Siirry pääsisältöön

Syty Valolle

Valaisevia ideoita



Syty valolle
Anne Korkala, Kari Sirén, Jukka Salminen

Valaisinrakentelu kuulostaa kiehtovalta harrastukselta. Minulle ei ole tainnut tulla edes mieleen, että valaisimia voisi tosiaan tehdä ihan alusta alkaen itse. Lähinnähän se on ollut sitä varjostimien tuunailua tai kuupien vaihtelua. Ehkä suurin syy siihen, ettei asiaa ole tullut edes harkinneeksi on se yleinen käsitys, että sähkötyöt kuuluu vain ammattilaiselle. Ja tottahan se on, turvallisuus täytyy ottaa aina huomioon ja se on yksi tärkein seikka valaisinrakentelussa.

Syty valolle on opaskirja valaisinrakenteluun, taitoon, joka nykyihmisiltä on unohtunut. Aiemmin valaisimia tehtiin itse paljonkin lähinnä siitä syystä, että valaisimet olivat kalliita ostaa ja niitä oli vähän tarjolla. Kirjassa lämmitellään uudelleen vanhoja valaisinrakennustekniikoita ja annetaan ohjeita DIY-valaisinklassikoille sekä monille täysin uusille valaisimille. Kirja antaa vinkkejä erikoislamppujen, tekstiilijohtojen ja lampunpitimien monipuoliseen käyttöön. Hyvät vinkit, asianmukaiset ohjeet ja nippelitieto tulevat ensi kertaa kootuksi sähköturvallisesti yksiin kansiin. Kirjan tärkein anti on opettaa rakentamaan valaisimia turvallisesti sekä antaa tietoa valaisinrakenteluun sopivista materiaaleista. 
Kirjassa on koriste- ja tunnelmavalaisimia sekä hyötyvalaisimia.

Luovuuden käyttö valaisimien ilmeen suhteen on enemmän kuin toivottavaa, mutta sähkötyöt täytyy tehdä huolella ja tarkasti ohjeiden mukaan. Valaisimien tulee olla ehdottomasti sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta turvallisia ja asianmukaisia.

Kirjan alussa esitellään tarkasti sähkötöihin ja niihin liittyvät turvallisuusseikat sekä perustietoa materiaaleista. Erilaiset valonlähteet, kaapelit, lampunpitimet, pistotulpat ja ripustusosat on selitetty kuvin ja sanallisesti.

Työohjeissa on kuva valmiista valaisimesta. 
Työohjeissa esitellään tarvittavat tarvikkeet, työkalut, turvallisuus, lamppusuositus ja ’Tee näin’-sanalliset ohjeet. Jokaisen työohjeen kohdalla on symbolein merkitty vaikeusasteet sekä kädentaitojen että sähkötekniikan ja turvallisuuden osalta.

Kirjassa esitellään erilaisia valaisimia, joissa käytetään sekä valmiita valaisinrakenteluun tarkoitettuja osia, että tuunataan käyttöesineistä valaisimia. Materiaaleina on esimerkiksi muovinen popparipurkki, erikokoiset muovi- ja teräskulhot, lasipurkit ja pullot, kupariputket. Aika valloittava valaisin syntyy myös sumpusta, puuhelmistä ja erilaisista lyhdyistä. Kirjasta löytyy myös tuunattuja kuupia. 
Valaisinromuja voi etsiä esimerkiksi kirppareilta tai kysellä purkujätteitä sähköfirmoilta.

Syty valolle on mukava ja raikas kirjauutuus, jollaista ei hetkeen ole tarjolla ollutkaan. Kirjan myötä monen päässä syttyy varmasti lamppu ja ideoita pulpahtelee mieleen. Mitä kaikkia materiaaleja voisikaan käyttää hyödyksi valaisinrakenteluissa. Mielestäni on hyvin houkutteleva ajatus tehdä valaisin ihan alusta alkaen itse, eikä pelkästään kuupaa vaihtamalla.

Kirja on kaunis katsella, se antaa uusia ideoita kädentaidoista pitäville ja se on sisällöltään kattava teos.


Mutta jos sähkötöiden tekeminen pelottaa yhä, valaisimia voi rakennella myös tuunaamalla ja yhdistelemällä eri asioita yhteen. Tässä kuvassa äitini visio pallovalaisimen ja saviruukun yhdistelmästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet