Siirry pääsisältöön

Pistoksissa


Opiskelujen myötä perus kaavaoppi pitäisi olla hallussa, ja muistan kyllä saaneeni erityiskiitosta hyvin tehdystä piilovetoketjun ompelustakin, mutta kyllä se ompelu silti on melkoinen mörkö itselleni. Halua olisi kyllä paljonkin tehdä ja luoda omia vaatteita. Saisi juuri sellaisia mistä on aina haaveillut ja joita kaupasta ei saa. Mutta en vain saa aikaiseksi yrittää. Pelkään epäonnistumista. Vältän vaikeita juttuja, kuten vetoketjun ompelua, tai jopa napinläven tekemistä. Tai jos vaatteessa on enemmän kuin kaksi yhteen ommeltavaa osaa jätän mallin haaveilun tasolle. Niinpä minun ompeluni on näitä kahden sauman saumurointeja tai kestovaippojen tekoa.

Saadessani käteeni Gummeruksen uutuuskirjan Pistoksissa, huomaan olevani itsekin pistoksissa. Ompelukärpänen tuntuu pistäneen minua, ja huomaan ajattelevani että vau, olisiko se oikeasti näin helppoa, ja ennen kaikkea mahdollista, että minä voisin onnistua tällaisissa töissä. Sormeni syyhyävät päästä käsiksi kangasvarastoihini (joita siis on, vaikken mitään varsinaisesti uskallakaan tehdä) ja jo miltei näen valmiin vaatteen ylläni.

Kirjan kirjoittaja, Tilly Walnes, on itseoppinut ompelija ja hän pitää suosittua blogia Tilly and the Buttons. Kirja on raikas uutuus ja uskoisin sen aiheuttavan helpotuksen huoahduksia monille ompelusta haaveileville. Kirja neuvoo alusta alkaen ompelemisen alkeet, ompelukoneen käytön, kaavojen tekemisen ja muokkaamisen ja itse ompelun - kaikki tämä ja enemmänkin selkeiden kuvien ja tekstiohjeiden kera.
Kirjan mukana tulee luonnollisenkokoiset, useita vaatekokoja sisältävät kaavat. Kirja opastaa myös sen miten kaavoja voidaan muokata itselleen sopivammiksi, ja antaa vinkkejä miten samasta mallista saadaan muutosten avulla erilaisia vaihtoehtoja.

Pistoksissa –kirjassa on seitsemän lukua, ja kukin luku käsittää yhden kaavan/vaatteen. Jokaisessa luvussa esitellään tekniikat, mitä kyseiseen työhön tarvitaan, kerrotaan miten mallia voi muuttaa persoonallisemmaksi esim. taskujen, nappien tai rusettien avulla. Jokaisessa luvussa on myös ’Ompelemisesta elämäntapa’ –osio, joka opastaa esimerkiksi miten toimia kangaskaupassa tai miten ompeluaikaa voi järjestää kiireen keskellä.


Omaa pohdintaa…
Vaikka en ihan aloittelija ompelemisessa olekaan, tuli kirjan myötä monia ahaa-elämyksiä, jotka osaltaan lisäsivät innostusta asian suhteen. Toisaalta taas itselleni vaikeisiin asioihin kuten vetoketjun ompeluun olisin ehkä kaivannut vielä lisää vaiheittain eteneviä opasteita, kuvien kera. Ja huomasin myös joitakin eroavaisuuksia neuvoissa ja opastuksissa siihen nähden miten itselleni on vastaavat asiat muinoin opetettu. Mutta aloittelijalle suosittelen, että kannattaa seurata Tillyn tekemiä ohjeita, ja sitten kun tuntumaa tekemisen kautta alkaa löytyä niin jotkut työvaiheet voi ihan hyvin hypätä yli tai korvata jollakin muulla vastaavalla tavalla.
Kirja itsessään on ilahduttavan pirteä ja hauska, ilmeeltään 60-lukumainen. Kirjoittajan humoristinen kirjoitustyyli luo myös osaltaan ilon pilkahduksia. Tämä kirja olisi passeli vaihtoehto myös kouluihin tai erilaisille kursseille materiaaliksi. Asiat selitetään niin kuin ne ovat, ilman vaikeasti ymmärrettävää ammattikieltä.
Kommentit

  1. Oi, vaikuttaapa kivalta kirjalta! Mulle napinläpi on kauhistus, teen aina mieluummin vetskarin tai nepparit tai mitä tahansa muuta, paitsi napinläven :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…