Siirry pääsisältöön

Aarteita vanhoista kirjoistaLuo aarteita vanhoista kirjoista - yli 40 oivaltavaa ideaa

Kirja on sitä mitä lupaa. Ideat ovat todellakin innovatiivisia ja oivalluksia täynnä. Vaikka minäkin kirjansivuja ja vanhoja kirjoja olen jo vuosia askarteluissani ja tuunausprojekteissa käyttänyt niin silti miltei jokainen tämän kirjan ideoista oli minullekin uusia. 

Tiedän ihmisiä, jotka eivät pidä siistä, että hyvät kirjat "tuhotaan" ja silputaan askartelumateriaaliksi, mutta minusta se on vain hyvä tapa kierrättää sellaiset kappaleet joita kukaan ei enää lue ja jotka ovat hävitysuhan alla. Olen kerännyt vanhoja kirjoja mm. kirjaston "Ota tästä"-korista, paperinkeräyspisteistä ja kirpputorien ilmaisosastoilta. Osan kirjoista olen silti kuitenkin säästänyt kun en olekaan malttanut käyttää niitä askarteluissani. Kirjansivut ovat hyvää materiaalia ja ne sopivat monenlaiseen työhön: kortteihin, sisustusjuttuihin, koristeisiin ynnä muuhun. Kirjansivuja voi halutessaan vanhentaa värjäämällä ne kahvilla tai teellä. Paperia voi rypistää, repiä, leikata ja muotoilla. Ja käyhän näihin tämänkin kirjan töihin muutkin paperit, vaikka sanomalehdet ja mainokset, jos ei kirjoihin halua kajota.
Vanhojen kirjojen hyötykäytössä yhdistyvät monipuolisuus, ekologisuus ja helppo saatavuus. Kirjasta voi käyttää niin sivut kuin kannetkin. Työvälineiksi riittävät mattopuukko, viivoitin, liima ja lyijykynä - näilläkin jo pääsee pitkälle. 

Kirjan kansista ja selkäosista on tässä kirjassa ideoitu hauskoja juttuja kuten salakaappi, salaovet ja kirjatauluja - kehyksiä, joista näyttäisi pursuavan kirjoja.
Liisteriliimasta ja paperisuikaleista syntyy valopalloköynnöksiä ja valaisimen koopa. Kirjansivuista on tehty muitakin valaisinten varjostimia erilaisten paperikukkien avulla. 
Sisustukseen kirjoista syntyy kaikkea mielenkiintoista. Erilaisia hyllyjä ja tasoja, pylväs, penkki ja pöydän jalat. Vain mielikuvitus on rajana. Kirjansivuilla voi tapetoida seiniä ja niistä voi värkätä erilaisia katseenvangitsijoita koristeiden muodossa. Kokonaisesta kirjasta voi leikata sisustuskirjaimia. Kirjansivuja voi käyttää myös paketoinnissa ja niistä voi puuhastella vaikka lahjapussukoita.
Tästä kirjasta löytyy lukuisia taittelumalleja söpösistä siileistä timanttikoristeisiin. Itse ihastuin erityisesti kirjan kansista tehtyihin kuvakehyksiin. Todella hyvä idea ja tällä tapaa saa myös kannet hyvään hyötykäyttöön. Erityisesti vanhoissa kirjoissa on kauniit kannet, jotka kannattaa asettaa näkyville, pois kaappien kätköistä.

Katri Oikarinen
Moreeni 2015
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…