Siirry pääsisältöön

Uniavain


Uniavain – Anuirmeli Sallamo-Lavi
Unet ovat kiinnostaneet ihmisiä aina. Toiset väittävät etteivät näe unia, toiset eivät juurikaan niistä välitä, mutta sitten on meitä, joita unet kovasti kiehtovat. Unien tulkinnan ymmärtämisen kautta voi saada tärkeää tietoa itsestään, ja unien kautta voi saada apua ja neuvoja mieltä painaviin kysymyksiin.

”Jokainen uni on piilotajunnan tulkinta unennäkijän senhetkisestä elämäntilanteesta.”

Uniavain on kaunis ja kiehtova teos jo ulkonäkönsäkin puolesta. Kirjan tarkoitus on opastaa lukijaa tulkitsemaan uniaan intuitiivisesti. Kirjassa kerrotaan myös teoriatietoa unesta ja sen rakenteesta ja eri unityypeistä kuten selkounet ja enneunet, sekä vinkataan luonnollisia apukeinoja unettomuuden ehkäisyyn ja poistoon.

Kirjan kirjoittaja on kehittänyt unienkatselutekniikan, jota hän kutsuu aktiiviseksi unityöskentelyksi. Siinä ihminen voi itse vaikuttaa uniensa kulkuun ja tehdä unissaan sellaisia asioita, jotka muutoin valveillaoloaikana ovat mahdottomia.


Olen aina nähnyt erikoisia ja runsaita unia, joissa tapahtuu eriskummallisiakin asioita. Näen värillisiä unia – jotkut kuulemma näkevät vain mustavalkoisia unia. Uniini tulevat helposti edellispäivän asiat, ne asiat, tunteet tai fiilikset, joita olen päivällä ajatellut tai tuntenut. Toisinaan näen niin miellyttäviä unia, että sukellan niihin takaisin valveilla ollessani, toisinaan taas saatan päästä samasta unesta kiinni seuraavanakin yönä. Unet ovat mielestäni todella kiehtovia. Se, että voin vaikuttaa unieni tapahtumiin ja, että voin saada unieni kautta vastauksia kysymyksiini on huikeaa. Ja houkuttelevaa. Olen kokeillut joskus heittää ilmoille kysymyksen korkeammalle itselleni ja toivonut saavani vastauksen unissani. Olen myös unissani tiedostanut näkeväni unta ja pystynyt esimerkiksi pysäyttämään epämieluisan tilanteen. Kirjasta inspiroituneena ajattelin harjoittelevani näitä asioita lisää, mutta jostakin syystä kävikin niin, etten enää muistanut nähneeni unia lainkaan. Ehkä yritin liikaa ja siksi sain aikaan blokin. Onneksi olen vihdoin taas päässyt mukaan öisten seikkailujeni pariin. Nyt voin siis hyödyntää kirjan laajaa unisanastoa ja tutkailla mikä viesti unieni taustalla on. Mikäs sen mielenkiintoisempaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…