Ruokatoimittaja Mikko Takalan ja valokuvaaja Tommi Anttosen USA – Keittokirja vie värikkäälle ruokamatkalle kahteentoista amerikkalaiseen kaupunkiin.
En tiedä mikä USA:ssa on aina minua niin kiehtonut. Ehkä se on se elokuvista nähty ja koettu "Dreams come true" -ajatus. Siellä kaikki on suurempaa, runsaampaa ja huikeampaa. Koskaan en siellä ole käynyt ja ehkä en ikinä rohkene mennäkään. Mutta saahan sitä haaveilla. Oma harmaa arki keskellä ei mitään tuntuu tylsältä näiden haavekuvien takana. Silti moni mielikuva ja oletus on luultavasti saanut ajan kuluessa ylimitoitettuja piirteitä.
Mutta on Amerikassa silti kaikkea kiehtovaa. Maisemat, palmut, autot, rakennukset. Siitä en tiedä onko elo siellä sen onnellisempaa kuin täällä mutta varmasti sieltä ikimuistoisia muistoja voi reppuunsa kerätä.
USA -keittokirjassa tutustutaan siis 12 amerikkalaiseen kaupunkiin, mm. Los Angelesiin, Miamiin, New Yorkiin, San Franciscoon, New Orleansiin ja Memphisiin. Jokaisessa kaupungissa tutustutaan sen nähtävyyksiin, historiaan, ravintoloihin ja ruokakulttuuriin. Jokaisen kauungin kohdalla listataan maininnan arvoisia ruokapaikkoja ja nähtävyyksiä. Myös musiikinjanoiselle löytyy TOP10-lista kustakin kaupungista. Ja tietysti rutkasti ruokaa ja reseptejä. Ohjeita on sovellettu raaka-aineiden puolesta suomalaiseen keittioon sopiviksi.
Kirja on jättimäinen opus, jota on vaikea kuvailla yhdellä tai useammallakaan sanalla siten, että sen arvon saisi varmasti tuotua julki. Runsas, rouhea, värikäs, kulttuurinenpläjäys ruokaa, musiikkia, ihmisiä, kaupunkeja rantoineen, katuineen, ravintoloineen ja muistoineen.
Kirjan ruokaohjeet ovat Takalan ja keittiömestari Sami Rekolan käsialaa. Kaksikon edellinen keittokirja Street Food Japan – Koti- ja katuruokaa Japanista (Readme.fi) valittiin Vuoden Keittokirjaksi 2020.
Kommentit
Lähetä kommentti