Siirry pääsisältöön

Kaunista koukkuamallaOnko koukkuaminen sinulle tuttu juttu? Jos ei, niin et ole tuskin ainoa. Ihan uusi juttu se on minullekin. Koukkuaminen on siis yksi tapa luoda neuletta, se on neulomisen ja virkkaamisen välimuoto – hauska sellainen. Koukkuamisella saa aikaan monenlaisia erilaisia pintoja, ja usealla värillä tehdyissä töissä kuviot näyttävät selkeiltä.

Koukkuamisessa käytetään hieman erikoiselta näyttävää välinettä, joka on yhdistelmä pitkää sukkapuikkoa ja virkkuukoukkua. Pitkän, sileän puikon toisessa päässä on stoppari ja toisessa päässä koukku. Mutta koukkuaminen sujuu kyllä myös perinteisellä virkkuukoukulla, sillä minäkin tähän tekniikkaan tutustuin.

Olen ihminen, joka tarvitsee oppiakseen käytännön ohjeet, ottamalla mallia toisen tekemisestä. Kirjoissahan ei sellaista mahdollisuutta ole mutta onneksi on kuitenkin mallikuvia, joista saa hieman osviittaa. Ja tietysti siitäkin on apua, että ymmärtää kirjallisten neuleohjeiden päälle. Sanoisinkin, että ihan ummikolle tämänkin tekniikan oppiminen kirjan kautta voi tuottaa aluksi ongelmia, mutta jos olet sinnikäs ja asiasta kiinnostunut niin aina on mahdollista oppia. Niin minäkin opin, ainakin sen perustekniikan. Ja siitähän kaikki lähtee – perusasioiden osaamisesta. Sen jälkeen voi aina paneutua uusiin tapoihin ja malleihin. Opittuani koukkuamisen perusteet, totesin, että tämähän on hauskaa. Neuletta syntyy ripeästi ja tekniikka on yksinkertainen kun sen oppii. Neulepinta näyttää osittain neulotulta, osittain virkatulta mutta siinä on silti omat erityiset piirteensä, jotka erottavat sen näistä kahdesta perinteisestä tyylistä.

Jos haluat oppia tekniikasta lisää, suosittelen lämpimästi Moreenin uutuutta Kaunista koukkuamalla – uutta tyyliä perinteisellä tekniikalla. Kirjan on kirjoittanut Dora Ohrenstein. Ja kun puhutaan perinteisestä, tekniikan juuret ulottuvat aina 1800-luvulle saakka, se vain on ajan saatossa jäänyt unohduksiin kunnes se nousi jälleen ihmisten tietoisuuteen. Kaunista koukkuamalla –kirja sisältää yli 30 erilaista silmukkamallia sekä kirjoittajan suunnittelemia malleja: vaatteita, mattoja, asusteita ja monia muita.

Ainoa harmitus on se vasenkätiselle yleinen, eli ohjeet on tehty oikeakätisille. Kokeneelle neulojalle se tuskin on ongelma, mutta aloittelijalle se saattaa aluksi tuottaa vaikeuksia hahmottaa tekniikoita.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…