Siirry pääsisältöön

Lusikasta luotua


Lusikat pois sopasta ja nurkista - nyt tuunataan lusikoista koruja!

Tölkkidesign -kirjasta tutut turkulainen Anu Lahti ja tamperelainen Arja Aalto-Viittala ovat julkaisseet uuden kirjan: Lusikasta luotua. 
Ideana on siis luoda vanhoista hopea- ja alpakkalusikoista ihan jotakin muuta ja uutta. Lusikat muuttavat muotoaan ja muuntuvat niin koruiksi, käyttö- kuin sisustusesineiksi.

Kirjassa esitellään erilaisia materiaaleja ja niiden muokkaamistapoja, raaka-aineita, työkaluja ja työmenetelmiä. Kirjan ideat on suunnattu sekä vasta-alkajille, että jo asiansa osaaville.

Kirjoittajapari sanoo, että kirjaa ei ole tehty otsa rypyssä, eikä sitä ole tarkoitettu kultaseppäalan oppikirjaksi, vaan tekijät kirjan takana esittelevät ideat ja työt siten kuten he itse työt ja työvaiheet toteuttavat. Kirjan alussa on esitelty eri työtapojen tekniikkaohjeet, joita sitten noudatellaan sen mukaan mitä mikäkin ohje vaatii.

Kirjan ohjeissa tuli vastaan huomautus: Älä valmista koruja alpakkalusikoista! Syystä, että alpakka sisältää nikkeliä ja se saattaa altistaa sinut nikkeliallergialle, jollet siitä jo kärsi. Alpakkaiset aterimet käyvät silti moneen muuhun, niistä voi tehdä monenlaisia sisustusesineitä kuten korupuita, lyhtyjä, naulakoita tai vaikka tuulikellon. 

Hopeisista lusikoista voi tehdä esimerkiksi riipuksia, sormuksia, korvakoruja jne.
Kirjassa esitellään muutamia korusarjoja, jotka käsittävät yllämainittuja osasia.

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla mitä itse saisin aikaan vanhoista lusikoista. Jokin aika sitten hommasin jo lyöntikirjaimet, ajatuksena koristella niiden avulla lusikoita tai peltipurkkeja. Minulla on se ikävä ominaisuus, että kaiken pitäisi onnistua ja valmistua heti, ja jos asiat eivät mene niinkuin ajattelin, jätän homman siihen ja unohdan sen, tai jatkan sitä joskus aikojen kuluttua. Eli tästä voi päätellä sen, että lyöntihommat eivät ihan menneet kuten ajattelin: hernerokkapurkkiin ei siirtynyt kuvioita ja tonnaripurkin kansi taisi olla liian paksu. Mietin myös missä ovat ne ihanat ruusulusikat, joista saisi kauniita sormuksia ihan vain taivuttelemalla. Tässä kirjassa ideoita on runsaasti, kaikkea ihanaa ja kaunista, vanhalle ja kenties turhalle esineelle annetaan uusi elämä ja sehän on aika tärkeä juttu - kierrätys siis. Osaan kirjan ohjeisiin vaaditaan enemmän taitoa ja välineistöä, osan saa aikaan vähemmälläkin, ja niistä varmasti kannattaisi ainakin aloittelijan aloittaa, jottä vältytään ärräpäiltä ja hermojen menetyksiltä. 

Ja P.S. Kirjan lopusta löytyy myös puulusikkaideoita!
Kommentit

 1. Noi lusikkakorut on kyl upeita, ehkä pitää käydä kirjastossa lainaamassa toi kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Kivoja ideoita on kiva katsella :)
   Miltäs muuten blogini fontti vaikuttaa näin toisten silmin?
   Yrityksenä löytää persoonallinen mutta selkeä fontti.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…