Siirry pääsisältöön

Mauste- ja terveyskasvit luonnossa

                           


Luonnonyrttien suosio on ajan kuluessa vaihdellut. Vuosikausia sitten luonnonyrtit olivat osa ihmisen ravintoa, mutta lähemmäs meidän aikaamme niiden suosio tai tieto niistä on vähentynyt. Kunnes taas viime aikoina on saanut huomata, miten villiyrttejä taas nostetaan esiin. Olen törmännyt moneen kirjaan, jossa esitellään luonnonkasvien käyttöä niin ravintona kuin lääkkeinä ja rohdoksinakin
.
Itseäni asia on kiinnostanut aina, ihan pikkutytöstä saakka. Tutkailin luontoa ja mietin mitkä kaikki kelpaavat syötäviksi. Popsin metsän reunamilta ketunleipää, raaputin pihkaa kuusenrungosta ja tiesin koivulehtiteen auttavan virtsatulehduksiin. Jossakin vaiheessa myös kasvien käyttö rohtoina ja lääkkeinäkin alkoi kiinnostaa. Onhan se varsin mielenkiintoista ja kiehtovaa mitä kaikkea luonnosta voikaan käyttää hyödykseen.

Tähän kirjaan on kerätty liki 50 erilaista luonnonyrttiä. Kasvit on valittu sen mukaan, että niitä olisi mahdollisimman helppo löytää ja kerätä, ja samalla olla sekoittamatta niitä samankaltaisiin mutta myrkyllisiin lajeihin.

Kirjasta löytyy myös ohjeet yrttiöljyjen, yrttiteen, uutteiden ja voiteiden valmistukseen. Ja löytyypä kirjasta myös jäkäläleivän resepti.

Kukin kasvi on ensin esitelty nimeltä ja ulkomuodoltaan kuvan avulla. Sen jälkeen kasvista kerrotaan perustietoa, kasvupaikka ja levinneisyys, esitellään käytettävät kasvinosat ja korjuuaika, kerrotaan mihin se auttaa ja miten se vaikuttaa sekä miten valmistetaan ja annostellaan. Myös tärkeitä huomautuksia löytyy osasta kasveista.

Koska asia kiehtoo minua, tykästyin siksi myös tähän kirjaan. Selasin läpi ja palasin aina uudelleen kiinnostaviin kasveihin, kuten voikukka, kuusi, piharatamo, kamomillasaunio, lehmus ja siankärsämö. Kuljeskelin luonnossa ja keräsin löytämiäni kasveja, jotka sitten jatkojalostin mehuksi ja uutteiksi. Nokkoset laitoin kuivumaan, niistä ajattelin sitten myöhemmin tehdä lättyjä.



Nokkonenhan onkin varsinainen tehoyrtti. Se sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti ja enemmän kalsiumia kuin maito. Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä, kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti lehtivihreää ja aminohappoja. Nokkonen onkin kaikista Suomessa kasvavista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin.
Nokkonen tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää ja hoitaa siten anemiaa. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusta ja normalisoi suolen toimintaa. (Lähde)


Myös voikukka on vitamiinirikas superkasvi. Voikukan lehdet sisältävät runsaasti eri vitamiineja, kuten A-, B-, C-,E-,D ja K-vitamiineja. Lisäksi lehdistä löytyy runsaasti rautaa ja kaliumia. Voikukan lehdet sopivat käytettäväksi esimerkiksi viherpirtelöissä, salaateissa, muhennoksissa, keitoissa, paistoksissa, piirakoissa ja ruokien koristelussa. Jauhettuna voikukka käy käytettäväksi myös jauhojen jatkeena leivonnassa ja puuroissa. Voikukan nuput ovat hyviä voissa paistettuina.

Kuinka moni mahtaa edes aavistaa mitä kaikkea näiden rikkakasveina pidettyjen kasvien taustalla onkaan.

Mauste- ja terveyskasvit luonnossa
Holmberg Pelle, Eklöf Marie-Louise, Pedersen Anders
Otava


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iloisiin tappamisiin & Ihan v*tun onnellinen

Maiju Markkasen ja Tero Tiittasen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia on humoristinen ja viihdyttävä teos, joka kokoaa yhteen suomalaisia työelämän kommelluksia ja mokia. Kirja tarjoaa lukijalle mahdollisuuden nauraa arjen kömmähdyksille ja muistuttaa, että virheistä voi oppia – ja niille voi myös nauraa. Teoksen vahvuus on sen kepeä ote, joka tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Tarinat vaihtelevat bisnesmaailman sattumuksista hoitoalan kommelluksiin, ja mukana on myös uskomattomia ja riemastuttavia anekdootteja päiväkodeista ja kaupan kassalta. Kirja sopii erityisesti niille, jotka kaipaavat nauruterapiaa ja haluavat keventää työelämän paineita. Maiju Markkanen & Tero Tiittanen Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia Into 2025 Monica Sweeneyn Ihan v*tun onnellinen on humoristinen ja suorasukainen tehtäväkirja , joka yhdistää mindfulnessin ja itsetutkiskelun ronskiin huumoriin. Kirja tarjoaa tehtäviä, joiden avulla lukija voi päästää irti negatiivisuudesta ja keskit...

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...