Siirry pääsisältöön

Irti sokerista


Hyvä paha sokeri

Vatsa kipeä sokeriherkkujen jälkeen? Oletko ajatellut vähentäväsi sokerin syömistä? Entä miltä tuntuisi ajatus siitä, että jättäisit kaiken sokerin pois? Se tarkoittaisi myös piilosokereita, joita saa mehuista, (kuivatuistakin)hedelmistä, kasviksista ym. 
Et saisi myöskään syödä hunajaa tai muita sokerinkorvikkeita.

Itsestäni ajatus tuntuu haasteelliselta, vaikka vatsani onkin jumissa täytekakun ja mokkapalojen jälkeen, joita äitienpäivänä ja sen jälkimainingeissa olen nyt syönyt. Toki myös vehnällä on osansa tässä turvotuksessa, ja sekin olisi hyvä jättää ruokavaliosta kokonaan pois. Uskon kuitenkin, että sokerin poisjättäminen voisi helpottaa oloani ja olenkin viime vuosien aikana vähentänyt sokerin käyttöä mm. leivonnassa, mutta teehen täytyy silti aina hitusen laittaa. Ja moniin ruokiinkin tulee helposti lisättyä vähän siirappia tai intiaanisokeria makuja vahvistamaan. Makeisten suhteen olen alkanut välttää sokerimakeisia, koska jo muutaman napsittuani vatsaani alkaa koskea ja on turvonnut olo. Samaa vaikutusta ei tule suklaasta, ja niinpä sitten olenkin mutustellut enemmän suklaata viime aikoina.

Sarah Wilsonin irti sokerista –  8 viikon puhdistuskuuri ja keittokirja yksissä kansissa – kirja on maailmanlaajuinen jättimenestys. Kirja opastaa miten jättää sokeri kokonaan pois ruokavaliosta. Kirja kertoo miksi näin on hyvä tehdä ja millaisia vaikutuksia sillä on ihmisen kehoon ja mieleenkin. Teos sisältää lisäksi 108 sokeritonta reseptiä.
Sarah opastaa mukavan lempeästi ”sinun ei ole mikään pakko aloittaa kuuria, mutta voit kuitenkin kokeilla…” ja ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, että kaikki mikä pitää tehdä jää helposti tekemättä, mutta kun mieltää asian kokeiluksi niin siihen on jotenkin helpompi suhtautua ja asia on helpommin sulateltavissa.


Tiesitkö, että ihminen syö yli kilon sokeria viikossa? Kilon! Tuntuu ihan käsittämättömältä, voiko se pitää paikkansa… Mutta ehkäpä siihen on laskettu kaikki sokeri mitä ihminen syö, tiedostaen ja tietämättään.

Helpotusta sokerittomaan elämään tuo rasvan lisääminen ruokavalioon. Tai rasvan ja proteiinien. Niiden avulla lakkaa himoitsemasta herkkuja, mikä on osa sokeririippuvuutta. Rasvasta ja proteiinista tulee kylläiseksi ja ne hillitsevät mielitekoja. Lisäksi apua antaa kirjan reseptit, joista löytyy niin makeita kuin suolaisiakin ruokia ja välipaloja.

Ainahan sitä kannattaa kokeilla, jos oman hyvinvoinnin parantamiseen on olemassa keinoja. "Katsotaan nyt"-asenteella ei ainakaan tule liikaa suorituspaineita. Ja kannattaa huomioida myös se, että 8 viikon kuurin jälkeen sokeri voidaan palauttaa ruokavalioon, kohtuudella. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oma KOPPA - puikoissa ja koukussa

Ei uskoisi, että siitä on jo melkein kymmenen vuotta kun tein edellisen kerran arvostelun Virpi Marjaana Siiran kirjasta. Miten tämä aika kulkeekaan näin nopeasti! Silloisessa kirjassa aiheena olivat ympyrät ja sen eri variaatiot . Ja silloin vain virkkailtiin, toisin kuin tässä Oma KOPPA, puikoissa - ja koukussa kirjassa, jossa myös neulotaan (eli kudotaan kuten meillä päin sanotaan). Tuon edellisen arvostelun yhteydessä vuolaasti kiittelin kirjailijaa siitä, että olin oppinut tekemään täydellisen ympyrän. Myönnän, että tasaisen pinnan tai muodon aikaansaaminen on aina hieman hankalaa. Ympyrästä tulee kuppi ja kopasta pefletti. Tykkään Virpi Marjaana Siiran tyylistä tehdä ja luoda. Se on jotenkin niin vaivatonta ja spontaania. Kuten aiemminkin sanoin, ajatus "ei oo niin justiinsa " tuntuu sopivan myös tähän kirjaan. Moka tai virhe on vaan kaunistus.  Tässä kirjassa inspiraationa ovat toimineet puut. Ja luonto yleensä. Ovathan nuo tärkeitä meidänkin olemassaolon kannalta

Satuhieronta

Satuhieronta  läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa ”Satuhieronta on satujen yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Se on rentoutumista ja rauhoittumista, läsnäoloa ilon ja leikin kautta. Satuhieronnassa yhdistyy kaksi lapsen kasvun ja kehityksen kannalta oleellista asiaa:  satu ja hyvä kosketus." Muistatko miten hyvältä se tuntui kun joku piirteli selkään kuvioita? Omasta lapsuudesta se ainakin muistuu mukavana muistona mieleen. Monesti lapsina piirtelimme toistemme selkään kuvioita ja yritimme arvata mikä kuva on kyseessä. Samaa on tehty myös päiväkodissa ja koulussa. Nyt asiaa on tutkittu tarkemmin, ja sille on löytynyt nimi: ’satuhieronta’. Satuhieronta tuntuu lähes epätodellisen yksinkertaiselta tavalta poistaa monia negatiivisia asioita ja ennen kaikkea lisätä positiivisia asioita. Satuhieronnan vaikutukset ulottuvat niin psyykkiseen, fyysiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Se antaa myönteisen läheisyyden ja kosketuksen kokemuksia, tukee itsetuntoa, kehittä

Kiehtovat Tarot-kortit

Tarot -korttejakin käsiteltiin pintapuolisesti Tammen kirjassa. Tarot-kortit ovat varmasti lähes jokaiselle ihmiselle jollain tavalla tutut, ainakin käsitteen tasolla.  Tämä  Gummeruksen julkaisema Tarot-pakkaus  sisältää pienen ja ison arkanan kortit, siis yhteensä 78 korttia sekä helppotajuisen oppaan korttien käytöstä, pöytien luomisesta ja tietysti tiedot jokaisen kortin merkityksestä.  Tarot-kortit ovat nekin kiehtoneet minua jo pitkään mutta muistaakseni minulle ei ikinä korttia ole nostettu enkä vielä itsekään ole uskaltanut itselleni kortteja asetella. Jännittää nimittäin jos jonkin verran mitä sieltä nousee ja osaanko tulkita kortit oikein. Hieman myös hämmentää tuo korttien tulkinta, sen kun voi tehdä joko suoraan tai käänteisesti. Mistä sen sitten tietää miten päin asian ymmärtää. Vastauksen voisi toki varmasti saada heiltä, jotka Tarot-kortteja käyttävät aktiivisesti. Opaskirjassa ohjeistettiin, että korttipakkaa kannattaa pitää lähellä jonkin aikaa, jotta pa