Siirry pääsisältöön

Eettistä leivontaa


Maailma on täynnä epäkohtia ja ainakin herkän ihmisen on vaikea elää ja olla tuntematta syyllisyyttä valinnoistaan, on sitten kyse ravinnosta tai käyttötuotteista. Puuvillapelloilla ihmiset altistuvat vakaville myrkyille, pellavantuotanto syö vettä tuhottomasti, öljypumppaukset tuhoavat joka sekunti sademetsiä. Eläimiä tehotuotetaan ja inhimillisyyttä ei tunneta. Millään ei tunnu olevan minkäänlaista arvoa – muuten kuin rahassa.

On vaikea tehdä oikeita päätöksiä. Tähän saakka olen jättänyt kevyttuotteet ja lisäainetäytteiset ruoat ostamatta ja jokin aika sitten aloin ostaa vain punaista maitoa ja voita – koska ajattelin sen olevan terveellistä ja hyväksi itselle. Nyt tämän kirjan avattuani en pysty enää samalla tavalla käyttämään maitotuotteitakaan. Vaikka olenkin tiennyt eläimiin ja tuotantoon kohdistuvista epäkohdista, olen toisinaan yrittänyt vain olla huomioimatta niitä ja vältellyt ajattelemasta niitä jatkuvasti. Koska jos ajattelen elämän epäarvoisuutta ja epäreiluutta ahdistun liikaa, ja se ahdistus ja ajatusten tulva vie energiaani niin paljon, että tavallisesta arjesta tulee haasteellista. Haluaisin ajatella ja uskotella itselleni, että maailmastamme löytyisi edes hitusen verran onnellisia tuotantoeläimiä. Omavaraistalous voisi olla ratkaisu, mutta kaikilla ei siihenkään ole mahdollisuutta. Entä jos eläimet teurastettaisiin vasta sitten kun ne luonnollisesti kuolisivat.

Tuulispään leivontakirja – 60 hyvän mielen leivonnaista. Ajatuksissani pohdin ’pahan mielen’, mutta en tarkoita sitä negatiivisessa mielessä. Kirjan ajatus on eettinen ja sitä linjaa reseptit noudattavat. Kirjoittaja jopa toivoo, että kirjan ohjeiden aineksia ei muutettaisi eläinperäisiksi. Paha mieli tuli juuri siitä tiedosta, että miten huonosti eläimillä voikaan asiat olla. Eikä mieltäni kevennä yhtään se Ylen dokumentti tuotantoeläinten kauheuksista Suomessa.

Viimeaikoina on tullut markkinoille runsaasti ns. erityisruokakirjoja, on sokeritonta, gluteenitonta, maidotonta ja raakaruokaa. Toisinaan se ahdistaa, toisinaan inspiroi. Mutta yksi hyvä vaikutus näillä on ollut se, että ihminen alkaa pohtia oikeasti valintojaan. Mitä kannattaa syödä ja mitä ei. Mihin kannattaa panostaa ja mitä arvoja vaalia.

Tuulispään leivontakirja on erityinen teos. Vastaani ei ole toista tullut. Se perustuu eläinten kunnioittamiselle ja arvostamiselle. Kirjassa annetaan selkeitä vinkkejä ja neuvoja miten korvata munat ja maitotuotteet jollakin vastaavalla, kasviperäisellä tuotteella. Resepteissä ei käytetä myöskään hunajaa saati liivatetta. Kirjaan kootut reseptit ovat helppoja valmistaa, jos osaat mitata ja punnita, niin reseptien valmistaminenkin kyllä varmasti onnistuu. Valitut raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja niitä löytyy marketeista.

Kirjan ohjeilla valmistuu maistuvat pullat, piirakat, munkit, kakut, muffinit, keksit, makeiset ynnä muut herkut, joita voi nauttia hyvillä mielin ja ilman huonoa omaatuntoa.

Kirjan on kirjoittanut Satu Saunio, Kamomillan konditoria –blogisti. Tuulispää on eläinten turva- ja vanhainkoti. Se tarjoaa kodin 50 eläimelle: kanoille, lehmille, sioille, lampaille, vuohille ja hevosille. Osa näistä eläimistä on kuvattu myös tähän kirjaan. Kirjan on kustantanut Finn Lectura, minulle ainakin ihan uusi tuttavuus. Näin kirjaesittelyn jossakin ruokalehdessä ja halusin tutustua tähän leivontakirjaan ja samalla myös kustantamon muihin julkaisuihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…