Siirry pääsisältöön

Suomen lasten iltasadut


Otavan Suomen lasten iltasadut -kirja sisältää noin neljäkymmentä pientä mutta tuttua ja tunnettua satua. Nämä sadut on muokattu nykykieleen sopiviksi, silti perinteitä kunnioittaen. Sadut ovat meille aikuisille jo tuttuja mutta monelle pienelle ihmiselle vielä ihan uusia ja tuntemattomia. Kirjan tarinat ovat mukavan lyhkäisiä, joten ne sopivat mainiosti iltasaduiksi tai pieneksi huilaustauoksi leikkien lomaan. 

Lukisin mielelläni lapsilleni satuja koska minulle on omassa lapsuudessani luettu paljon ja yksi tietty kirja on jäänyt itselleni tärkeäksi ja läheiseksi. Innoissani siis päätin omillekin lapsille näitä tarinoita lukea mutta he vaan eivät jaksa innostua saduista tai eivät jaksa pysyä paikoillaan ja kuunnella edes tällaista pientä viiden minuutin tarinaa. Tässä siis huokailen. Ja toivon, että sellainenkin hetki vielä tulee, että lapsi tulee luokseni ja pyytää satua.

Laila Hirvisaaren ja Anja Salokanteleen kokoama valikoima sisältää mm. H.C. Andersenin ja Grimmin veljesten satuja sekä eläinsatuja meiltä ja muualta. Satujen hurmaavat kuvat on tehnyt kuvittaja Emmi Jormalainen.

Minun silmääni kuvitus oli ehkä hieman pelottava, mutta ehkä mielipiteeseeni vaikuttaa eräs toinen kirja omasta lapsuudestani, siinä kuvitustyyli oli samankaltainen kuin tässä ja lapsena koin kyseisen tyylin hieman pelottavaksi. Ehkä nykylapset eivät ajattele samalla tavalla. Huomaan sen omissa lapsissani, että he eivät ymmärrä ajatella jotakin pelottavaksi vaikka se omassa mielessäni siltä tuntuisikin. Jos nyt ajatellaan vaikka sitä Pikku Kakkosen 'Varo heikkoja jäitä'-animaatiota, huih, minusta se on vieläkin pelottavampi näin aikuisena.

Kirjasta löytyy eläinsatuja, satuja kuninkaallisista ja satuja tytöistä, pojista, sankareista ja veijareista. 
Ruma ankanpoikanen, Ketun kalansaalis,
Sammakkoprinssi, Prinsessa ja herne,
Tuhkimo, Saapasjalkakissa,
Jaakko ja pavunvarsi,
ja monia muita.




Kommentit

 1. Mies oli tämän saman kirjan tänään ostanut pojalle. Eipä jaksanut hänkään kuunnella satuja kauan, mutta hän onkin vasta 2 v. Kivoja satuja kuitenkin koottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne lapset sitten isompana jaksaisivat kuunnella. Itse tykkäisin kyllä kovasti lukea lapsille mutta minkäs teet jos ei kiinnosta.

   Poista
 2. Meillä pojat saivat tämän joululahjaksi ja lukemista on riittänyt monelle illalle. Tästä ovat tykänneet niin lapset kuin aikuisetkin, mukana itselle tuttuja klassikkosatuja ja kieli on hyvää. Pojat ovat siinä iässä että jaksavat jo keskittyä, 6- ja 8-vuotiaista kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että meilläkin kiinnostus lukemiseen ja satujen kuunteluun heräisi ajan kanssa.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…