Siirry pääsisältöön

Syty Valolle

Valaisevia ideoita



Syty valolle
Anne Korkala, Kari Sirén, Jukka Salminen

Valaisinrakentelu kuulostaa kiehtovalta harrastukselta. Minulle ei ole tainnut tulla edes mieleen, että valaisimia voisi tosiaan tehdä ihan alusta alkaen itse. Lähinnähän se on ollut sitä varjostimien tuunailua tai kuupien vaihtelua. Ehkä suurin syy siihen, ettei asiaa ole tullut edes harkinneeksi on se yleinen käsitys, että sähkötyöt kuuluu vain ammattilaiselle. Ja tottahan se on, turvallisuus täytyy ottaa aina huomioon ja se on yksi tärkein seikka valaisinrakentelussa.

Syty valolle on opaskirja valaisinrakenteluun, taitoon, joka nykyihmisiltä on unohtunut. Aiemmin valaisimia tehtiin itse paljonkin lähinnä siitä syystä, että valaisimet olivat kalliita ostaa ja niitä oli vähän tarjolla. Kirjassa lämmitellään uudelleen vanhoja valaisinrakennustekniikoita ja annetaan ohjeita DIY-valaisinklassikoille sekä monille täysin uusille valaisimille. Kirja antaa vinkkejä erikoislamppujen, tekstiilijohtojen ja lampunpitimien monipuoliseen käyttöön. Hyvät vinkit, asianmukaiset ohjeet ja nippelitieto tulevat ensi kertaa kootuksi sähköturvallisesti yksiin kansiin. Kirjan tärkein anti on opettaa rakentamaan valaisimia turvallisesti sekä antaa tietoa valaisinrakenteluun sopivista materiaaleista. 
Kirjassa on koriste- ja tunnelmavalaisimia sekä hyötyvalaisimia.

Luovuuden käyttö valaisimien ilmeen suhteen on enemmän kuin toivottavaa, mutta sähkötyöt täytyy tehdä huolella ja tarkasti ohjeiden mukaan. Valaisimien tulee olla ehdottomasti sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta turvallisia ja asianmukaisia.

Kirjan alussa esitellään tarkasti sähkötöihin ja niihin liittyvät turvallisuusseikat sekä perustietoa materiaaleista. Erilaiset valonlähteet, kaapelit, lampunpitimet, pistotulpat ja ripustusosat on selitetty kuvin ja sanallisesti.

Työohjeissa on kuva valmiista valaisimesta. 
Työohjeissa esitellään tarvittavat tarvikkeet, työkalut, turvallisuus, lamppusuositus ja ’Tee näin’-sanalliset ohjeet. Jokaisen työohjeen kohdalla on symbolein merkitty vaikeusasteet sekä kädentaitojen että sähkötekniikan ja turvallisuuden osalta.

Kirjassa esitellään erilaisia valaisimia, joissa käytetään sekä valmiita valaisinrakenteluun tarkoitettuja osia, että tuunataan käyttöesineistä valaisimia. Materiaaleina on esimerkiksi muovinen popparipurkki, erikokoiset muovi- ja teräskulhot, lasipurkit ja pullot, kupariputket. Aika valloittava valaisin syntyy myös sumpusta, puuhelmistä ja erilaisista lyhdyistä. Kirjasta löytyy myös tuunattuja kuupia. 
Valaisinromuja voi etsiä esimerkiksi kirppareilta tai kysellä purkujätteitä sähköfirmoilta.

Syty valolle on mukava ja raikas kirjauutuus, jollaista ei hetkeen ole tarjolla ollutkaan. Kirjan myötä monen päässä syttyy varmasti lamppu ja ideoita pulpahtelee mieleen. Mitä kaikkia materiaaleja voisikaan käyttää hyödyksi valaisinrakenteluissa. Mielestäni on hyvin houkutteleva ajatus tehdä valaisin ihan alusta alkaen itse, eikä pelkästään kuupaa vaihtamalla.

Kirja on kaunis katsella, se antaa uusia ideoita kädentaidoista pitäville ja se on sisällöltään kattava teos.


Mutta jos sähkötöiden tekeminen pelottaa yhä, valaisimia voi rakennella myös tuunaamalla ja yhdistelemällä eri asioita yhteen. Tässä kuvassa äitini visio pallovalaisimen ja saviruukun yhdistelmästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iloisiin tappamisiin & Ihan v*tun onnellinen

Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia on humoristinen ja viihdyttävä teos, joka kokoaa yhteen suomalaisia työelämän kommelluksia ja mokia. Kirja tarjoaa lukijalle mahdollisuuden nauraa arjen kömmähdyksille ja muistuttaa, että virheistä voi oppia – ja niille voi myös nauraa. Teoksen vahvuus on sen kepeä ote, joka tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Tarinat vaihtelevat bisnesmaailman sattumuksista hoitoalan kommelluksiin, ja mukana on myös uskomattomia ja riemastuttavia anekdootteja päiväkodeista ja kaupan kassalta. Kirja sopii erityisesti niille, jotka kaipaavat nauruterapiaa ja haluavat keventää työelämän paineita. Maiju Markkanen & Tero Tiittanen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia Into 2025 Monica Sweeneyn Ihan v*tun onnellinen on humoristinen ja suorasukainen tehtäväkirja , joka yhdistää mindfulnessin ja itsetutkiskelun ronskiin huumoriin. Kirja tarjoaa tehtäviä, joiden avulla lukija voi päästää irti negatiivisuudesta ja keskit...

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...