paljon jo silloin kun Antti Heikkilän myötä VHH-ruokavalio nousi pinnalle vuosia sitten. Silloin ketoosista puhuttiin lähinnä "sivuoireena" mikä saattaa tulla kun hiilarit nipistetään ruokavaliosta joko kokonaan tai minimiin. Ketoosissa keho alkaa käyttää rasvavarantojaan hyödyksi eli energiakseen. Ketoosi helpottaa näläntunnetta ja sehän on ihan hyödyllinen seuraus kun kyseessä on kuitenkin rasvan poltto ja painon pudottaminen (nopeasti ja turvallisesti).
Muistan miettineeni jo silloin vuosia sitten, että ketoosiin pääseminen voi olla myös kurjaa. Silloin saattaa heikottaa, olla huono ja epämukava olo. Mutta että vointi paranee kunhan keho tottuu uuteen tilaansa. Nykyään ei juurikaan puhuta VHH:sta vaan enemmänkin keto-ruokavaliosta, joka kuitenkin on yhteneväinen vähähiilihydraattisen ruokavalion kanssa.
Ketoruoka sisältää joko ei lainkaan hiilareita tai sitten päiväannos pidetään ihan minimissä, n. 20g/pv. Ketoruokavalioon ei kuulu kotimaiset viljat eikä sokerit eikä myöskään luontaista sokeria sisältävät hedelmät kuten banaanit. Makeiset, keksit, pastat, viinit ja sokeripitoiset juomat ovat nekin mustalla listalla. Sen sijaan saa syödä mm. lihaa, munia, kanaa, kalaa, voita, kermaa, juustoa, pähkinöitä ja kasviksia.
Viisi askelta ketogeenisen ruokavalion aloittamiseen ovat luopuminen turhista hiilareista, hyvien rasvan lähteiden valitseminen (niihin ei kuulu margariini, kevytlevitteet eikä rypsi- ja rapsiöljyt), proteiinin maltillinen syöminen, nesteytyksestä huolehtiminen ja elektrolyyttien saannin turvaaminen eli kehon täytyy saada tarpeeksi suolaa, magnesiumia ja kaliumia.
Kirjassa esitellyt reseptit ovat herkullisen näköisiä ja melko vaivattomia myös valmistaa. Ainut miinuspuoli ketoruokavaliossa on raaka-aineiden kallis hinta. Esimerkiksi kukkakaali, kala ja erilaiset pastan korvikkeet ovat varsin tyyriitä, eikä niitä sen vuoksi tule nykyruokavaliossakaan kovin usein syötyä. Toinen iso haaste on tietysti se, ettei niitä herkkuja saa enää syödä. En syö juurikaan perunaa paitsi töissä jossa ruoka tehdään paikan päällä. Siinäkin on yksi haaste lisää, mitä syödä jos valinnanvaraa ei ole? Toki nämä kaikki on vain tekosyitä ja mielen tuottamia uhkakuvia. Jos oikeasti tahtoo vaihtaa elämänsä suuntaa, se on vain päätettävä aloittaa.
Noudattaessani VHH:ta voin paremmin, vatsani toimi paremmin eikä turvotusta ja vatsaoireita ollut lainkaan. Painoa en saanut pienemmäksi eikä ruoka tuonut täyttymyksen tunnetta sen paremmin kuin aiemmin syömäni ruoka, mutta tuo yleinen hyvinvointi oli hyvä syy vähentää hiilareita. Ajanpuute, kyllästyminen ja raskaaksi tuleminen saivat minut silloin palaamaan takaisin normaaliin. Hyvää tekevän ruokavalion pitäisi olla niin helppoa, vaivatonta ja edullista, että sitä jaksaisi noudattaa pidemmän aikaa.
Anni Sirviö, Fredu Sirviö, Risto Lahti
Readme.fi 2019
Kommentit
Lähetä kommentti