Siirry pääsisältöön

Viljaton kattaus


Viljaton kattaus on runsaasti reseptejä sisältävä uutuusteos. 
Viljattomuuden lisäksi reseptit ovat myös lähes maidottomia, eli maitotuotteiden sijaan on käytetty mm. kookoskermaa, -maitoa ja –öljyä. Äkkiseltään kirja voi tuntua raakaruokakirjalta, tai karppauskirjalta, mutta tarkemmin tarkasteltuna pääpaino teoksessa on kuitenkin gluteenittomuus ja ennen kaikkea hyvät, puhtaat raaka-aineet, ilman minkäänlaista hifistelyä.

Kirjan kirjoittaja, Emmi-Liia Sjöholm on tuttu Torkkuja ja nokkosia –blogistaan, ja bataattiburgerireseptillään hän saavutti suosiota, ja juuri tämän kyseisen reseptin myötä hän myös sai mahdollisuuden tehdä tämän kirjan. Aistikkaiden reseptien kehittely, uusien ruoka-aineiden ennakkoluuloton ja innovatiivinen kokeilu sekä ruokien valokuvaaminen innostivat Emmi-Liian kokoamaan kauniit ja maukkaat reseptit kirjan kansien väliin.

Uskoisin kärsiväni samasta vaivasta kuin kirjan kirjoittaja, viljat ja hiilarit eivät ole vatsalleni hyväksi, ja niiden poistaminen ruokavaliostani sai oloni tuntumaan paremmalta. Ei turvotusta eikä vatsan kuplintaa. Mutta ainakin minulla haasteena on ollut se, miten korvata hiilihydraatit, mitä ottaa leivän/pastan/riisin tai perunan tilalle.

Viljaton kattaus –kirja sisältää paljon ideoita niin aamupalapöytään kuin salaatteihin, pääruokiin ja jälkiruokiinkin. Lisäksi löytyy erilaisia kastikkeita ja tahnoja, leipiä ja juomia.
Feta-shakshouka näyttää niin houkuttelevalta, että sitä on tehtävä ja muutoinkin kauppalista on täydentynyt monilla raaka-aineilla. Ehkä nyt taas saisin itseäni niskasta kiinni ja tekisin vatsani onnelliseksi valmistamalla vatsaystävällisiä ruokia. Onhan tässä nyt taas yli 90 uutta ideaa tarjolla. 

Pidän reseptien yksinkertaisuudesta ja siitä, ettei raaka-aineita ole lukematon määrä yhtä reseptiä kohden. Ja myös se on tärkeää, että raaka-aineet ovat tuttuja ja helposti saatavilla. Montaa reseptiä on tullut testattua jo ominkin päin ja esim. bataattirieskan teko kävi mielessäni juuri ennen kuin sain tämän kirjan käsiini. Emmi-Liia ehti ensin.

Omenainen raakakakku, minttuiset keksijäätelöt, tyrnishotti. 
Kookoshirssi, katkarapupasta, munakoisopurilaiset. 
Maistuis varmaan sullekin? 
Minulle ainakin.

Kirja on visuaaliselta ilmeeltään pelkistetyn kaunis. Pidän paperin matasta pinnasta ja yksinkertaisesta asettelusta. Kuvat ovat kauniita ja houkuttelevat maistamaan.
Reseptien ohessa on persoonallinen lisä kirjoittajan omia ajatuksia ja monen ohjeen yhteydessä on aina jokin vinkki tai mielenkiintoinen nippelitietous. Tiesitkös muuten, että kurkumalla on monia terveysvaikutuksia? Sitä nuuhkaisemalla saat tukkoisen nuhanenänkin aukeamaan.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, joita aihe kiinnostaa ja koskettaa. Oma hyvinvointi on tärkeää ja jos pienillä jutuilla saa sekä mielen että kehon voimaan paremmin suosittelen sen pienen muutoksen tekemään.

Suvikukka2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Opi matematiikkaa

Rakastin matematiikkaa jo ala-asteella. Tunsin suurta nautintoa piirtää numeroita paperille ja tehdä laskutehtäviä. Aina en silti tiennyt kaikkeen vastauksia ja jotkut jutut tuottavat edelleen ongelmia ja päänvaivaa. Esimerkiksi prosenttilaskujen kanssa takkusin aina, ja takkuan edelleen. Tiedän logiikan ja tiedän myös, että prosenttilaskuihinkin on olemassa ns. vippaskonsti millä ne vaikeammatkin pystyy laskemaan päässä mutta silti jostakin syystä tuo tieto tuppaa kadota päästäni. Kertolaskujen kanssa olin todella välkky, mutta koska olin myös arka en aina uskaltanut kertoa osaamisestani opettajalle. Jotkut asiat automatisoituu mieleen niin, että ne vain osaa ilman että osaa sen kummemmin selittää miksi ne osaa. Se onkin asia mikä toisinaan pohdituttaa, osaanko asiat vain siksi, että ne on pitänyt joskus opetella ulkoa. 
Luen parhaillaan kirjaa Ymmärrä matematiikkaa - 23-metodilla menestykseen. Kirja perustuu norjalaisten pedagogien kehittämään 23-metodiin, jossa oppilaalle opetetaa…

Ilman tunteitasi et olisi sinä

Tunnehetket - ilman tunteitasi et olisi sinä
Nuo ihanan kamalat tunteet, jotka meitä kuljettavat. Tunteiden aallokossa olemme kuin pieniä laivoja, jotka kulkevat virran mukana, toisinaan ilman suuntaa. Tunteiden tulkinta on vaikeaa aikuiselle, niin on se sitä myös lapselle. Tunteiden kirjo on niin laaja ettei sitä aina osaa ihminen käsitellä tai edes tiedostaa. Lasten kasvatuksessa puhutaan paljon tunteiden sanoittamisesta mutta entä jos ei itsekään osaa tunnistaa tunteita, omia tai toisen. Monissa tunteissa on yhteneväisyyksiä mutta ne ovat silti omat erilliset tunteensa. 
Tunnehetket on kauniisti kuvitettu kirja, joka opastaa meidät syvemmälle tunteisiin, ja tulee erityisesti lapsen tunneälyn kehittymistä. Kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Kirja auttaa meitä tunnistamaan omat tunteemme ja sanoittamaan niitä. Tunteiden tunnistaminen edistää oman potentiaalin saavuttamista ja parhaiden taitojen löytämistä. Tunnehetket on suunniteltu perustason pedagogiseksi apuvälineeksi. 
Mit…

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…