Siirry pääsisältöön

USA - keittokirja



Ruokatoimittaja Mikko Takalan ja valokuvaaja Tommi Anttosen USA – Keittokirja vie värikkäälle ruokamatkalle kahteentoista amerikkalaiseen kaupunkiin.

En tiedä mikä USA:ssa on aina minua niin kiehtonut. Ehkä se on se elokuvista nähty ja koettu "Dreams come true" -ajatus. Siellä kaikki on suurempaa, runsaampaa ja huikeampaa. Koskaan en siellä ole käynyt ja ehkä en ikinä rohkene mennäkään. Mutta saahan sitä haaveilla. Oma harmaa arki keskellä ei mitään tuntuu tylsältä näiden haavekuvien takana. Silti moni mielikuva ja oletus on luultavasti saanut ajan kuluessa ylimitoitettuja piirteitä.

Mutta on Amerikassa silti kaikkea kiehtovaa. Maisemat, palmut, autot, rakennukset. Siitä en tiedä onko elo siellä sen onnellisempaa kuin täällä mutta varmasti sieltä ikimuistoisia muistoja voi reppuunsa kerätä.

USA -keittokirjassa tutustutaan siis 12 amerikkalaiseen kaupunkiin, mm. Los Angelesiin, Miamiin, New Yorkiin, San Franciscoon, New Orleansiin ja Memphisiin. Jokaisessa kaupungissa tutustutaan sen nähtävyyksiin, historiaan, ravintoloihin ja ruokakulttuuriin. Jokaisen kauungin kohdalla listataan maininnan arvoisia ruokapaikkoja ja nähtävyyksiä. Myös musiikinjanoiselle löytyy TOP10-lista kustakin kaupungista. Ja tietysti rutkasti ruokaa ja reseptejä. Ohjeita on sovellettu raaka-aineiden puolesta suomalaiseen keittioon sopiviksi. 

Kirja on jättimäinen opus, jota on vaikea kuvailla yhdellä tai useammallakaan sanalla siten, että sen arvon saisi varmasti tuotua julki. Runsas, rouhea, värikäs, kulttuurinenpläjäys ruokaa, musiikkia, ihmisiä, kaupunkeja rantoineen, katuineen, ravintoloineen ja muistoineen.






Kirjan ruokaohjeet ovat Takalan ja keittiömestari Sami Rekolan käsialaa. Kaksikon edellinen keittokirja Street Food Japan – Koti- ja katuruokaa Japanista (Readme.fi) valittiin Vuoden Keittokirjaksi 2020.

Mikko Takala ja Tommi Anttonen
Readme.fi 2023


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kirjosukkakirja

  En kestä, miten keksit näitä ideoita Lumi Karmitsa! Olet niin valtavan taitava luomaan taidetta puikoilla. Kirja kirjalta yhä huikeampia neulekuvioita ja -malleja.  Tässä uusimmassa kirjassa on eräs veikeä juttu. Kirjosukkakirjasta löytyy 20 erilaista upeaa sukkaa, mutta vain yksi ohje. Nii'in. Luit oikein. Eli jos osaat tehdä yhdet sukat, osaat tehdä kaikki! Kirjan kuvioiden mallikertoja voi hyödyntää myös muissa töissä kuten vaikkapa peitoissa, pipoissa, kaulahuiveissa tai hameen helmassa. Huisia, eikö! Kirjan kuvioissa vipeltävät jälleen kerran somat eläimet, kuten ketut, puput, kisut, lampaat, possut ja linnut. Pääkallojakaan ei olla unohdettu, onneksi. Näiden lisäksi seilataan merellä, tehdään eeppistä shittiä, pohditaan kuka on tuo sukkien rillipäinen nainen, ja sanotaan heipat alienille, lumiukolle ja joulupukille sekä merenneidolle. Löytyypä kuoseista tietysti myös paljon luontoteemaa ja kukkasia. Miten voi pikseleillä saada aikaan pyöreitä muotoja? Se minua aina miet