Siirry pääsisältöön

Pulassa lapsen kanssa

Olin Meidän Perhe-lehden tilaaja jo vuosia ennen omia lapsia. Mielestäni se oli aina niin raikas ja runsas lehti täynnä asiaa. Lehdessä oli myös Sinkkosen palsta, minne lukijat saivat lähettää kasvatukseen liittyviä kysymyksiään ja saivat niihin myös vastauksen. Luin palstan aina suurella mielenkiinnolla ja innolla, ja ajattelin käyttäväni saamaani tietoa hyödykseni sitten jos ja kun saan omia lapsia. Nyt kun omia lapsia on, vanhemmuuden haasteet ovat ajankohtaisia ja taustatuen saaminen erittäin tärkeää. 
Olin siis varsin innoissani kun sain käsiini kirjan Pulassa lapsen kanssa (Jari Sinkkonen & Laura Korhonen). Totuus silti valkeni minulle – vaikka kirjasta saakin tietynlaista vertaistukea ja lohtua, kirja ei kuitenkaan pysty auttamaan niinä haasteellisina hetkinä, joina neuvoja tarvitsisin. Tajusin myös asettaneeni kirjalle – ja Sinkkosen vastauksille – liian suuria odotuksia, eihän kirjoitettu teksti voi koskaan antaa 100 % osuvaa ja sopivaa vastausta, koska jokainen tapaus on omanlaisensa, eikä vastauksen antaja voi antaa täydellistä vastausta pelkästään saamansa kirjoitetun kysymyksen pohjalta.
Mutta antaa tämä kirja silti apua ja neuvoja, ja  mikä tärkeintä, vertaistukea. On aina helpottavaa tietää, että joku muukin kamppailee samojen haasteiden ja ongelmien parissa. Joten ehkä ne omatkin haasteet joskus helpottavat.

Kirjan ensimmäiseen osaan on koottu lehden lukijoiden kysymyksiä & psykologin vastauksia eri aihepiireistä kuten vanhemmuudesta, lapsen ja vanhemman suhteesta, kasvatuspulmista, uni- ja syömisongelmista, aggressioista, kateudesta ja muista lapsuuden ja nuoruuden haasteista.
Toisessa osassa käsitellään eri ikäkausia, koskien kasvua ja kehitystä. Kolmas osa paneutuu lasten tavallisimpiin pulmiin kuten aisti-, uni- ja ruokailuongelmiin, oppimisvaikeuksiin, käytösongelmiin, kiusaamiseen ja mielen häiriöihin. Jokaista aihetta on käsitelty pintapuolisin, mutta lisäksi on listattu neuvoja ja vinkkejä mitä asialle voi tehdä kotona, mistä hakea apua ja mistä löytää lisätietoa aiheesta. Neljännessä osassa paneudutaan siihen mistä apua lasten kasvun ja kehityksen kysymyksiin ja viimeisessä osassa käsitellään lasten ja nuorten psykiatrista arviota ja hoitoa.

Eräs Pulassa lapsen kanssa-kirjan ajatuksista on auttaa lukijaa tunnistamaan erilaisia lapsiin ja vanhempiin liittyviä ilmiöitä ja antaa sanoja vaikeuksille. Kirjassa käsitellään tavallisia lapsen kasvatuksen ongelmia eri näkökulmista vanhempien esittämien kysymysten pohjalta sekä tarjotaantietoa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä vaikeuksista sekä tavallisimmista lastenpsykiatrisista häiriöistä. 

Lasten ja nuorten vanhempien ja isovanhempien lisäksi Pulassa lapsen kanssa -kirja soveltuu sosiaali- ja terveydenhuollon, päivähoidon ja koulun ammattilaisille.Pulassa lapsen kanssa
Jari Sinkkonen, Laura Korhonen
1. painos 2015, 312 sivua, nidottu


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Noituus, magia ja okkultismi

Hieman kevyempää luettavaa on tämä Tammen julkaisema NOITUUS, MAGIA & OKKULTISMI -kuvitettu historia -teos. Kirjassa käsitellään aihetta aikajärjestyksessä aloittaen muinaisesta magiasta ja päätyen nykyajan magiaan. Magia on kiehtonut ihmisiä aina. Moni saattaa silti nähdä sen negatiivisena asiana vaikka toisaalta magia ilmenee lukuisilla eri tavoilla ihmisten elämässä. Suuri osa elokuvista, sarjoista ja kirjoista ovat saaneet vaikutteita magian eri osa-alueista. Moni kirjan aiheista on tullut tutuksi itselleni monista sarjoista, joita on elämän aikana tullut seurattua. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi Taru sormusten herrasta tai Harry Potterinjuuret ovat juurikin magiassa.
Salatieteet pitävät sisällään niin astrologiaa, samanismia, taikoja, amuletteja, tarot-kortteja kuin maagisia paikkoja ja taikaolentoja. Näitä kaikkia ja lukuisia muita salatieteen lajeja käsitellään tässä kirjassa yli 400 kuvan kera, onhan kyseessä kuvitettu historia. Kirja esittelee magiaa eri ku…