Siirry pääsisältöön

Suomen lasten iltasadut


Otavan Suomen lasten iltasadut -kirja sisältää noin neljäkymmentä pientä mutta tuttua ja tunnettua satua. Nämä sadut on muokattu nykykieleen sopiviksi, silti perinteitä kunnioittaen. Sadut ovat meille aikuisille jo tuttuja mutta monelle pienelle ihmiselle vielä ihan uusia ja tuntemattomia. Kirjan tarinat ovat mukavan lyhkäisiä, joten ne sopivat mainiosti iltasaduiksi tai pieneksi huilaustauoksi leikkien lomaan. 

Lukisin mielelläni lapsilleni satuja koska minulle on omassa lapsuudessani luettu paljon ja yksi tietty kirja on jäänyt itselleni tärkeäksi ja läheiseksi. Innoissani siis päätin omillekin lapsille näitä tarinoita lukea mutta he vaan eivät jaksa innostua saduista tai eivät jaksa pysyä paikoillaan ja kuunnella edes tällaista pientä viiden minuutin tarinaa. Tässä siis huokailen. Ja toivon, että sellainenkin hetki vielä tulee, että lapsi tulee luokseni ja pyytää satua.

Laila Hirvisaaren ja Anja Salokanteleen kokoama valikoima sisältää mm. H.C. Andersenin ja Grimmin veljesten satuja sekä eläinsatuja meiltä ja muualta. Satujen hurmaavat kuvat on tehnyt kuvittaja Emmi Jormalainen.

Minun silmääni kuvitus oli ehkä hieman pelottava, mutta ehkä mielipiteeseeni vaikuttaa eräs toinen kirja omasta lapsuudestani, siinä kuvitustyyli oli samankaltainen kuin tässä ja lapsena koin kyseisen tyylin hieman pelottavaksi. Ehkä nykylapset eivät ajattele samalla tavalla. Huomaan sen omissa lapsissani, että he eivät ymmärrä ajatella jotakin pelottavaksi vaikka se omassa mielessäni siltä tuntuisikin. Jos nyt ajatellaan vaikka sitä Pikku Kakkosen 'Varo heikkoja jäitä'-animaatiota, huih, minusta se on vieläkin pelottavampi näin aikuisena.

Kirjasta löytyy eläinsatuja, satuja kuninkaallisista ja satuja tytöistä, pojista, sankareista ja veijareista. 
Ruma ankanpoikanen, Ketun kalansaalis,
Sammakkoprinssi, Prinsessa ja herne,
Tuhkimo, Saapasjalkakissa,
Jaakko ja pavunvarsi,
ja monia muita.
Kommentit

 1. Mies oli tämän saman kirjan tänään ostanut pojalle. Eipä jaksanut hänkään kuunnella satuja kauan, mutta hän onkin vasta 2 v. Kivoja satuja kuitenkin koottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne lapset sitten isompana jaksaisivat kuunnella. Itse tykkäisin kyllä kovasti lukea lapsille mutta minkäs teet jos ei kiinnosta.

   Poista
 2. Meillä pojat saivat tämän joululahjaksi ja lukemista on riittänyt monelle illalle. Tästä ovat tykänneet niin lapset kuin aikuisetkin, mukana itselle tuttuja klassikkosatuja ja kieli on hyvää. Pojat ovat siinä iässä että jaksavat jo keskittyä, 6- ja 8-vuotiaista kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että meilläkin kiinnostus lukemiseen ja satujen kuunteluun heräisi ajan kanssa.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…