Siirry pääsisältöön

Suomen luonto
Miellyttävästi ja lukijamyönteisesti kirjoitettu Suomen luonto esittelee mielenkiintoisia asioita luonnostamme - sen eläimistä, hyönteisistä ja kasveista. Kirja on kasattu hieman normaalista poikkeavalla tyylillä. Tai ainakin itse ensin olin hämilläni, että miten tätä kirjaa oikein luetaan, ja varsinkin kun minulla on outo tapa aloittaa lukeminen aina lopusta alkua kohti. No, mutta kyllähän se ryhmittely lopulta minullekin valkeni ja ihan selkeä se on kun sen ymmärtää. Kirja siis on jäsennetty elinympäristöjen perusteella, eli millaisia eläimiä ja kasveja löytyy eri paikoista kuten taajamista, metsistä, niityiltä, vesistöistä, soilta ja tunturimailta. Se mikä minua aluksi hämäsi oli se, että esimerkiksi perhosia tai lintuja löytyi monesta eri kohdasta kun olin tottunut siihen, että samat tyypit on koottu peräkkäisille sivuille (niin kuin siinä luontokirjassa, jota lapsuudessa selasin). Mutta oikeastaanhan tämä elinympäristöihin perustuva jaoittelu on selkeämpi, kunhan vain tietää mistä etsiä.

Kirjaan valitut lajit on valittu sen mukaan, että ne ovat yleisimpiä, mutta mukaan on valittu myös niitä harvinaisia sekä suojeltavia yksilöitä, joita luonnostamme löytyy. 
Kirjasta löytyy yli 800 erilaista, kiinnostavaa lajia.

Valitsin tämän kirjan arvosteluun siksikin, että olemme lasten kanssa paljon luonnossa ja lapsia kiinnostaa kovasti kaikki luonnon isot ja pienet ihmeet - samaten tietysti minua itseänikin ne kiinnostavat. Olen pienestä pitäen ollut luontoihminen, ja nyt kun lapset kasvavat, on mukavaa viettää heidän kanssaan aikaa luonnossa ihmetellen ja tutkaillen. Villiyrtteihin ollaan myös tutustuttu ja maisteltu erilaisia syötäviä kasveja. Mutta tämän kirjan myötä pääsemme taas muutaman askeleen lähemmäs "tuntematonta" ja saamme aimoannoksen lisätietoa ympäröivästä luonnostamme niin kasvien kuin eläintenkin osalta.Lasse J. Laine
Suomen luonto - tunnistusopas
Otava 2014
Vuoden kaunein kirja -voittaja!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…