Siirry pääsisältöön

Olgan pullakirjaOlgan pullakirja – Olga Temonen

Nyt mennään ihan leivonnan syntysijoille. Pulla sitoo sukupolvia yhteen. 
Kukapa ei rakastaisi pullaa, kaikissa sen eri muodoissa. 
Korvapuustit, omenakranssi, laskiaispullat, voisilmäpullat, täytepitko, munkit… Kaikki yhtä hyviä, ja juuri uunista tulleina parhaita! Mummon leipomana, äidin leipomana… omat ensimmäiset itse tehdyt pullat kotitaloustunnilla. Ja miten helppoa se on, pullan tekeminen! Vaikka oikean sitkon ja koostumuksen löytäminen onkin haasteellista ja useimmiten toisten tekemänä nämä ominaisuudet ovat paljon parempia kuin itse tehdyssä pullassa. Mutta mikään ei silti voita uunituoretta höyryävän kuumaa pullaa maitolasillisen kera.

Olgan pullakirja kokoaa yhteen perinteiset pullat ja esittelee myös uudenlaisia pullaleivonnaisia. Mukana on erilaisia pullataikinoita, herkullisia täytteitä ja tietenkin parhaat vinkit onnistumiseen. Myöskään erikoisruokavalioita ei ole unohdettu. Kirjan hurmaavien kuvien kautta lukija pääsee kurkistamaan Olgan vauhdikkaaseen arkeen ja tunnelmalliseen kotiin, kuvia on siis runsaasti ja ilme on kotoisan huoliteltu. Elo ja ilo huokuu tästä kirjasta.

Miltäs kuulostaisi vaniljakreemillä täytetyt ja valkosuklaalla kuorrutetut pullat? Entä taatelikranssi, kookosvalkosuklaapitko, banaani-suklaapuustit? 
Kirjassa on esitelty myös vaihtoehtoisia taikinoita kuten täysjyväinen ja gluteeniton vaihtoehto. Kirjasta löytyy myös ohjeet erilaisten pitkojen tekemiseen. Itselleni ainakin tuottaa vaikeuksia jo neljälläkin säikeellä ”sitominen”, joten ohjeet ovat tervetullut lisä.

Itse tykkään tehdä pullaa, koska se on melko simppeli juttu. Ainekset kulhoon ja taikina kohoamaan, ja täytteeksi voi laittaa melkein mitä tahansa. Tässähän voisi heittää Olgalle haasteen: Oletko koskaan leiponut värillistä pullaa? Miten olisi sateenkaaripitko tai –peltipulla? Voisi olla hauska idea lastenjuhliin. Itse nimittäin tein tässä jokin aika sitten pinkkejä korvapuusteja. Ymmärtääkseni Olga Temonen on luonnonläheinen ihminen, ja suosii kaikkea muuta kuin teollisia valmisteita, joten ymmärrän, että haaste saattaa tuntua hänestä jopa vastenmieliseltä. Mutta entäpä jos väriaineet tulisivat luonnosta? Itse värjäsin taikinan punajuuresta puristetulla mehulla. Sinistä/violettia voisi saada mustikasta ja vihreää lehtikaalista. Mikään näistä väriaineista ei kuitenkaan tuo omituista makua itse taikinaan, ja kaikkeahan voi aina kokeilla. Eikö?
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…