Siirry pääsisältöön

Deliciously Ella

Deliciously Ella – Ella Woodward
Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja valkoista sokeria

 
…ja ilman maito- ja lihatuotteita. Sitä en heti hoksannut kun kirjan käsiini sain, mutta mitä enemmän reseptejä selasin, huomasin, ettei missään mainita lihaa, kalaa tai kanaa. Mutta mikäänhän ei silti estä niitä resepteihin lisäämästä.  Ella kirjoittaakin, että kirjan tarkoitus on joustaa, mukautua ja osoittaa, miten helppotekoisia ja hyvänmakuisia kasvisruoatkin voivat olla, eikä kirjan tarkoituksena ole yrittää muuttaa ketään tai kenenkään ruokatottumuksia. Kirja antaa ideoita ja auttaa lukijaansa tutustumaan astetta terveellisempiin vaihtoehtoihin. Luonnollista ja lisäaineetonta. Sitähän yhä useimmat kuluttajat nykyään suosivat, luomun ja lähiruoan ohella. Ja onhan se tärkeää katsoa mitä syö, niin oman hyvinvoinnin vuoksi kuin eettisistäkin syistä.

Kirjassa esitellään aluksi lista peruselintarvikkeita, joiden avulla pääsee helposti alkuun. Näihin kuuluvat mm. gluteenittomat viljat ja jauhot, kookosmaito ja –öljy, pähkinät, taatelit, mausteet ja vihannekset. Kirjassa esitellään myös työvälineitä, joita ilman kirjoittaja – ja moni muu raakaruoankaan ystävä – ei tulisi toimeen.

Tämä kirja ei kuitenkaan ole raakaruokakirja, eikä niinkään mikään muukaan tiukan linjan hifistelykirja. Reseptit perustuvat kirjoittajan omiin kokemuksiin: ruokaa, joka tekee hyvää keholle ja mielelle. Aika monella vastaavanlaisten kirjojen kirjoittajalla on taustalla jokin vakava sairaus tai huonosti voiva keho, ja hoitokeinoja kartoittaessaan he ovat löytäneet yllättäen avun ruokavaliomuutoksilla.

Kirjasta löytyy reseptejä moneen tilanteeseen, aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi, naposteluun ja herkutteluun. Kirjan lopusta löytyy myös erilaisia valmiiksi kasattuja menu-listoja, 
joista voi olla apua alkuunpääsyssä.

Täyteläinen kookospuuro
Marinoitu lehtikaalisalaatti
Mustapapu-kidneypapuchili
Kesäkurpitsapasa avokadopeston kera
Suklaa-chiakeksit
Omena-hunajaleipä
Kaakao-hasselpähkinälevite

*** ja paljon muuta ***


Sain kirjan hyvään saumaan kun järjestelin syntymäpäiväjuhlia lapsilleni. Yksi vieraista oli maidottomalla ruokavaliolla, koska hän kärsi erittäin kuivasta ihosta ja lääkäri epäili syyn olevan maitotuotteissa. Kirjasta löytyi hyviä ideoita ja suuntaviivoja, joita lähteä seuraamaan. Päädyin kakkuun/piirakkaan, jonka pohja koostui taateleista, manteleista, kaakaojauheesta ja kookosöljystä ja täytteeseen tuli kookoskermaa, kaakaota, kookosöljyä ja vaniljasokeria. Kakku hyydytettiin pakastamalla. Todella helppoa ja herkullista! Kookoskerma on muuten tosi hyvä vaihtoehto tavallisen kerman sijaan kakkuihin. Pohjan voi tehdä vaikka tattarijauhoista ja täytteeksi kauden marjoja.
Tuo kakku mihin päädyin, ei suoraan löydy tästä kirjasta, mutta reseptithän on tehty myös suuntaa-antaviksi ja omalle luovuudelle voi aina antaa tilaa. Kirjasta löytyy silti vastaavanlainen ohje Raakabrowniet, jotka koostuvat pekaanipähkinöistä, medjool-taateleista, raakakaakaojauheesta ja vaahterasiirapista. Makeuttahan ei taatelia sisältäviin massoihin tarvitse juurikaan lisätä mutta itse lisäsin vaniljaa siksi, että pidän sen mausta.

Itse en vielä ihan taida olla valmis vegaaniksi, vaikka ajatus eettisistä syistä houkutteleekin. Deliciously Ella antaa silti hyviä syitä harkita asiaa. Reseptit ovat helppoja ja nopeita toteuttaa. Kirja on ulkoasultaan raikas ja selkeä. Ruokakuvat ovat isoja ja herkullisennäköisiä. Kirja sisältää runsaasti tuotetietoutta eri raaka-aineista, sekä tietysti paljon kirjoittajan omia kokemuksia ja mielipiteitä.

WSOY 2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…