Siirry pääsisältöön

Aarteita vanhoista kirjoistaLuo aarteita vanhoista kirjoista - yli 40 oivaltavaa ideaa

Kirja on sitä mitä lupaa. Ideat ovat todellakin innovatiivisia ja oivalluksia täynnä. Vaikka minäkin kirjansivuja ja vanhoja kirjoja olen jo vuosia askarteluissani ja tuunausprojekteissa käyttänyt niin silti miltei jokainen tämän kirjan ideoista oli minullekin uusia. 

Tiedän ihmisiä, jotka eivät pidä siistä, että hyvät kirjat "tuhotaan" ja silputaan askartelumateriaaliksi, mutta minusta se on vain hyvä tapa kierrättää sellaiset kappaleet joita kukaan ei enää lue ja jotka ovat hävitysuhan alla. Olen kerännyt vanhoja kirjoja mm. kirjaston "Ota tästä"-korista, paperinkeräyspisteistä ja kirpputorien ilmaisosastoilta. Osan kirjoista olen silti kuitenkin säästänyt kun en olekaan malttanut käyttää niitä askarteluissani. Kirjansivut ovat hyvää materiaalia ja ne sopivat monenlaiseen työhön: kortteihin, sisustusjuttuihin, koristeisiin ynnä muuhun. Kirjansivuja voi halutessaan vanhentaa värjäämällä ne kahvilla tai teellä. Paperia voi rypistää, repiä, leikata ja muotoilla. Ja käyhän näihin tämänkin kirjan töihin muutkin paperit, vaikka sanomalehdet ja mainokset, jos ei kirjoihin halua kajota.
Vanhojen kirjojen hyötykäytössä yhdistyvät monipuolisuus, ekologisuus ja helppo saatavuus. Kirjasta voi käyttää niin sivut kuin kannetkin. Työvälineiksi riittävät mattopuukko, viivoitin, liima ja lyijykynä - näilläkin jo pääsee pitkälle. 

Kirjan kansista ja selkäosista on tässä kirjassa ideoitu hauskoja juttuja kuten salakaappi, salaovet ja kirjatauluja - kehyksiä, joista näyttäisi pursuavan kirjoja.
Liisteriliimasta ja paperisuikaleista syntyy valopalloköynnöksiä ja valaisimen koopa. Kirjansivuista on tehty muitakin valaisinten varjostimia erilaisten paperikukkien avulla. 
Sisustukseen kirjoista syntyy kaikkea mielenkiintoista. Erilaisia hyllyjä ja tasoja, pylväs, penkki ja pöydän jalat. Vain mielikuvitus on rajana. Kirjansivuilla voi tapetoida seiniä ja niistä voi värkätä erilaisia katseenvangitsijoita koristeiden muodossa. Kokonaisesta kirjasta voi leikata sisustuskirjaimia. Kirjansivuja voi käyttää myös paketoinnissa ja niistä voi puuhastella vaikka lahjapussukoita.
Tästä kirjasta löytyy lukuisia taittelumalleja söpösistä siileistä timanttikoristeisiin. Itse ihastuin erityisesti kirjan kansista tehtyihin kuvakehyksiin. Todella hyvä idea ja tällä tapaa saa myös kannet hyvään hyötykäyttöön. Erityisesti vanhoissa kirjoissa on kauniit kannet, jotka kannattaa asettaa näkyville, pois kaappien kätköistä.

Katri Oikarinen
Moreeni 2015
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…