Siirry pääsisältöön

Opas ruokaviidakkoon


Tarkkailetko mitä syöt?
Vältätkö tai suositko jotakin?
Mielipiteitä näiden asioiden suhteen on niin paljon kuin on ihmisiä. Ja jokainen saa olla sitä mieltä mitä haluaa näistä jutuista. Itseäni tieto hämmentää, vihastuttaa, inhottaa. Tietoa tulee niin paljon ja niin monenlaista laidasta laitaan, että vähemmästäkin menee nuppi sekaisin. 
Yritän välttää lisäaineita ja varsinkin tiettyjä aineita kuten E621 ja hiivauutetta, nykyään pahaksi on tullut myös karrageeni, jonka sanotaan aiheuttavan syöpää. Vältän myös aspartaamia jolla myöskin monia haittapuolia. 
Mutta mihin vetää raja sen suhteen mitä tietoa uskoa ja minkä ajatusmallin mukaan elää, siinäpä pulma. Toisiaan tulee ähky, ahdistus ja kyllästyminen kun aina vaan keksitään uusia juttuja mitä pitäisi välttää. Muutama vuosi sitten aloin suosia vain punaista maitoa, kermaa ja voita, ja nyt pitäisi välttää koko maitotuotteita. Ihminen ei kuulemma tarvitse maitoa ja sitten on vielä se epäeettinen puoli tässä maidontuotannossa. Joku aika sitten asiasta luettuani tulin niin surulliseksi ja ahdistuneeksi etten pystynyt käyttämään maitoa lainkaan. Mutta sitten vain kylmetin mieleni ja ajattelin, että joskus on vain pakko olla ajattelematta tiettyjä asioita ja elettävä päivä kerrallaan, jos jokaista tietoa ja rajoitetta alkaisi noudattaa, tulisi elämästä melko rajoittunutta ja vaikeaa. Mutta ennenkuin älähdät, niin kyllä meikäläisen päässä silti edelleen käy armoton kuhina ja pöhinä. Jatkuva ja tauoton mietintä ja asioiden jokakantilta pohdinta käyttää välillä liikaakin aivokapasiteettiani.

Mutta jos jotakin positiivista tästä voisi sanoa, niin aina on hyvä, että jokin asia herättää ajatuksia. Kun tarpeeksi monta päätä alkaa kelata samoja asioita niin ehkä muutos parempaan on vielä mahdollista.

Safkatutka - Opas ruokaviidakkoon tarjoaa lukijalleen rehellistä tietoa ruuasta, raaka-aineista ja lisäaineista, joita ostamme ja käytämme päivittäin. Opas sisältää myös arkeahelpottavia reseptejä ja mm. vinkkejä järkevään kaupassakäyntiin ja ostostentekoon. Siitä löytyy myös niksejä miten saada lapset syömään enemmän kasviksia ja miten ylipäänsä parantaa lasten saamaa ravintoa. Kirjan tarkoituksena on inspiroida lukijaansa ottamaan vastuu syömisestään ja terveydestään. Hyvän ja terveellisen ruoan syöminen ei ole vaikeaa eikä kallista.

Kirjassa paneudutaan mm. maitotuotteisiin, viljoihin, sokereihin, rasvoihin, kasviksiin ja eläinkunnan tuotteisiin ja tietysti lisäaineisiin - mitä välttää, mitä suosia, mitä kannattaa pohtia.
En muuten tiennyt, että viinirypäleet keräävät niin paljon torjunta-ainejäämiä, testien  mukaan jopa 26 eri torjunta-ainetta. Huh, ja niitä kun niin monesti näkee suositeltavan lapsille ihan pienestä pitäen. Ja miksi näitä vaarallisia, syöpääkin aiheuttavia lisäaineita sitten tungetaan joka paikkaan? Jos ihmiselle ei riitä luonnolliset maut niin olkoot sitten ilman. Minkä takia vadelma-aromia pitää tuottaa majavan ahterista tai vaniljan makua lehmän lannasta, tai miksi vaarallista karamelliväriä tungetaan kaikkialle lastenkin käyttämiin tuotteisiin. Ja sitten vielä nämä arominvahventeet. Minua huvittaa, että moni valmistaja on korvannut arominvahventeen hiivauutteella vaikka se on ihan samaa sontaa kuin tuo E621. Mutta ihmisiä on niin helppo huijata ja monia ei edes kiinnosta mitä suuhunsa laittavat. Kannattaisi silti kiinnostaa.
Lasten kerhossa tarjottiin vadelmamehua, joka ei kylläkään edes maistunut vadelmalle, saati sitten millekään paitsi makealle. Ja sen maun kyllä tunnistin: sokeritonta. 
Juoman ainesosaluettelossa ei tainnut olla muuta luonnollista ainetta kuin vesi. Sen lisäksi oli aspartaamia (hyi!), väriaineita ja aromeja. Ja veikkaisin, että juuri noita majavan takamuksesta uutettuja vadelmankaltaisia makuaineita. Miksi siis tuollaisia tuotteita on edes myynnissä, eikö olisi paljon järkevämpää juoda raikasta vettä ja maustaa sen vaikka sitruunaviipaleella.

Lopetan paasaukseni tähän ja vien kirjan äidilleni, hyvin nukutun yön jälkeen voimme taas yhdessä paasata aiheesta.

Kirjassa oli muuten todella hyvälaatuisia ja selkeitä kuvia, ja niitä oli runsaasti. Olen kuvien ystävä ja tarkkailen niiden laatua kirjoja lukiessani. Kirja itsessäänkin on selkeä ja helppolukuinen.

Safkatutka-sivusto perustettiin syksyllä 2013, ja se on kasvanut nopeasti yhdeksi Suomen seuratuimmista ruokamedioista. Kirjoituksillaan se on pystynyt vaikuttamaan suoraan tuotteiden markkinointiin ja kauppojen valikoimaan.

Safkatutka keskustelee aktiivisesti sekä lukijoidensa että yritysten kanssa. K-ketju, Kotipizza ja Arla ovat kommentoineet ja jakaneet Safkatutkan postauksia. Tällä hetkellä Facebook-seuraajia on liki 50 000 ja julkaisuja on jaettu vuoden aikana sosiaalisessa mediassa satojatuhansia kertoja. Kävijöitä on päivittäin jopa 15 000. 
Kommentit

 1. Itse suhtaudun kriittisesti myöd safkatutkaan sekä maidon pannaan. Suomalainen maito prossessoidaan pitkälle ja itsekin sain siitä oireita tultuani pitkältä ulkomaan reissulta takaisin. Mutta omat näkymykseni koetan perustaa tutkittuun tietoon. Mielestäni esim. tutkimaton luonnontuote ei ole automaattisesti parempi kuin joku haitalliseksi todettu teollinen ainesosa. Käytän rasvaisia maitotuotteita, sillä olen lukenut paljon hyvää mm. voihaposta ja margariinihaposta - englanniksi tietoa on paremmin saatavilla. Suomessa paljon "mutu"-ihmisiä, jotka voivat olla oikeassa tai sitten ei. 5.3 julkaistaan muuten dokkari "30 päivän ihmiskoe", olet ehkä kuulluut siitäkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tarkentaa, että itse en suhtaudu Safkatutkaan mitenkään erityisen kriittisesti, se on nimenä tuttu mutta muuten ei niinkään. Kirjan sisältö on kuitenkin sellaista, että ajatukseni kohtaa sisällön kanssa melko paljon. Mutta tämänkin kirjan asiat on olleet tiedossa jo aiemminkin, eli kirjan sisältö ei perustu Safkatutkan omiin mielipiteisiin tai päätelmiin vaan ihan vallalla oleviin tutkimuksiin.
   Tuo maitoasia on tullut esiin monen ihmisen kautta, eli Suomessa maitotuotteet aiheuttavat ongelmia mutta ulkomailla ei. Sama juttu viljatuotteiden kanssa. Pistää miettimään, että mistä oikein on kyse.
   Mainitsemasi dokkari on vieras mutta täytyypä tutustua!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…