Siirry pääsisältöön

Opi värjäämään kotonaTrinatriummortofosfaatti, trinatriumortofosfaatti, trinat... ja niin edelleen.
Sitä me opeteltiin ahkerasti värjäyskurssin alussa. Se on apuaine, jota tarvitaan värjäämisessä. 
Onpas siitäkin jo aikaa monta vuotta, ja monesti olen miettinyt, että pitäisipäs taas kokeilla värjäämistä - labran sijaan kotioloissa. Ostin muinoin Tiimarista monta pussia värjäysainetta mutten ole vielä(kään) saanut tehtyä niistä mitään. Odotan vain 'sitä oikeaa hetkeä'. Luultavasti sitä odotellessa värit vanhenevat ja lakkaavat toimimasta siten kuten pitäisi. Värjäämiseen ei tulisi suhtautua siten kuten minä teen, eli liialla pohdinnalla ja pähkäilyllä. Pitäisi lähteä rennoin ottein hommaan mukaan ja katsoa mitä tulee. Ei se ole niin vakavaa. Ja oikeastaanhan se on vain piristävää ja inspiroivaa kun ei aina voi vaikuttaakaan kaikkeen. Värjääminen on nimittäin niin monen asian summa, värjäystulokseen vaikuttavat niin monet asiat: lämpötila, veden, värin ja apuaineiden määrät, kankaan kosteus, liemen sekoittelu ja toisinaan vaan voi kaikki mennä "pieleen" vaikka tekisi kuinka ohjeiden mukaan tahansa. Toisaalta taas lopputulos ei välttämättä ole lainkaan pielessä vaikka tekijästä siltä tuntuisikin. Ulkopuolisen näkökulmasta lopputulos saattaa olla kaunis, erikoinen tai vallan upea! Juuri siitä syystä värjäämiseen kannattaa suhtautua avoimesti ja ottaa ilolla ja innolla vastaan se mitä siitä milloinkin tulee. 

Tammelta ilmestyi juuri uutuuskirja Värjää uudeksi! Kirjassa esitellään 12 erilaista tekniikkaa kotikeittiövärjäykseen. Värjäyksen lisäksi kirjan opeilla opitaan kuvioimaan kangasta erilaisin menetelmin: solmuvärjäys, läiskävärjäys, laskostelu, ompelein kuviointi, liukuvärjäys... Lisäksi kirjasta löytyy sellaisia erikoisuuksia kuin kankaan muokkaaminen erilaisiin muotoihin lämpökiinnityksen avulla sekä ruosteen avulla kuviointi. Myös värinpoistomenetelmiä esitellään.

Kirjassa käydään perusteet tarkasti lävitse aina kankaan valinnasta, kankaan esikäsittelystä, värjäysvälineistä ja värjäysresepteistä lähtien. Työvaiheet on selitetty sekä kuvin että tekstin kera selkeästi. Jokaisen työn kohdalla on mainittu mitä välineitä kyseiseen työhön tarvitaan.
Lisäksi jokaisen tekniikan yhteydessä esitellään kolme inspiroivaa väri- ja kuviointivaihtoehtoa, joissa perusmenetelmää varioidaan.

Kirjan ohjeilla opit värjäämään ja kuvioimaan niin kodin tekstiilejä kuin vaatteita. Liukuvärjätty kesämekko, silkkihuivien kuviointi, pussilakanoille uutta ilmettä solmutekniikalla, moniväriseksi värjätyt lautasliinat ja kaitaliina... Vain mielikuvitus on rajana!
Tekemisen iloa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…