Siirry pääsisältöön

Maaginen vuosi



"Marraskuu tarkoittaa kuollutta ja vainajan henkeä. Marraskuun ensimmäinen on ajankohta jolloin elävien ja edesmenneiden maailmojen raja on hyvin ohut."

Vainajat ovat kuuluneet ja edelleenkin kuuluvat monien kansojen arkeen luontevasti, ja ilman pelkoja. Niin on ollut myös täällä meidän maassamme. Mahtaakohan moni havuja haudalle vievä tietää, että sekin tapa on jäänne menneestä tavasta, jossa haudalle menevä reitti pyyhittiin pois havuilla, jotta vainaja ei löytäisi reittiä palata takaisin kummittelemaan.

Nykyään moni sellainen asia mikä ennen oli normaalia arkeen kuuluvaa on nykyään outoa, väärää tai jopa pahuuteen liitettävää. Minusta olisi mukavaa, että nämä vanhat perinteet sulautettaisiin arkeemme uudelleen. Ja sitähän se kekrin palauttaminenkin on. Tälle syksyä kun uutisoitiin, että kekri halutaan tuoda jälleen ihmisten tietoisuuteen. Samalla voisi sana 'halloween' saada tiukkamielisten ajatukset muuntumaan.

Marjut Hjeltin Maaginen vuosi on kiehtova kirja taioista, enteistä ja haltioista - vanhan kansan vuodenkierrosta. Kirja esittelee jokaiseen kuukauteen liittyvät taiat, enteet, tavat sekä kuun omat haltiansa. 

Kohta koittaa joulukuu ja nykyaikaistetut pikkujoulut ovat alunpitäen olleetkin eräänlaisia puurojuhlia, jolloin pidettiin puuropuheita ja luettiin vuoden tapahtumista kertovia kronikoita.

Joulunviettomme nykyään koostuu lähinnä aatosta ja sitten jo kuusi kannetaankin ulos. Mutta sen sijaan suomalainen talonpoikaisjoulu alkoi ensimmäisenä adventtina ja päättyi kynttilänpäivänä 2. helmikuuta. Itse tykkäänkin viettää joulua pitkään ja nyt hieman harmittaa etten saakaan joulukuusta alakertaan, sillä pikku karvapiraijamme söisi sen alta aikayksikön. Täytyy siis kehittää jotain muuta jouluista. Ehkäpä kranssi tai havunauha ikkunoihin.

Kohta lauletaan kauneimpia joululauluja ja jotta ääni kulkisi kirkkaasti on mentävä tuijottamaan täysikuuta ja samalla kurlata kurkkuaan kiehautetulla vedellä jossa on pari puolukkaa tai mustikkaa.

Joulukuun haltia on tietenkin kotitonttu, joten otapa selvää miten sellaisen saat kotiisi!


Hyvää joulun aikaa!



Marjut Hjelt
Maaginen vuosi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet