Siirry pääsisältöön

Väritystekniikka - Arvostelu


Tahtoisitko osata värittää kauniisti, tehdä luonnollisilta näyttäviä varjostuksia ja häivytyksiä? Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa tutustua uuteen Korttien Väritystekniikka -kirjaan, jonka on kirjoittanut askartelua harrastava Marika Hauhtonen. Marika sanoo olevansa elävä todiste taiteellisesti lahjattomasta värittäjästä, josta viiden vuoden harjoittelun jälkeen tuli lopulta värityskirjan tekijä.
Kirja keskittyy leimakuvien tekemiseen ja värittämiseen, mutta samat tekniikat pätevät missä tahansa värittelyssä, olet sitten piirtänyt kuvat itse tai vain leimaillut. Kirja käsittelee monenlaisia eri välineitä puuväreistä tusseihin, mustetyynyistä nestemäisiin musteisiin. 

Distress Ink, Caran d'Ache Pablo, Copic ciao, Prismacolor premier, Derwent Inktense.
Kuulostaako monimutkaiselta? Ainakin melko vierailta itselleni. Olenhan toki näihin nimiin törmännyt aikaisemmin esimerkiksi Facebookin askarteluryhmissä, mutta henkilökohtaisesti melkeimpä kaikki näistä merkeistä ja välineistä on itselleni vieraita. Siksi onkin mukava nähdä käytännön kautta miltä nämä välineet näyttävät ja miten niitä käytetään, ja kaikki tieto yksien kansien välissä.

Kirjan koko oli ainakin itselleni yllätys. Odotin postiluukusta kolahtavan ohkaisen kirjasen, mutta todellisuudessahan opus on miltei 300 sivuinen teos.

Marikalla on homma hallussa, ja värittäminen sujuu. Lopputulokset ovat kauniita, kuin tietokoneella väritettyjä. Lukija pääsee seuraamaan kirjan vaihe-vaiheelta-kuvien kautta miten väritys etenee, millä värillä ja miten väritetään hiukset, vaatteet, iho ja taustat.
Opastukset ovat silti ehkä hieman liian pelkistettyjä aloittelijalle, ja kaipaisin enemmän kuvia ja ohjeistuksia siitä miten kuvat käytännössä väritetään. Tahtoisin nähdä välineiden käyttöä kuvissa. Mutta tokihan se niin on, että käytännön ja oman kokemuksen kautta vasta tietää onko värittäminen helppoa vai vaikeaa, miten värit käyttäytyvät ja miten mitäkin välinettä käytetään.
Jäin kaipaamaan myös ohjeistuksia miten väritetään mustetyynyjen avulla.

Itselleni muutoinkin oli aika mielenkiintoinen kokemus tajuta, että hei, näitä leimasinkuvia oikeasti väritelläänkin. Itse olen vain leimannut ja ajatellut sen olevan siinä. En ole oikein koskaan ajatellut, että kuvia pitäisi värittääkin. Ja kun seuraa värittäjien töitä, niin ne ovat monesti todella laajoja, monitahoisia ja aikaavieviä. Silloin herää helposti ajatus – mikset tulosta valmista kuvaa, valmiiksi väritettynä? Mutta oma kädenjälki on silti aina uniikki, ja kyllä itsekin mieluummin teen itse kuin annan valmiina ostetun tuotteen.

Visuaalisesta ilmeestä sanoisin sen verran, että osa kuvista oli todella pimeitä. Olettaisin, että kirjassa ei ole käytetty ulkopuolista valokuvaajaa, ja syy voi olla siinä. Hajontaa kuvien valotuksissa nimittäin on. Lähinnä ikävä juttu sen takia, että hienot työt jäävät sameuden taakse piiloon. Mietin myös miksi osa sivuista on selkeän puhtaita, eli leimakuvat/työvaiheet ovat valkealla pohjalla, kun taas suurimmaksi osaksi työvaihekuvat ovat erillisinä kuvina kirjan sivuilla, ei siis upotettuina. Tätä on hieman vaikea selittää, amatööri kun itsekin olen, mutta sen selkeän eron huomaa kun katsoo sivuja 28-35 ja vertaa niitä muihin kirjan sivuihin.

Nyt sitten vain värittelemään ja testailemaan! Kirjasta saa muuten kivoja ideoita erilaisiin korttiaskarteluihin ja itselleni ainakin oli mieleen tuo ilman rajoja -tekniikka, sitä täytyykin heti kokeilla.

Arvostelu tehty arvostelukappaleen pohjalta.

Korttien väritystekniikka – Marika Hauhtonen – readme.fi

Suvikukka2014


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet