Siirry pääsisältöön

Kimppu



Rakastatko kukkia ja kauniita kimppuja? Haluaisitko oppia sitomaan perinteisiä ja vähän erikoisempiakin kimppuja? Jos vastasit kyllä niin Kariston uutuuskirja KIMPPU on vastaus toiveisiisi!

Kirjan kirjoittaja, tanskalainen floristi, Lars Jon opastaa kirjassaan miten kimput syntyvät. Hän käyttää paljon luonnonkukkia omissa kimpuissaan. Nyt onkin hyvä aika alkaa suunnitella mitä kukkia tahtoo omassa puutarhassaan ensi kesänä kasvattaa, ja jos omaa puutarhaa ei ole niin esimerkiksi parvekkeella ruukuissakin pystyy kukkasia kasvattamaan. Toki helpoin tapa on ostaa kaupasta valmiita leikkokukkia ja tehdä niistä tilanteeseen sopiva kimppu.

Kirjassa esitellään neljä sidontatekniikkaa: spiraali, paralleeli, tukirakenteen käyttö ja maljakkoon asettelu. Jokaisen kimpun kohdalla kerrotaan mitä kukkia ja työvälineitä tarvitaan ja millainen maljakko kullekin kimpulle sopii parhaiten.

Kirjasta löytyy runsaasti tietoa, vinkkejä ja niksejä miten kukat saa kestämään, millaiset imupinnat mihinkin kukkaan leikataan ja miten eri kasvit ja kukat tulee esikäsitellä ennen kimpun sitomista. Monesti olen tehnyt kimpun kesäkukista ja monesti se on myös nuupahtanut nopeasti, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, että kukat ja oksat tulisi antaa olla vedessä 4-12 tuntia ennen kimpun sitomista, jotta kukat saavat imettyä tarpeeksi vettä. 

Oi, että miten ihania asetelmia ja kimppuja täältä löytyy! Aukeama aukeamalta yhä kauniimpia kimppuja, ja näyttävät niin yksinkertaisilta. Kevään ensimmäinen kimppu tehdään munankuoreen orvokeista ja sinililjoista. Tulppaanikimpun ympärille kierretään lehdettömiä muratinoksia kuin tuutiksi. Kesäkukkien varret leikataan lyhyiksi ja kukat asetellaan lautaselle kuin kauniiksi tauluksi. 
Oksia ja risuja käytetään runsaasti, niistä muodostetaan tukirakenteita, ja erilaisia kehikoita. Koivunoksista tehdään koreja, bambusta ja muista paksuista oksista tehdään koristeita kimppuihin. Kirjan ideat ovat erikoisia, innovatiivisia ja suorastaan herkullisia, inspiraationi kuplii valtoimenaan kirjan malleja katsellessani. Odotan innolla kesää, että pääsen käsiksi luonnon antimiin, mutta tokihan kimpun voi tehdä vaikka herkkusienistä, chileistä ja salaateista! Mielikuvitus vain on rajana. Yksi kiva idea muiden joukossa on kääriä yksittäisiä isokukkaisia kukkia vuorenkilven lehtiin ja yhdistää ne yhdeksi isoksi kimpuksi.

Kimppu
Lars Jon
Karisto 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikeittiön rohdot

Ihana lisä rohtokirjojeni joukkoon on tämä Readme.fi:n julkaisema uutuus Kotikeittiön rohdot (Raija Kivimetsä) Oppaan ohjeilla ja vinkeillä löydät vaivoihisi hoidon keittiöstäsi sen sijaan, että turvautuisit lääkekaapin sisältöön. Toki aina pitää järki päässä pitää eikä omin päin saa lopettaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Mutta suosittelen silti tutustumaan tähän kirjaan, voit yllättyä mitä kaikkea hyvää kaapeistasi löytyykään. Moni tuttu raaka-aine pitää sisällään melkoisia yllätyksiä. Tomaatti, sipulit, kaalit, mustapippuri, sitruuna ja hunaja näin ensitöikseen mainittuna ovat mahtavia terveyspommeja - nautit niitä sitten yksin tai yhdessä. Myös monet yrtit, öljyt, mausteet ja marjat ovat monella tapaa hyödyllisiä terveydellemme. Kirsikka auttaa kihtiin, tyrni hoitaa limakalvoja ja ehkä monen yllätykseksi marja-aronia se vasta mahtava tapaus onkin! Aronia on marjojen kuningas, siinä on runsaasti kivennäisaineita ja C-vitamiinia. Se tekee hyvää aivoille ja sydämelle sekä poistaa tu...

Tenavat tasapainoon

Lapsi oppii oman käyttäytymisensä säätelyä vain sopivasti kuormittuneena. Miellämme lapsen helposti huonokäytöksiseksi, jos hänen käyttäytymisensä ei mielestämme sovi tilanteeseen. Esimerkiksi sukujuhlissa energiaa pursuvaa ja liikkeeseen pyrkivää lasta pidetään usein kurittomana. Näennäisesti huonossa käyttäytymisessä on kuitenkin kyse oman kuormituksen säätelystä. "Samalla tavoin kuin aikuinen purkaa kuormitustaan esimerkiksi liikkumalla tai menemällä lepäämään, myös lapsi säätelee omaa kuormitustaan”, kertoo Tenavat tasapainoon -kirjan kirjoittanut toimintaterapeutti Merja Tompuri . ”Lapset eivät toki valitse toimintaansa ajatellen, että tilanne on kuormittava ja nyt vähennän stressiä liikkeen avulla, vaan säätely tapahtuu automaattisesti keskushermoston ohjaamana.” Jos säätelyyn ei ole mahdollisuutta tai jos sen tarve sivuutetaan, kuormitus kasvaa liian suureksi. Silloin ihminen, niin aikuinen kuin lapsi, voi huonosti. Kuormitus ei itsessää...

Kirjauutuuksia edullisesti!

Juha Mäntylän uutuus, Audrey, rakkaani nyt vain 10e sis. postikulut. Teos on saanut runsaasti positiivisia arvosteluja. Tuorila on kylä Merikarvialla. Se on kirjailija Juha Mäntylän kotikylä, jossa oli ennen kaksi huoltoasemaa, posti, kyläkauppa ja kyläkoulu. Nykyisin kylä on toisenlainen ja kirjailijakin asuu Lapualla, mutta sydämessään voi kehittää oman kotikylän – asuipa missä tahansa. Tämän kirjan Tuorilassa on jazzklubi, jossa kuuluisat muusikot käyvät esiintymässä. Klubille saapuu myös salaperäinen nainen Audrey, joka myös katoaa salamyhkäisesti. Kirjan tuorilalainen mies matkustaa New Orleansiin etsimään jazzia ja Audreya. Häntä kiinnostaa myös voodoo, ja hän saakin kokea sen mahtavan voiman. Audrey, rakkaani on mystinen pieni tarina musiikista, nuoruudesta, seikkailusta ja löydetystä onnesta. Tarina soljuu eteenpäin suvantoineen ja kohokohtineen kuin Miles Davisin musiikki, siinä soi Stan Getzin saksofoni, Dizzy Gillespien trumpetti ja Ella Fitzgeraldin ääni. *** Vuoden 2014 J...