Siirry pääsisältöön

Kaunista ja vihreää

Joko kevättää? Minua ainakin. En yhtään innostu säätiedotusten lumisademaininnoista. Lumi saa jo riittää. Nyt kaivataan sadetta ja aurinkoa, jotta viimeisetkin lumen rippeet sulavat pois ja päästään istutuspuuhiin. Esikasvatuspuuhiin on jo sentään kuitenkin päästy. Haaveilen kovasti pihatöistä, kasvulaatikoista ja kasvihuoneista. Ja ruukkupuutarhasta. Olisi ihanaa luoda pihaan monia erilaisia viher- ja oleskelualueita. Istuttaa orvokkeja ja muratteja ruukkuihin ja puulaatikoihin. Jotakin muutakin voisi kyllä kokeilla, mutta mitä? Kaipaatko sinäkin uusia ideoita kukkien ja viherkasvien valintaan ja istutukseen? Jos, niin suosittelen tutustumaan tähän WSOY:n kevään uutuuteen Kaunista ja vihreää -kirjaan.

Kaunista ja vihreää on kaunis ja harmoninen kirja, josta saa neuvoja ja inspiraatioita kasvien valintaan niin puutarhaan, terassille kuin sisälle. Kirjasta löytyy runsaasti ideoita siihen, miten sisätilat ja ulkotilat nidotaan yhteen kukkien ja kasvien valinnoilla: väreillä ja tyylillä. Lisäksi esitellään lukuisia erilaisia vihreitä kokonaisuuksia, jotka muodostavat mielenkiintoisia yksityiskohtia niin kodin sisätiloihin kuin ulos. Kasvihuoneen funktiota voi muuttaa tekemällä siitä lisäksi kauniin oleskelutilan lisäämällä tilaan tuolin ja pöydän, ja siistimällä yleisilmettä. Kasvilavat ovat suosittuja helppokäyttöisyytensä ansiosta, ja itse tekemällä saa juuri sellaiset laatikot kuin tarve vaatii. Pergolalla, poluilla, laatoituksilla ja terassilla saa puutarhaan erilaisia katseenvangitsijoita.

Istuta erilaisia kasveja ja kukkia sekaisin, yhdistele rohkeasti. Käytä erivärisiä lehtikasveja, vihreiden lisäksi punaisilla ja hopeilla kasveilla saa näyttävyyttä, aina ei siis tarvita edes kukkivia kasveja. Käytä istutusruukkuina jotakin ihan erilaista, istuta kukat vaikka kottikärryihin, sankoihin tai vaikka vanhaan grilliin tai kattiloihin.   Hyvä vinkki kasvien valintaan on, että valitsee sommitelmiin korkeita kasveja, roikkuvia kasveja ja heiniä, jotka lisäävät ilmavuutta ja keveyttä.

Sisäkukkia voi viedä ulos ja ulkoa voi tuoda kukkia sisään. Leikkokukilla ja oksilla saa upeita asetelmia, maljakoiksi käy erilaiset lasipullot ja -purkit. Hyötykäytä limupullot, pesuainepullot ja elintarvikkeista jääneet purkit ja laita kukat niihin. Asettele esimerkiksi erikokoisia lasipurkkeja tarjottimelle ja lisää jokaiseen niistä yksi kukka, oksa tai lehti. Amppeleihin voi laittaa roikkuvien kasvien lisäksi muitakin. Minä laitoin eteisen roikkuvaan kynttilälyhtyyn pienen kaktuksen, ja hyvin näyttää viihtyvän.

Ilmakasvit ja amppelit sopivat myös hyvin yhteen. Täytyy kyllä sanoa, että olen ihan unohtanut tällaisen vaihtoehdon. Olen kyllä kuullut ilmakasveista mutta en ole varma olenko nähnyt niitä ikinä. Täytyisi kyllä saada sellainen, on niin kiintoisa kasvi! Uutena minulle tuli myös kokedamat eli sammalpallot, joiden sisään laitetaan kasvin juuripaakku. Kokedamat voidaan laittaa sellaisenaan asetelmiin tai niiden ympärille voi kietoa narua ja laittaa nämä sammalpallot sitten roikkumaan. 
Myös kasvien ja kukkien juuret voi jättää näkyviin, tammenterhoista ja avokadoista voi kasvattaa erikoisempia viherkasveja. 

Kaunista ja vihreää
Sanna Rasku
Wsoy 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…