Siirry pääsisältöön

Hyvän mielen leivontaa


Maailma on täynnä epäkohtia ja ainakin herkän ihmisen on vaikea elää ja olla tuntematta syyllisyyttä valinnoistaan, on sitten kyse ravinnosta tai käyttötuotteista. Puuvillapelloilla ihmiset altistuvat vakaville myrkyille, pellavantuotanto syö vettä tuhottomasti, öljypumppaukset tuhoavat joka sekunti sademetsiä. Eläimiä tehotuotetaan ja inhimillisyyttä ei tunneta. Millään ei tunnu olevan minkäänlaista arvoa – muuten kuin rahassa.

On vaikea tehdä oikeita päätöksiä. Tähän saakka olen jättänyt kevyttuotteet ja lisäainetäytteiset ruoat ostamatta ja jokin aika sitten aloin ostaa vain punaista maitoa ja voita – koska ajattelin sen olevan terveellistä ja hyväksi itselle. Nyt tämän kirjan avattuani en pysty enää samalla tavalla käyttämään maitotuotteitakaan. Vaikka olenkin tiennyt eläimiin ja tuotantoon kohdistuvista epäkohdista, olen toisinaan yrittänyt vain olla huomioimatta niitä ja vältellyt ajattelemasta niitä jatkuvasti. Koska jos ajattelen elämän epäarvoisuutta ja epäreiluutta ahdistun liikaa, ja se ahdistus ja ajatusten tulva vie energiaani niin paljon, että tavallisesta arjesta tulee haasteellista. Haluaisin ajatella ja uskotella itselleni, että maailmastamme löytyisi edes hitusen verran onnellisia tuotantoeläimiä. Omavaraistalous voisi olla ratkaisu, mutta kaikilla ei siihenkään ole mahdollisuutta. Entä jos eläimet teurastettaisiin vasta sitten kun ne luonnollisesti kuolisivat.

Tuulispään leivontakirja – 60 hyvän mielen leivonnaista. Ajatuksissani pohdin ’pahan mielen’, mutta en tarkoita sitä negatiivisessa mielessä. Kirjan ajatus on eettinen ja sitä linjaa reseptit noudattavat. Kirjoittaja jopa toivoo, että kirjan ohjeiden aineksia ei muutettaisi eläinperäisiksi. Paha mieli tuli juuri siitä tiedosta, että miten huonosti eläimillä voikaan asiat olla. Eikä mieltäni kevennä yhtään se Ylen dokumentti tuotantoeläinten kauheuksista Suomessa.

Viimeaikoina on tullut markkinoille runsaasti ns. erityisruokakirjoja, on sokeritonta, gluteenitonta, maidotonta ja raakaruokaa. Toisinaan se ahdistaa, toisinaan inspiroi. Mutta yksi hyvä vaikutus näillä on ollut se, että ihminen alkaa pohtia oikeasti valintojaan. Mitä kannattaa syödä ja mitä ei. Mihin kannattaa panostaa ja mitä arvoja vaalia.

Tuulispään leivontakirja on erityinen teos. Vastaani ei ole toista tullut. Se perustuu eläinten kunnioittamiselle ja arvostamiselle. Kirjassa annetaan selkeitä vinkkejä ja neuvoja miten korvata munat ja maitotuotteet jollakin vastaavalla, kasviperäisellä tuotteella. Resepteissä ei käytetä myöskään hunajaa saati liivatetta. Kirjaan kootut reseptit ovat helppoja valmistaa, jos osaat mitata ja punnita, niin reseptien valmistaminenkin kyllä varmasti onnistuu. Valitut raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja niitä löytyy marketeista.

Kirjan ohjeilla valmistuu maistuvat pullat, piirakat, munkit, kakut, muffinit, keksit, makeiset ynnä muut herkut, joita voi nauttia hyvillä mielin ja ilman huonoa omaatuntoa.


Kirjan on kirjoittanut Satu Saunio, Kamomillan konditoria –blogisti. Tuulispää on eläinten turva- ja vanhainkoti. Se tarjoaa kodin 50 eläimelle: kanoille, lehmille, sioille, lampaille, vuohille ja hevosille. Osa näistä eläimistä on kuvattu myös tähän kirjaan. Kirjan on kustantanut Finn Lectura, minulle ainakin ihan uusi tuttavuus. Näin kirjaesittelyn jossakin ruokalehdessä ja halusin tutustua tähän leivontakirjaan ja samalla myös kustantamon muihin julkaisuihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…