Siirry pääsisältöön

Pannaan Menemään


Tämä kirja on pakko saada, ja pakko lukea kerralla. Ja niin minä teinkin.  Pötköttelin sängyn päällä auringon lämmössä ja luin kerta lukemalla kirjan kannesta kanteen. Olen lukenut aiemminkin Minkkisen tekstejä ja sen perusteella halusin myös tämän kirjan käsiini. Hänen tyylinsä kirjoittaa on ihan mahtava! Samassa lauseessa tunteet heittelevät kuin vuoristoradassa, ensin naurattaa niin, että meinaa tukehtua ja sitten jo itkettää niin, että silmiä kirvelee. Sellaistahan se elämä on.

Tässä kirjassa tarinoi Sami Minkkisen lisäksi seksuuaaliterapeutti Marja Kihlström. Tarinoita oikeasta elämästä. Heidän kahden omakohtaisista kokemuksista. Kirjassa puhutaan juuri siitä. Seksistä ja seksuaalisuudesta, alkaen lapsuudesta ja perhesuhteista. Ensimmäisistä ihastuksista. Kehon muutoksista. Ensirakkauksista ja niiden vaikutuksista omaan itseen. Itsenäistymisestä. Parisuhteista. Erosta ja sinkkuudesta. Uusista aluista ja lapsista. Kaiken vaikutuksesta kaikkeen.

Jokaisen viiden luvun alussa on pieni teoriaosuus kustakin aiheesta. Kirja on saanut Sexpo-säätiön suosituksen ja se sopii myös ammattilaiskäyttöön. Mielestäni se sopii myös vanhemmille, jotka hapuilevat seksuaalivalistuksen antamisen suhteen ja nuorille, joille on lapsuuden vaihtuessa nuoruudeksi avautumassa aivan uudenlainen maailma.

Kirjan teksti on suoraa, suodattamatonta ja avointa. Sekä Sami että Marja kertovat hyvin avoimesti ja rehellisesti omasta elämästään ja omista kokemuksistaan, myös niistä kipeistä. Tarinoita lukiessani omatkin muistot lapsuudesta ja nuoruudesta nousivat pintaan, monet sellaiset jotka oli jo unohtanut. Moni asia tuntui niin kovin tutulta, kuin kyse olisikin ollut minun omista muistoistani. Toisaalta taas huomasin olevani niin kovin tietämätön ja kokematon. Mutta on silti aina mukavaa ja valaisevaa huomata toisten kokemusten kautta, että on monenlaisia ihmisiä ja ihmissuhteita, eikä kaikki ole aina sitä miltä näyttää. Ei varsinkaan ulkopuolisen kautta. Omatkin ehdottomuuteni ovat ajan saatossa saaneet uusia ulottuvuuksia, kaikki ei ole aina niin mustavalkoista.

Lisää Samin ajatuksia löydät hänen Havaintoja parisuhteesta -blogista. Myös Marja kirjoittaa blogia. Hänen Puhu Muru -blogissa käsitellään seksuaalisuutta, perhettä ja parisuhdetta.

Pannaan Menemään
Sami Minkkinen & Marja Kihlström
Kosmos 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…