Siirry pääsisältöön

Väritystekniikka - Arvostelu


Tahtoisitko osata värittää kauniisti, tehdä luonnollisilta näyttäviä varjostuksia ja häivytyksiä? Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa tutustua uuteen Korttien Väritystekniikka -kirjaan, jonka on kirjoittanut askartelua harrastava Marika Hauhtonen. Marika sanoo olevansa elävä todiste taiteellisesti lahjattomasta värittäjästä, josta viiden vuoden harjoittelun jälkeen tuli lopulta värityskirjan tekijä.
Kirja keskittyy leimakuvien tekemiseen ja värittämiseen, mutta samat tekniikat pätevät missä tahansa värittelyssä, olet sitten piirtänyt kuvat itse tai vain leimaillut. Kirja käsittelee monenlaisia eri välineitä puuväreistä tusseihin, mustetyynyistä nestemäisiin musteisiin. 

Distress Ink, Caran d'Ache Pablo, Copic ciao, Prismacolor premier, Derwent Inktense.
Kuulostaako monimutkaiselta? Ainakin melko vierailta itselleni. Olenhan toki näihin nimiin törmännyt aikaisemmin esimerkiksi Facebookin askarteluryhmissä, mutta henkilökohtaisesti melkeimpä kaikki näistä merkeistä ja välineistä on itselleni vieraita. Siksi onkin mukava nähdä käytännön kautta miltä nämä välineet näyttävät ja miten niitä käytetään, ja kaikki tieto yksien kansien välissä.

Kirjan koko oli ainakin itselleni yllätys. Odotin postiluukusta kolahtavan ohkaisen kirjasen, mutta todellisuudessahan opus on miltei 300 sivuinen teos.

Marikalla on homma hallussa, ja värittäminen sujuu. Lopputulokset ovat kauniita, kuin tietokoneella väritettyjä. Lukija pääsee seuraamaan kirjan vaihe-vaiheelta-kuvien kautta miten väritys etenee, millä värillä ja miten väritetään hiukset, vaatteet, iho ja taustat.
Opastukset ovat silti ehkä hieman liian pelkistettyjä aloittelijalle, ja kaipaisin enemmän kuvia ja ohjeistuksia siitä miten kuvat käytännössä väritetään. Tahtoisin nähdä välineiden käyttöä kuvissa. Mutta tokihan se niin on, että käytännön ja oman kokemuksen kautta vasta tietää onko värittäminen helppoa vai vaikeaa, miten värit käyttäytyvät ja miten mitäkin välinettä käytetään.
Jäin kaipaamaan myös ohjeistuksia miten väritetään mustetyynyjen avulla.

Itselleni muutoinkin oli aika mielenkiintoinen kokemus tajuta, että hei, näitä leimasinkuvia oikeasti väritelläänkin. Itse olen vain leimannut ja ajatellut sen olevan siinä. En ole oikein koskaan ajatellut, että kuvia pitäisi värittääkin. Ja kun seuraa värittäjien töitä, niin ne ovat monesti todella laajoja, monitahoisia ja aikaavieviä. Silloin herää helposti ajatus – mikset tulosta valmista kuvaa, valmiiksi väritettynä? Mutta oma kädenjälki on silti aina uniikki, ja kyllä itsekin mieluummin teen itse kuin annan valmiina ostetun tuotteen.

Visuaalisesta ilmeestä sanoisin sen verran, että osa kuvista oli todella pimeitä. Olettaisin, että kirjassa ei ole käytetty ulkopuolista valokuvaajaa, ja syy voi olla siinä. Hajontaa kuvien valotuksissa nimittäin on. Lähinnä ikävä juttu sen takia, että hienot työt jäävät sameuden taakse piiloon. Mietin myös miksi osa sivuista on selkeän puhtaita, eli leimakuvat/työvaiheet ovat valkealla pohjalla, kun taas suurimmaksi osaksi työvaihekuvat ovat erillisinä kuvina kirjan sivuilla, ei siis upotettuina. Tätä on hieman vaikea selittää, amatööri kun itsekin olen, mutta sen selkeän eron huomaa kun katsoo sivuja 28-35 ja vertaa niitä muihin kirjan sivuihin.

Nyt sitten vain värittelemään ja testailemaan! Kirjasta saa muuten kivoja ideoita erilaisiin korttiaskarteluihin ja itselleni ainakin oli mieleen tuo ilman rajoja -tekniikka, sitä täytyykin heti kokeilla.

Arvostelu tehty arvostelukappaleen pohjalta.

Korttien väritystekniikka – Marika Hauhtonen – readme.fi

Suvikukka2014


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…