Siirry pääsisältöön

Syty Valolle

Valaisevia ideoitaSyty valolle
Anne Korkala, Kari Sirén, Jukka Salminen

Valaisinrakentelu kuulostaa kiehtovalta harrastukselta. Minulle ei ole tainnut tulla edes mieleen, että valaisimia voisi tosiaan tehdä ihan alusta alkaen itse. Lähinnähän se on ollut sitä varjostimien tuunailua tai kuupien vaihtelua. Ehkä suurin syy siihen, ettei asiaa ole tullut edes harkinneeksi on se yleinen käsitys, että sähkötyöt kuuluu vain ammattilaiselle. Ja tottahan se on, turvallisuus täytyy ottaa aina huomioon ja se on yksi tärkein seikka valaisinrakentelussa.

Syty valolle on opaskirja valaisinrakenteluun, taitoon, joka nykyihmisiltä on unohtunut. Aiemmin valaisimia tehtiin itse paljonkin lähinnä siitä syystä, että valaisimet olivat kalliita ostaa ja niitä oli vähän tarjolla. Kirjassa lämmitellään uudelleen vanhoja valaisinrakennustekniikoita ja annetaan ohjeita DIY-valaisinklassikoille sekä monille täysin uusille valaisimille. Kirja antaa vinkkejä erikoislamppujen, tekstiilijohtojen ja lampunpitimien monipuoliseen käyttöön. Hyvät vinkit, asianmukaiset ohjeet ja nippelitieto tulevat ensi kertaa kootuksi sähköturvallisesti yksiin kansiin. Kirjan tärkein anti on opettaa rakentamaan valaisimia turvallisesti sekä antaa tietoa valaisinrakenteluun sopivista materiaaleista. 
Kirjassa on koriste- ja tunnelmavalaisimia sekä hyötyvalaisimia.

Luovuuden käyttö valaisimien ilmeen suhteen on enemmän kuin toivottavaa, mutta sähkötyöt täytyy tehdä huolella ja tarkasti ohjeiden mukaan. Valaisimien tulee olla ehdottomasti sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta turvallisia ja asianmukaisia.

Kirjan alussa esitellään tarkasti sähkötöihin ja niihin liittyvät turvallisuusseikat sekä perustietoa materiaaleista. Erilaiset valonlähteet, kaapelit, lampunpitimet, pistotulpat ja ripustusosat on selitetty kuvin ja sanallisesti.

Työohjeissa on kuva valmiista valaisimesta. 
Työohjeissa esitellään tarvittavat tarvikkeet, työkalut, turvallisuus, lamppusuositus ja ’Tee näin’-sanalliset ohjeet. Jokaisen työohjeen kohdalla on symbolein merkitty vaikeusasteet sekä kädentaitojen että sähkötekniikan ja turvallisuuden osalta.

Kirjassa esitellään erilaisia valaisimia, joissa käytetään sekä valmiita valaisinrakenteluun tarkoitettuja osia, että tuunataan käyttöesineistä valaisimia. Materiaaleina on esimerkiksi muovinen popparipurkki, erikokoiset muovi- ja teräskulhot, lasipurkit ja pullot, kupariputket. Aika valloittava valaisin syntyy myös sumpusta, puuhelmistä ja erilaisista lyhdyistä. Kirjasta löytyy myös tuunattuja kuupia. 
Valaisinromuja voi etsiä esimerkiksi kirppareilta tai kysellä purkujätteitä sähköfirmoilta.

Syty valolle on mukava ja raikas kirjauutuus, jollaista ei hetkeen ole tarjolla ollutkaan. Kirjan myötä monen päässä syttyy varmasti lamppu ja ideoita pulpahtelee mieleen. Mitä kaikkia materiaaleja voisikaan käyttää hyödyksi valaisinrakenteluissa. Mielestäni on hyvin houkutteleva ajatus tehdä valaisin ihan alusta alkaen itse, eikä pelkästään kuupaa vaihtamalla.

Kirja on kaunis katsella, se antaa uusia ideoita kädentaidoista pitäville ja se on sisällöltään kattava teos.


Mutta jos sähkötöiden tekeminen pelottaa yhä, valaisimia voi rakennella myös tuunaamalla ja yhdistelemällä eri asioita yhteen. Tässä kuvassa äitini visio pallovalaisimen ja saviruukun yhdistelmästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…