Siirry pääsisältöön

Syty Valolle

Valaisevia ideoitaSyty valolle
Anne Korkala, Kari Sirén, Jukka Salminen

Valaisinrakentelu kuulostaa kiehtovalta harrastukselta. Minulle ei ole tainnut tulla edes mieleen, että valaisimia voisi tosiaan tehdä ihan alusta alkaen itse. Lähinnähän se on ollut sitä varjostimien tuunailua tai kuupien vaihtelua. Ehkä suurin syy siihen, ettei asiaa ole tullut edes harkinneeksi on se yleinen käsitys, että sähkötyöt kuuluu vain ammattilaiselle. Ja tottahan se on, turvallisuus täytyy ottaa aina huomioon ja se on yksi tärkein seikka valaisinrakentelussa.

Syty valolle on opaskirja valaisinrakenteluun, taitoon, joka nykyihmisiltä on unohtunut. Aiemmin valaisimia tehtiin itse paljonkin lähinnä siitä syystä, että valaisimet olivat kalliita ostaa ja niitä oli vähän tarjolla. Kirjassa lämmitellään uudelleen vanhoja valaisinrakennustekniikoita ja annetaan ohjeita DIY-valaisinklassikoille sekä monille täysin uusille valaisimille. Kirja antaa vinkkejä erikoislamppujen, tekstiilijohtojen ja lampunpitimien monipuoliseen käyttöön. Hyvät vinkit, asianmukaiset ohjeet ja nippelitieto tulevat ensi kertaa kootuksi sähköturvallisesti yksiin kansiin. Kirjan tärkein anti on opettaa rakentamaan valaisimia turvallisesti sekä antaa tietoa valaisinrakenteluun sopivista materiaaleista. 
Kirjassa on koriste- ja tunnelmavalaisimia sekä hyötyvalaisimia.

Luovuuden käyttö valaisimien ilmeen suhteen on enemmän kuin toivottavaa, mutta sähkötyöt täytyy tehdä huolella ja tarkasti ohjeiden mukaan. Valaisimien tulee olla ehdottomasti sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta turvallisia ja asianmukaisia.

Kirjan alussa esitellään tarkasti sähkötöihin ja niihin liittyvät turvallisuusseikat sekä perustietoa materiaaleista. Erilaiset valonlähteet, kaapelit, lampunpitimet, pistotulpat ja ripustusosat on selitetty kuvin ja sanallisesti.

Työohjeissa on kuva valmiista valaisimesta. 
Työohjeissa esitellään tarvittavat tarvikkeet, työkalut, turvallisuus, lamppusuositus ja ’Tee näin’-sanalliset ohjeet. Jokaisen työohjeen kohdalla on symbolein merkitty vaikeusasteet sekä kädentaitojen että sähkötekniikan ja turvallisuuden osalta.

Kirjassa esitellään erilaisia valaisimia, joissa käytetään sekä valmiita valaisinrakenteluun tarkoitettuja osia, että tuunataan käyttöesineistä valaisimia. Materiaaleina on esimerkiksi muovinen popparipurkki, erikokoiset muovi- ja teräskulhot, lasipurkit ja pullot, kupariputket. Aika valloittava valaisin syntyy myös sumpusta, puuhelmistä ja erilaisista lyhdyistä. Kirjasta löytyy myös tuunattuja kuupia. 
Valaisinromuja voi etsiä esimerkiksi kirppareilta tai kysellä purkujätteitä sähköfirmoilta.

Syty valolle on mukava ja raikas kirjauutuus, jollaista ei hetkeen ole tarjolla ollutkaan. Kirjan myötä monen päässä syttyy varmasti lamppu ja ideoita pulpahtelee mieleen. Mitä kaikkia materiaaleja voisikaan käyttää hyödyksi valaisinrakenteluissa. Mielestäni on hyvin houkutteleva ajatus tehdä valaisin ihan alusta alkaen itse, eikä pelkästään kuupaa vaihtamalla.

Kirja on kaunis katsella, se antaa uusia ideoita kädentaidoista pitäville ja se on sisällöltään kattava teos.


Mutta jos sähkötöiden tekeminen pelottaa yhä, valaisimia voi rakennella myös tuunaamalla ja yhdistelemällä eri asioita yhteen. Tässä kuvassa äitini visio pallovalaisimen ja saviruukun yhdistelmästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…