Siirry pääsisältöön

Pulassa lapsen kanssa

Olin Meidän Perhe-lehden tilaaja jo vuosia ennen omia lapsia. Mielestäni se oli aina niin raikas ja runsas lehti täynnä asiaa. Lehdessä oli myös Sinkkosen palsta, minne lukijat saivat lähettää kasvatukseen liittyviä kysymyksiään ja saivat niihin myös vastauksen. Luin palstan aina suurella mielenkiinnolla ja innolla, ja ajattelin käyttäväni saamaani tietoa hyödykseni sitten jos ja kun saan omia lapsia. Nyt kun omia lapsia on, vanhemmuuden haasteet ovat ajankohtaisia ja taustatuen saaminen erittäin tärkeää. 
Olin siis varsin innoissani kun sain käsiini kirjan Pulassa lapsen kanssa (Jari Sinkkonen & Laura Korhonen). Totuus silti valkeni minulle – vaikka kirjasta saakin tietynlaista vertaistukea ja lohtua, kirja ei kuitenkaan pysty auttamaan niinä haasteellisina hetkinä, joina neuvoja tarvitsisin. Tajusin myös asettaneeni kirjalle – ja Sinkkosen vastauksille – liian suuria odotuksia, eihän kirjoitettu teksti voi koskaan antaa 100 % osuvaa ja sopivaa vastausta, koska jokainen tapaus on omanlaisensa, eikä vastauksen antaja voi antaa täydellistä vastausta pelkästään saamansa kirjoitetun kysymyksen pohjalta.
Mutta antaa tämä kirja silti apua ja neuvoja, ja  mikä tärkeintä, vertaistukea. On aina helpottavaa tietää, että joku muukin kamppailee samojen haasteiden ja ongelmien parissa. Joten ehkä ne omatkin haasteet joskus helpottavat.

Kirjan ensimmäiseen osaan on koottu lehden lukijoiden kysymyksiä & psykologin vastauksia eri aihepiireistä kuten vanhemmuudesta, lapsen ja vanhemman suhteesta, kasvatuspulmista, uni- ja syömisongelmista, aggressioista, kateudesta ja muista lapsuuden ja nuoruuden haasteista.
Toisessa osassa käsitellään eri ikäkausia, koskien kasvua ja kehitystä. Kolmas osa paneutuu lasten tavallisimpiin pulmiin kuten aisti-, uni- ja ruokailuongelmiin, oppimisvaikeuksiin, käytösongelmiin, kiusaamiseen ja mielen häiriöihin. Jokaista aihetta on käsitelty pintapuolisin, mutta lisäksi on listattu neuvoja ja vinkkejä mitä asialle voi tehdä kotona, mistä hakea apua ja mistä löytää lisätietoa aiheesta. Neljännessä osassa paneudutaan siihen mistä apua lasten kasvun ja kehityksen kysymyksiin ja viimeisessä osassa käsitellään lasten ja nuorten psykiatrista arviota ja hoitoa.

Eräs Pulassa lapsen kanssa-kirjan ajatuksista on auttaa lukijaa tunnistamaan erilaisia lapsiin ja vanhempiin liittyviä ilmiöitä ja antaa sanoja vaikeuksille. Kirjassa käsitellään tavallisia lapsen kasvatuksen ongelmia eri näkökulmista vanhempien esittämien kysymysten pohjalta sekä tarjotaantietoa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä vaikeuksista sekä tavallisimmista lastenpsykiatrisista häiriöistä. 

Lasten ja nuorten vanhempien ja isovanhempien lisäksi Pulassa lapsen kanssa -kirja soveltuu sosiaali- ja terveydenhuollon, päivähoidon ja koulun ammattilaisille.



Pulassa lapsen kanssa
Jari Sinkkonen, Laura Korhonen
1. painos 2015, 312 sivua, nidottu


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot -korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla.  Tämä  Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus  sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä.  Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti. Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pa