Siirry pääsisältöön

Arvoitukselliset aivot



Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta on arvostetun brittiläisen aivokirurgi Henry Marshin muistelmateos hänen uransa mielenkiintoisista ja monipuolisista leikkauksista. Työssään Henry Marsh on päässyt seuraamaan läheltä hyvinkin vaikeita tapauksia, joiden onnistumisprosenttia ei voi sanoa etukäteen. Hän voi vain kertoa potilaalle, että on mahdollisuuksia onnistua mutta mitään takeita siihen ei ole. Hänen leikkauspöydälle ovat joutuneet niin pienet lapset kuin jo ikääntyneet ihmiset, joita ei vielä muutamia vuosia sitten olisi edes leikattu korkean iän vuoksi. Henry Marsh haluaa kuitenkin antaa jokaiselle saman mahdollisuuden.

Henry Marsh kertoo kirjassaan yli kaksikymmentä erilaista tapausta - yhteistä niille kaikille on se, että ne liittyvät aivoihin. Hän kertoo hyvin suoraan millaisia tunteita leikkaukset hänessä aiheuttavat. Koskaan ei tiedä miten toimenpiteet onnistuvat, toipuuko potilas vai menehtyykö leikkauspöydälle. Tapauksia kuvaillessaan Marsh tuo monesti esille sen, että yksikin väärä viilto, oli se sitten liian pitkä tai väärässä paikassa saattaa aiheuttaa katastrofin, jota ei aina pystytä enää korjaamaan. Potilas saattaa halvaantua tai hän vuotaa kuiviin aivan silmien edessä. Aivojen leikkaaminen on tarkkaa ja vaativaa työtä, jossa ei virheitä sallita.

Aneurysman, eli valtimon pullistuman, koilausta Marsh ja useat muut aivokirurgit pitävät taidonnäytteenä. Marsh kirjoittaakin kirjassaan tästä koilauksesta, joka tarkoittaa aneurysman kaulan sulkua pienillä puristimilla eli klipseillä, jotta pullistuma ei pääse kasvamaan. Hän kirjoittaa näin: ”Kirurgi hiipi varovasti syvällä potilaan aivoissa piilottelevaa aneurysmaa kohti. Sitten kliimaksi, kun hän sai aneurysman kiinni, vangitsi sen ja tappoi kiiltävällä, jousitetulla titaaniklipsillä pelastaen siten potilaan hengen.”

Kirja on kirjoitettu erittäin lennokkaasti, huumoria unohtamatta vaikka lähes jokaisella sivulla kuolema on läsnä. Teksti ei ole puuduttavaa lukemista, vaan se on kerrottu niin maanläheisesti kuin vain tämä ala voidaan kertoa. Vaikka kertomusten seassa vilisee paljon vieraita käsitteitä ne pystyy ymmärtämään ilman sanakirjaa.

Kirja on kertomus siitä millaista on leikata työkseen ihmisaivoja – harmaata materiaa, joka on ajatusten, tunteiden ja järjen, koko minuuden syntysija. Se on myös kertomus siitä millaisia kohtalokkaita seuraamuksia voi virheistä koitua. Marsh kertoo kirjassaan kuinka kauniit ihmisen aivot on kun ne on terveet, hän kuvailee niitä laajasti, mutta pienikin sairaus muuttaa kaiken, se tuhoaa aivojen kauneuden.

Marsh kertoo, että aivot tuntuvat yhtä suurelta arvoitukselta kuin tähdet yötaivaalla tai maailmankaikkeus ympärillämme.


Henry Marsh
KUSTANTAMO S&S 2017



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää

Hulluja satuja

Hulluja. Kahjoja. Pimeitä. Ihan älyttömiä. Mutta niiin HAUSKOJA! Nyt on kyllä ammuttu täysillä ja vedetty rohkeasti ja reippaasti yli ja ympäri. Ja tällaistahan sen pitääkin olla. Ihan hulluja satuja, jotka herättää tunteita kaikenikäisissä. Tunnekirjoon kuuluvat niin riemu, ilo kuin myötähäpeä.  Avasin kirjan ensikertaa sattumanvaraisesti erään tarinan kohdalta, mikä oli kuin suora leikkaus keskusteluista oman lapsen kanssa. Tarinan nimi on Kakkakikkare ja valtava valhe. Kakkakikkare ei tahtonut kouluun vaan tahtoi jäädä kotiin pelaamaan. Niinpä hän keksi oivan idean, hän esittää sairasta ja piirtää ihoonsa vihreitä täpliä. Kakkakikkareen täti, jonka luona kikkare asui, oli heti juonessa kiinni ja esitti, että kyseessähän on ihan kamalan vakava juttu. Lopulta päästiin lääkärin vastaanoton kautta uutisiin ja sieltä avaruusrakettiin, koska eihän ole muuta vaihtoehtoa näin vaarallisessa tilanteessa kuin lähettää lapsi avaruuteen parantumaan. Siinäpä olikin Kakkakikkareella paljon pohti