Siirry pääsisältöön

Kaunista ja vihreää

Joko kevättää? Minua ainakin. En yhtään innostu säätiedotusten lumisademaininnoista. Lumi saa jo riittää. Nyt kaivataan sadetta ja aurinkoa, jotta viimeisetkin lumen rippeet sulavat pois ja päästään istutuspuuhiin. Esikasvatuspuuhiin on jo sentään kuitenkin päästy. Haaveilen kovasti pihatöistä, kasvulaatikoista ja kasvihuoneista. Ja ruukkupuutarhasta. Olisi ihanaa luoda pihaan monia erilaisia viher- ja oleskelualueita. Istuttaa orvokkeja ja muratteja ruukkuihin ja puulaatikoihin. Jotakin muutakin voisi kyllä kokeilla, mutta mitä? Kaipaatko sinäkin uusia ideoita kukkien ja viherkasvien valintaan ja istutukseen? Jos, niin suosittelen tutustumaan tähän WSOY:n kevään uutuuteen Kaunista ja vihreää -kirjaan.

Kaunista ja vihreää on kaunis ja harmoninen kirja, josta saa neuvoja ja inspiraatioita kasvien valintaan niin puutarhaan, terassille kuin sisälle. Kirjasta löytyy runsaasti ideoita siihen, miten sisätilat ja ulkotilat nidotaan yhteen kukkien ja kasvien valinnoilla: väreillä ja tyylillä. Lisäksi esitellään lukuisia erilaisia vihreitä kokonaisuuksia, jotka muodostavat mielenkiintoisia yksityiskohtia niin kodin sisätiloihin kuin ulos. Kasvihuoneen funktiota voi muuttaa tekemällä siitä lisäksi kauniin oleskelutilan lisäämällä tilaan tuolin ja pöydän, ja siistimällä yleisilmettä. Kasvilavat ovat suosittuja helppokäyttöisyytensä ansiosta, ja itse tekemällä saa juuri sellaiset laatikot kuin tarve vaatii. Pergolalla, poluilla, laatoituksilla ja terassilla saa puutarhaan erilaisia katseenvangitsijoita.

Istuta erilaisia kasveja ja kukkia sekaisin, yhdistele rohkeasti. Käytä erivärisiä lehtikasveja, vihreiden lisäksi punaisilla ja hopeilla kasveilla saa näyttävyyttä, aina ei siis tarvita edes kukkivia kasveja. Käytä istutusruukkuina jotakin ihan erilaista, istuta kukat vaikka kottikärryihin, sankoihin tai vaikka vanhaan grilliin tai kattiloihin.   Hyvä vinkki kasvien valintaan on, että valitsee sommitelmiin korkeita kasveja, roikkuvia kasveja ja heiniä, jotka lisäävät ilmavuutta ja keveyttä.

Sisäkukkia voi viedä ulos ja ulkoa voi tuoda kukkia sisään. Leikkokukilla ja oksilla saa upeita asetelmia, maljakoiksi käy erilaiset lasipullot ja -purkit. Hyötykäytä limupullot, pesuainepullot ja elintarvikkeista jääneet purkit ja laita kukat niihin. Asettele esimerkiksi erikokoisia lasipurkkeja tarjottimelle ja lisää jokaiseen niistä yksi kukka, oksa tai lehti. Amppeleihin voi laittaa roikkuvien kasvien lisäksi muitakin. Minä laitoin eteisen roikkuvaan kynttilälyhtyyn pienen kaktuksen, ja hyvin näyttää viihtyvän.

Ilmakasvit ja amppelit sopivat myös hyvin yhteen. Täytyy kyllä sanoa, että olen ihan unohtanut tällaisen vaihtoehdon. Olen kyllä kuullut ilmakasveista mutta en ole varma olenko nähnyt niitä ikinä. Täytyisi kyllä saada sellainen, on niin kiintoisa kasvi! Uutena minulle tuli myös kokedamat eli sammalpallot, joiden sisään laitetaan kasvin juuripaakku. Kokedamat voidaan laittaa sellaisenaan asetelmiin tai niiden ympärille voi kietoa narua ja laittaa nämä sammalpallot sitten roikkumaan. 
Myös kasvien ja kukkien juuret voi jättää näkyviin, tammenterhoista ja avokadoista voi kasvattaa erikoisempia viherkasveja. 

Kaunista ja vihreää
Sanna Rasku
Wsoy 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…