Siirry pääsisältöön

Hello Ruby

Linda Liukas
Hello RubyTavallinen lastenkirja, mutta toisaalta taas kovin erilainen. 
Minulla oli tietty olettamus ja mielikuva kirjasta, koska siitä on niin paljon mediassa puhuttu, ehkä sen takia lukukokemukseni jäi jotenkin vaillinaiseksi. Kirja on hauska ja persoonallinen: se antaa lapselle mahdollisuuden pohtia asioita, selvittää vastauksia ja keksiä itse omia ratkottavia juttuja. 
Tarinan hahmot olivat mielenkiintoisia ja kukin niistä omaa eriskummallisia ja mielenkiintoisia piirteitä. Kirjassa esitellään ensin tarinassa esiintyvät hahmot ja sen jälkeen on tarinan vuoro. Tarinan pääosassa on tyttö nimeltä Ruby. Rubyn isä lähtee työmatkalle ja jättää tytölleen tehtävän ratkaistavaksi. Ensin Ruby on hämillään eikä tiedä mistä aloittaa mutta pikku hiljaa tehtävän ratkaisu alkaa hahmottua hänelle. Tehtävät ratkotaan koodien avulla. Ja se on tämän kirjan ”sydän”. Ruby ratkaisee tehtäväänsä ystäviensä avulla vaihe vaiheelta ja siinä samalla lukija saa tietoa koodauksen saloista. 
Kirja tutustuttaa alle kouluikäiset lapset ohjelmoinnillisen ajattelun peruskäsitteisiin tarinoiden ja tehtävien avulla. Kirja on suunniteltu luettavaksi aikuisen kanssa yhdessä. Kirja ei kuitenkaan opeta mitään varsinaista ohjelmointikieltä, vaan tavoitteena on tukea ohjelmoinnillisen ajattelun perusteiden oppimista sekä harjoittelua. Tehtävät koostuvat mm. salakielen opiskelusta, algoritmeistä, funktioista ja virheiden etsimisestä. Kirjan lopusta löytyy niin sanottu koodikielisanasto.

Osa kirjan tehtävistä olivat mielestäni jopa aikuiselle haasteellisia näin ensisilmäyksen perusteella. Osa taas on helppo lapsenkin ratkaista päättelyn ja pohtimisen avulla. Jos en tietäisi mikä kirjan idea on, en ehkä heti osaisi ajatella sen perustuvan tietokonemaailmaan, siis tarinan ja tehtävien perusteella. Kirja on kylläkin mielenkiintoinen ja minulle tuli siitä mieleen omasta nuoruudestani tuttu tietokonepeli: Sofian maailma – hieman eriskummallinen, mystinen ja paljon pohdintaa ja ajatustyötä aiheuttava.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot-korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla. 
Tämä Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä. 
Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti.
Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pakka niinsanotusti…

Opi englantia - kirja lapsille

"Äiti, tehdäänkö taas sitä tarrakirjaa?" Tämä kysymys kuuluu vähintään kerran päivässä 3,5 vuotiaan suusta. Hän on todella innostunut keräämään tarroja ja etsimään niille oikeaa paikkaa. Lukea hän ei tietenkään vielä osaa, mutta ihmeen hyvin hän hahmottaa sekunneissa tarrojen oikean paikan. Sanon sanan suomeksi ja englanniksi ja lapsi tuntuu löytävän oikean kohdan kirjan sivuilta melkeinpä ennen kuin äitinsäkään hoksaa sitä.
Kirja on siis tarrasanakirja ja ideana on etsiä tarroille, joissa on englanninkielisiä sanoja, oikea paikka kuvitetuilta sivuilta. Kirjan piirroskuvissa ollaan muun muassa kotona, kaupungilla, ostoksilla ja rannalla. Sanoja etsitään myös esimerkiksi väreille, numeroille, eläimille ja sääilmiöille. 
"Innostava tarrasanakirja opettaa yli 200 uutta sanaa englanniksi. Tarvitsee vain löytää oikea tarra ja liimata se sille kuuluvaan kohtaan kuva-aukeamalle. Tarrojen pienet apukuvat helpottavat tehtävää. Kaikki kirjan sanat löytyvät käännöksineen myös lop…

Homeopatiaa koko perheelle – Ritva Lauraéus

Mitä homeopatia on? Homeopatian perustajana pidetään saksalaista lääkäriä Samuel Hahnemannia, joka loi homeopaattisen järjestelmän. Hän oli lääkäri, kemisti ja tutkija. Homeopatia on yli 200 vuotta vanha lääketieteellinen järjestelmä, joka hoitaa ihmistä kokonaisuutena, ei vain hänen sairauttaan. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka keskittyy ihmisen luonnollisen vastustuskyvyn parantamiseen. Homeopaattisten lääkkeiden käyttö ei sinänsä ole homeopatiaa, ellei homeopatian filosofiaa noudateta. Homeopatia kunnioittaa luonnonlakeja, mutta varsinaista luontaishoitoa se ei ole, sillä hoitona käytetään homeopaattisia, potensoituja lääkkeitä. Homeopatialla voidaan hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia, lääkkeillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä niiden valmistuksessa käytetä keinotekoisia väri- tai säilöntäaineita. Homeopaattiset lääkkeet ovat turvallisia myös lapsille ja raskaana oleville. Oikein säilytettyinä homeopaattiset lääkkeet säilyvät vuosikausia. Homeopaattinen lääk…